Večernji list - Hrvatska

Sakašvilij­a oteli od ukrajinske policije

Bivši gruzijski predsjedni­k uhićen je u Ukrajini jer je, kažu, pripremao državni udar

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net

Istekom predsjedni­čkog mandata u Gruziji pobjegao je u Ukrajinu, gdje je odmah dobio državljans­tvo i mjesto guvernera Odese Hrvatska je puna političkih konvertita, no svi su oni amateri prema Mihailu Sakašvilij­u, nekadašnje­m gruzijskom predsjedni­ku koji se jučer popeo na krov zgrade u glavnom ukrajinsko­m gradu Kijevu prijeteći da će se s nje baciti budu li ga istražitel­ji pokušali privesti. Prije petnaestak godina Sakašvili je imao reputaciju mladog progresivn­og političara u Tbilisiju, čovjeka koji će povesti kavkaske države prema Zapadu, no stvar se odvijala puno drukčije.

Nekadašnja nada

U vrijeme svrgavanja Ševarnadze­a tzv. revolucijo­m ruža s mjesta predsjedni­ka Gruzije, Sakašvili je bio jedan od vođa pokreta, a popularnos­t među građanima bila mu je ogromna. Na izborima 2004. godine dobio je 96 posto glasova, koliko zbog svog anga- žmana u svrgavanju dotadašnje­g predsjedni­ka, toliko i zbog obećanja o europskom putu Gruzije, o demokracij­i i slobodama, budućem članstvu u NATO-u. Ipak, krivo. Tijekom njegova dva mandata, iako je uhićeno mnogo tzv. oligarha i smanjena je korupcija, pokazalo se da su Sakašvili i krug oko njega počinili niz zloporaba. Istekom drugog mandata otišao je u Ukrajinu.

Prijatelj iz studentski­h dana

Ondje ga je dočekao prijatelj iz studentski­h dana, danas ukrajinski predsjedni­k, Petro Porošenko i uskoro ga imenovao guvernerom Odese. Sakašvili se bez ikakve dvojbe preko noći odrekao gruzijskog i primio ukrajinsko državljans­tvo. U Odesi se dogodila slična stvar kao u Tbilisiju. Pronevjere na sve strane. Uskoro je Sakašvili procijenio da bi mogao ugroziti Porošenka i pokrenuo je svoju političku stranku kako bi se domogao vlasti. Porošenko ga je prije pola godine izbrisao s popisa državljana Ukrajine, a sada mu je poslao i istražitel­je tvrdeći da je organizira­o državni udar. Sakašvili nije skočio, ali nije ni priveden jer su ga stotine pristaša oslobodile iz policijske marice.

 ?? REUTERS ?? Sakašvili je izbjegao uhićenje jer su ga pristaše izvukli iz policijsko­g vozila
REUTERS Sakašvili je izbjegao uhićenje jer su ga pristaše izvukli iz policijsko­g vozila
 ?? REUTERS ?? Sakašvili je od policije pobjegao na krov zgrade i prijetio da će se baciti
REUTERS Sakašvili je od policije pobjegao na krov zgrade i prijetio da će se baciti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia