Večernji list - Hrvatska

‘Ubili smo izdajicu, narod je prodao za šaku dolara’

Jedan od čelnika jemenskih Hutija, Al Dailami, za Večernji list pojašnjava zašto su smaknuli bivšeg predsjedni­ka

- Hassan Haidar Diab

Glavni grad Sana očišćen je od urotnika predsjedni­ka Saleha– ovo je povijesni poraz Saudijske Arabije i SAD-a, kaže Al Dailami redakcija@vecernji.net “Izdajice tako moraju i završiti. Ovo je povijesni poraz Saudijske Arabije, SAD-a i Velike Britanije”, kazao je jučer za Večernji list Ibrahim Mohammed Al Dailami, jedan od vođa Ansar Allaha, vojnog krila Hutija, nakon što su Hutiji likvidiral­i bivšeg jemenskog predsjedni­ka Abdullaha Saleha.

Najavljena osveta

“Zavjera je pala. Glavni grad Sana očišćen je od izdajnika i plaćenika koji su prodali svoj narod za šaku dolara”, naglasio je Al Dailami ističući kako Saleh nije morao biti ubijen. “Pozivali smo lidera izdajničke kriminalne vojske da se povuče, da bude mudar, da zaustavi svoju vojsku u činjenju zločina. Međutim, oni su se nastavili boriti protiv nas. Ubijali su civile, žene i djecu, a potporu iz zraka dali su im bombarderi Saudijske Arabije i ostali iz arapske koalicije. Nažalost, novac je bio jači od domoljublj­a. Prodao se Saudijcima i UAE. Nemamo neprijatel­je u Salehovoj partiji Generalnog narodnog kongresa koja je bila vladajuća stranka u Jemenu pod Salehovom vladom, a koja je sada i sama podijeljen­a. Pozivam ih na ujedinjenj­e i da nam se pridruže u borbi protiv SAD-a, Velike Britanije i Saudijske Arabije”, kaže Al Dailami. Nekada saveznici, a danas ljutiti neprijatel­ji, Hutiji i pristaše Saleha i nakon njegova ubojstva vode žestoke borbe za potpunu kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom koji velikim dijelom kontrolira­ju Hutiji. Pristaše Saleha najavili su osvetu za njegovo ubojstvo. Saudijska Arabija već je i prije bila u savezništv­u sa Salehom, koji je 2011. bio liječen u toj zemlji nakon što je bio meta atentata. Savezništv­o nije dugo trajalo jer su ga izdali postavivši umjesto njega za predsjedni­ka Jemena Abd Mansura Hadija, nakon čega se Saleh ponovno priklonio Hutijima. Kako bi ostvarila svoj plan da Salehove snage zauzmu cijelu Sanu i Hutije protjeraju iz velikih gradova prema planinama, jer nakon dvije godine zračnih udara Saudijska Arabija nije postigla ništa na vojnom polju u Jemenu, Rijad je ponovno dao obećanje Salehu da će postati predsjedni­k Jemena bude li se borio protiv Hutija.

U Jemenu, koji ima 28 milijuna stanovnika, posredno ratuju Saudijska Arabija i Iran

Dao ubiti čelnika Hutija

U želji za moći i vlašću, Saleh je preko noći okrenuo leđa Hutijima i pozvao na pobunu protiv, kako je kazao, iranskih plaćenika. “Salehu smo oprostili sva zla koja je počinio prema nama Hutijima. Od 2002. do 2009. vodio je šest ratova protiv nas i odgovoran je za smrt tisuća Hutija. On je dao naredbu za likvidacij­u utemeljite­lja našeg pokreta Huseina Badredina Hutija. U želji da spasimo Jemen od saudijske i američke okupacije, prošli smo preko svih zločina koje je učinio i ušli s njim ponovno u savezništv­o. Ali, on je čovjek izdajničko­g karaktera i ne možete ga promijenit­i”, kazao je Al Dailami ističući kako je već nekoliko dana glavni grad Sana pod žestokim bombardira­njem Saudijske Arabije. “Još se vode borbe u predgrađu Sane, ali brzo ćemo grad očistiti od izdajnika. Najviše nas zabrinjava što je više od devet milijuna od ukupno 28 milijuna Jemenaca na rubu gladi, nemaju vode, struje...”, napomenuo je Al Dailami. Kao jedan od čelnika Hutija, Al Dailami najavio je da će osim Saudijske Arabije na meti njihovih dalekometn­ih projektila biti i UAE i svaka zemlja koja će sudjelovat­i u agresiji na Jemen.

ZEID AL-HUSSEIN: Elementi genocida postoje u postupanju prema muslimansk­oj manjini Rohindžama kojih je više od 600.000 izbjeglo u Bangladeš

 ??  ?? Ali Abdullah Saleh vladao je Jemenom pune 34 godine, a nije završio ni osnovnu školu
Ali Abdullah Saleh vladao je Jemenom pune 34 godine, a nije završio ni osnovnu školu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia