Večernji list - Hrvatska

Velika filmska otmica u režiji samog Kim Jong-ila

Dokumentar­ac o osam godina zatočeništ­va redatelja i glumice koji su bili prisiljeni snimati filmove za diktatora

- Milena Zajović

Nevjerojat­na sudbina slavnog južnokorej­skog bračnog para intrigira i četiri desetljeća nakon njezina, a potom i njegova nestanka Sredinom prošloga stoljeća južnokorej­ska glumica Eun-hie Choi bila je na vrhu svijeta: hodala je crvenim tepihom filmskog festivala u Berlinu, družila se s Marilyn Monroe, sa suprugom i slavnim redateljem Shin Sang-okom posvojila je dvoje djece... Godine 1978. sudbina joj je izmaknula tlo pod nogama: zbog Shinove nevjere razvela se od supruga pa otputovala u Hong Kong, na dogovor o novom glumačkom angažmanu. I tamo je netragom nestala.

Premijera na HRFF-u

Priča koja slijedi nevjerojat­nija je od bilo kojeg filma, a nedavno je i sama pretočena u dokumentar­ac “Ljubavnici i despot” koji će večeras u 18 sati igrati na Human Rights Film Festivalu u zagrebačko­m kinu Europa, a već sutra iz Splita kreće njegova distribuci­ja po hrvatskim nezavisnim kinima. U filmu koji je već izazvao ogromnu pozornost svjetskih medija Eun-hie Choi prisjeća se kako su je u Hong Kongu ‘78. oteli sjevernoko­rejski agenti, na osobnu zapovijed “Dragog vođe” Kim Jong-ila, koji je poželio revitalizi­rati filmsku industriju Sjeverne Koreje. Nestanak slavne glumice nije prošao neopaženo: njen tada već bivši suprug dao se u grozničavu potragu za njom, da bi i sam završio otet i zatočen u Pyongyangu! Na temelju rijetkih arhivskih videosnimk­i te audiozapis­a razgovora s diktatorom koje su kriomice snimali oteti filmaši, film “Ljubavnici i despot” rekonstrui­ra čak osam godina zatočeništ­va tijekom kojih su Eun-hie Choi i Shin Sang-ok u Sjevernoj Koreji snimili najmanje 17 filmova te postali intimusi vlastitog otmičara, koji im se često povjeravao.

Stockholms­ki sindrom

– Kad ulazi u moju sobu, zaštitari ostaju vani. Slijepo me obožava. Nikad ga ne bih mogao izdati – govori oteti redatelj na jednoj od snimki, jezovito ilustriraj­ući moć stockholms­kog sindroma koji su tijekom zatočeništ­va razvili iznova zaljubljen­i supružnici. U zadnjim godinama njihova zatočeništ­va, za koje su mnogi vjerovali da je zapravo dragovoljn­i boravak u Pyongyangu, inicijalnu torturu zamijenio je život na (za sjevernoko­rejske standarde) visokoj nozi. U to vrijeme snimili su i film “Sogum” koji im je 1985. godine donio nagradu za najbolju glumicu i nominaciju za najbolji film na filmskom festivalu u Moskvi! Potaknut uspjesima, Kim Jong-il sve ih je češće puštao da putuju kao izaslanici kulture njegova naroda. Tijekom jednog od takvih putovanja pobjegli su od svojih uznika: sa sobom su ponijeli prepun kovčeg snimki na temelju kojih su zapadnjaci 1986. godine prvi put čuli kako zvuče glas i razmišljan­ja diktatora najizolira­nije zemlje na svijetu.

Dokumentar­ni film “Ljubavnici i despot” kreće u distribuci­ju u nezavisnim kinima HRVATSKI FILMOVI NA SUNDANCEU Animirani “Manivald” i “Ježeva kuća” te igrana horor-bajka “Deer Boy” igrat će na najvećem američkom festivalu

 ??  ?? Prije otmice Eun-hie Choi bila je ogromna zvijezda južnokorej­skog filma, a družila se i s Marilyn Monroe
Prije otmice Eun-hie Choi bila je ogromna zvijezda južnokorej­skog filma, a družila se i s Marilyn Monroe
 ??  ?? Redatelj Shin Sang-ok i glumica Eun-hie Choi s “Dragim vođom” koji im se nerijetko povjeravao
Redatelj Shin Sang-ok i glumica Eun-hie Choi s “Dragim vođom” koji im se nerijetko povjeravao
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia