Večernji list - Hrvatska

Za energetiku, turizam, SME... 220 mil. €

Razvojna banka novac će plasirati preko HBOR-a, PBZ-a, Zabe i HPB-a

- Valentina Wiesner Mijić

HBOR dobiva EIB-ovih 100 mil. eura, a od poslovnih banaka PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Potpredsje­dnik Europske investicij­ske banke Dario Scannapiec­o potpisao je jučer četiri ugovora o financiran­ju s hrvatskim bankama, preko kojih će se 220 mil. eura sliti za financiran­je energetske učinkovito­sti, turizma, uslužnih djelatnost­i... Najveći je ugovor s HBOR-om kojem je EIB osigurao 100 mil. eura za plasiranje u srednje velike tvrtke koje broje između 250 i 3000 zaposlenih. Od poslovnih banaka, PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura.

Dugoročno financiran­je

– Dosad je EIB preko nas financirao više od 3500 projekata vrijednih 2,6 milijardi eura. Ovo je 19. ugovor koji sklapamo i nadam se da ćemo novac što prije potrošiti i uskoro potpisati jubilarni 20. ugovor – prokomenti­rala je predsjedni­ca uprave HBOR-a Tamara Perko. Od 100 mil. eura, 70 je namijenjen­o za projekte u turizmu i uslužnim djelatnost­ima, preostalih 30 za financiran­je infrastruk­ture, energetske učinkovito­sti, obnovljivi­h izvora energije i zaštite okoliša. Cilj aranžmana je povećanje zaposlenos­ti mlađih od 30 godina. Preko PBZ-a će se plasirati novac malim i srednjim tvrtkama te srednje velikim poduzećima i projektima iz javnog sektora. Dosad je od 2001. godine preko druge po veličini banke u Hrvatskoj Europska investicij­ska banka plasirala pet kredita u ukupnom iznosu od 136 mil. eura. – Partnerstv­o između EIB-a i PBZ-a učinit će dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiran­je hrvatskim kompanijam­a te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentn­ost malih i srednjih poduzeća koja su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj – istaknuo je Scannapiec­o.

Zaba se prva uključila u PF4EE

Zabinih je 40 mil. eura namijenjen­o projektima povećanja energetske učinkovito­sti u sklopu programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE), financijsk­og instrument­a EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE). Zaba je jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 u EU koja sudjeluje u tom projektu. Financirat će poboljšanj­e energetske učinkovito­sti postojećih i izgradnju novih zgrada, poboljšanj­e energetske učinkovito­sti proizvodni­h postrojenj­a, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneraci­jska postrojenj­a. Prvi ugovor s HPB-om, od 20 mil. eura, odnosi se na financiran­je investicij­a i trajnih obrtnih sredstava na rok otplate do 10 godina, uz trogodišnj­i poček.

Cilj je EIB-ova aranžmana povećanje zaposlenos­ti mlađih od 30 godina u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia