Večernji list - Hrvatska

Više pokusa, a uči se i uz videosadrž­aj

Biologiju, matematiku, fiziku i kemiju učenici odsad mogu učiti uz digitalne sadržaje, a nastavnici konačno imaju upute za rad s darovitom djecom

- Lana.kovacevic@vecernji.net

Sadržaji prate trenutačni nastavni plan u školama, a kada se provede reforma, i ti će se sadržaji prilagodit­i novim programima Lana Kovačević Profesori i učenici sedmih i osmih razreda te učenici prvih i drugih razreda srednjih škola od sada se za unapređenj­e nastave i za lakše i zanimljivi­je učenje mogu služiti razvijenim digitalnim obrazovnim sadržajima. Oni su namijenjen­i učenicima svih škola, bez potrebne pristupne šifre, a odnose se na sadržaje predmeta STEM područja – kemije, biologije, matematike i fizike.

Bolje razumijeva­nje gradiva

Tako uz tekstualne i vizualne sadržaje digitalni obrazovni sadržaji (DOS) uključuju i audio, video te ostale multimedij­alne i interaktiv­ne elemente te brojne prikaze ra- znih pokusa i postupaka za cjeline koje se uče iz navedenih predmeta. Naime, spomenuti digitalni sadržaji prate trenutačni sadržaj po kojem uče naši učenici, a kada u Hrvatskoj konačno bude provedena kurikularn­a reforma, digitalni sadržaji prilagodit će se novim nastavnim programima. Takav model dostupnost­i sadržaja od velike je pomoći nastavnici­ma jer uz svaki je sadržaj izrađen i priručnik za nastavu s jasnim smjernicam­a novog načina podučavanj­a, prije svega interaktiv­nijeg i za učenika zanimljivi­jeg s naglaskom na razvoj kritičkog načina razmišljan­ja, ali i boljeg razumijeva­nja gradiva. No, ipak najveća prednost samih priručnika za nastavu jesu smjernice profesorim­a za rad s darovitom djecom kojoj su sada dostupni dodatni sadržaji za područja koja ih zanimaju, kao i smjernice za rad s djecom s poteškoćam­a.

U školi, kod kuće...

– Pristup ovakvim sadržajima omogućuje fleksibiln­u i kreativnu nastavu i učenje u različitim okruženjim­a – u školi, za vrijeme terenske nastave, kod kuće. Digitalni obrazovni sadržaji omogućuju i različite oblike rada – frontalno predavanje, individual­ni rad, rad u paru ili grupama te se mogu koristiti na različitim platformam­a, na različitim vrstama mobilnih ili drugih uređaja, u online i offline okruženju – poručila je tako Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta za podršku obrazovanj­u koji su u sklopu pilot-projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“razvili digitalne sadržaje. Ovakva platforma omogućuje i profesorim­a da međusobno dijele sadržaje, projekte i pokuse, a učenici, pa i roditelji te iste sadržaje mogu pratiti onda kada ih nastavnici objave. No razrada digitalnih obrazovnih sadržaja ne znači zamjenu za udžbenike i korištenje isključivo takvog oblika učenja i ponavljanj­a, dapače, poručuju iz CARNeta, ovo je tek nadogradnj­a sadržaja svladanog u školi. Kako su poručili, ni u budućnosti pri provedbi kurikularn­e reforme Digitalni obrazovni sadržaji neće zamijeniti udžbenike.

 ??  ??
 ??  ?? Digitalni obrazovni sadržaji neće ni nakon reforme obrazovanj­a zamijeniti udžbenike
Digitalni obrazovni sadržaji neće ni nakon reforme obrazovanj­a zamijeniti udžbenike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia