Večernji list - Hrvatska

Na Ižu za advent – Snježna kraljica

Snijeg će donijeti kamionima iz Like, a utrka se održava 23. prosinca u 19 sati

- Danijel Lijović

Šalili smo se da su u Zagrebu uspjeli napraviti stazu u centru pa, ako može Zagreb, može i Iž – kažu iz Mjesnog odbora Veli Iž danijel.lijovic@vecernji.net Dolaskom prosinca svi se raduju zagrebačko­m Adventu. Ova raskošna zimska predblagda­nska proslava proslavila se u Europi, ali isto tako inspiriral­a i druge hrvatske gradove na kreativnij­i pristup adventu. Angažirali su se i Split, Dubrovnik, Zadar, Vinkovci i mnoga druga mjesta. Svatko želi imati originalan i kreativan adventski mjesec. No, ove godine imamo i jednog neočekivan­og kandidata za možda i najkreativ­niji potez. Iznenađenj­e stiže s – otoka Iža, malog ne toliko razvikanog otoka u Zadarskom arhipelagu.

Pomoć prijatelja u Mariboru

Naime, Mjesni odbor Velog Iža najavio je ni više ni manje nego – Išku Snježnu kraljicu – noćnu skijašku utrku na pravom snijegu na Velom Ižu! Utrku planiraju održati 23. prosinca u 19 sati. – Sve je počelo od zafrkancij­e. Šalili smo se da su u Zagrebu uspjeli napraviti stazu u centru pa onda, ako može Zagreb, može i Iž! – kaže nam Siniša Kulišić, predsjedni­k Mjesnog odbora Veli Iž, koji je i pokrenuo išku adventsku priču. Nakon što su se Ižani dobro zabavili idejom, Kulišić je mjesec dana tražio sponzore i šala je počela postajati pravi projekt. – Prijatelji iz Maribora donijet će nam profesiona­lnu opremu za skijalište, kao da smo na Pohorju! Ne možemo reći da će to biti ozbiljna skijaška utrka, ali bit će ozbiljna zafrkancij­a – ocjenjuje Kulišić, koji je sada posve okupiran organizaci­jom.

Katamaran iz Zadra

Ako mislite da je snijeg rijetkost na Ižu, potpuno ste u pravu. Posljednji put padao je prije pet godina, i to tek toliko da malo zabijeli ulice i kuće. Zato planiraju dovesti pravi snijeg iz Like, i to oko 70 kubika. Skijalište će biti smješteno na nizbrdici Galiji s ciljnom ravninom na Slancu, središnjem trgu Velog Iža. Dakle, sve su isplaniral­i za stazu, a ima li skijaša na Ižu? – Organizira­mo besplatni katamaran iz Zadra. Skijaša će biti, pitali su nas iz Maribora koliko majica s brojevima da nam šalju. Očekivali smo desetak, ali već sada imamo 30-40 sigurnih sudionika. Također, želja nam je da se i djeca mogu spuštati sanjkama pa da bude zabava za sve – dodaje Siniša Kulišić.

Posljednji je put snijeg na Ižu padao prije pet godina

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia