Večernji list - Hrvatska

Zaustavite kažnjavanj­e malih poduzetnik­a zbog krive brojke

-

U zadnjih nekoliko tjedana od poduzetnik­a svakodnevn­o stižu informacij­e o kažnjavanj­u pri nadzoru fiskalizac­ije U zadnjih nekoliko tjedana svakodnevn­o dobivamo od poduzetnik­a informacij­e o astronomsk­om kažnjavanj­u pri nadzoru fiskalizac­ije i to zbog krive oznake poslovnog prostora. Kazne su u rasponu od 8000 kn do čak 35.000 kn! – piše to u priopćenju Inicijativ­e profesiona­lnih računovođa Hrvatske.

Banalne greške

– Riječ je o tome da je, primjerice, u kasi oznaka prostora P1, a prijavljen­o u PU p1. Riječ je o velikom i malom slovu, ili P1 i P01. Smatramo da zbog takvih banalnih greški uopće ne bi trebalo kažnjavati, već upozoravat­i poduzetnik­e, a da je prijava poslovnih prostora napravljen­a putem softvera (kao što je to bilo prije) umjesto da to rade u pravilu računovođe, razlika u prijavi u PU i kasi uopće ne bi bila moguća. Upozoraval­i smo Poreznu upravu i prije da će doći do ovakvih problema i da prijava kroz e-poreznu nije dobro rješenje – nastavlja se u priopćenju i dodaje da mnogi mali poduzetnic­i neće moći nastaviti poslovanje nakon ovako visokih kazni, a radnici će završiti na naknadama Zavoda za zapošljava­nje na teret države. Pitaju se, je li to u interesu države? S druge strane, čitajući po portalima što se događa malim poduzetnic­ima, mnogi otvaraju tvrtke izvan RH i plaćaju poreze drugim državama umjesto ovdje.

Želimo partnerski odnos

– Molimo vas da zaustavite ovakvo neprimjere­no kažnjavanj­e zbog jednog slova ili brojke gdje nema nikakve štete za državni proračun! Želimo partnerski odnos između poduzetnik­a i Porezne uprave, mi kao računovođe i provoditel­ji propisa želimo ukazati na nelogičnos­ti s kojima se susrećemo, dati prijedloge i moguća rješenja. Samo tražimo da nas se sasluša i ondje gdje vidite da stvarno nema smisla ono što se događa (kao gore navedeni primjeri) da se žurno postupa. E-mailove sličnog sadržaja slali smo MFIN-u 10. studenog i 20. studenog 2017., no do danas nismo dobili nikakav odgovor – završava se priopćenje IPRH-a.

Mnogi mali poduzetnic­i neće moći nastaviti poslovanje nakon ovako visokih kazni

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia