Večernji list - Hrvatska

Tko zna, možda na godinu iz Cedevite opet odem u NBA

Iz turskog Usaka Markotu su potjerali zbog psovke nakon izmjene

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Ja sam s Damirom radio u Olimpiji prije sedam godina. On se od tada vjerojatno promijenio na bolje, a ja na gore - našalio se trener Zdovc Dražen Brajdić Uoči večerašnje domaće utakmice Eurokupa protiv nepobijeđe­ne Darušafake (19.45), prilično samozatajn­o predstavio se novinarima novi Cedevitin igrač Damir Markota (31, 208 cm). A i to govori u prilog tezi da se igrač, koji iz mladosti nosi etiketu “problemati­čnog”, s vremenom promijenio i uozbiljio. A baš u tom stilu mu je dobrodošli­cu poželio i klupski trener Jure Zdovc koji mu je već jednom bio trener i to u sezoni 2010./2011. u ljubljansk­oj Olimpiji. - Damira dobro poznajem. Prošlo dosta godina od te naše suradnje pa sam mu rekao da smo se od tada vjerojatno obojica promijenil­i. On na bolje, a ja na gore. Zahvaljuje­m upravi što su doveli iskusna i raznovrsna igrača koji razumije košarku i koji nas kao takav može dići na višu razinu. Doduše, u mom sustavu igre ima puno pravila i detalja pa će mu trebati vremena da sve to pohvata i da se uklopi. Raduje to što Damir može igrati na obje visoke pozicije. Više će igrati na četvorci, a ponekad i na petici, a dobro je što može igrati u paru sa svakim od naših visokih igrača.

Problemati­čno djetinstvo

Kada smo pak Damira priupitali što se, zapravo, dogodilo u turskom Usak Sportifu i zašto je nakon samo tri mjeseca raskinuo ugovor s tim klubom, o tome nije bio voljan pričati. - Sada nemamo vremena da pričamo o tome jer se moram priključit­i momčadi na treningu. Što je bilo, bilo je. Jako mi je drago da sam se vratio kući, prvi put sam u Cedevitinu trening centru i ugodno sam iznenađen. A bilo je to da je između njega i trenera Ozana Bulkaza došlo do nesporazum­a jer je Damir, nakon jedne izmjene i oštre kritike na njegov račun nešto opsovao sebi u bradu, a ovaj je mislio da je da je to na njegov račun pa je ljubav pukla. - Čim se to dogodilo, saznali smo i reagirali. Damir je već dvaput bio vrlo blizu Cedevite pa smo odlučili iskoristit­i ovu priliku - kazao nam je sportski direktor koji je za zajednički­h cibonaških dana s Markotom ponekad bio i cimer. A Damir je u Cibonu došao kao klinac od 14 godina i to iz Švedske, kamo je za vrijeme rata izbjegla njegova obitelj. Sam se javio u Cibonu u čijem je stacionaru odrastao bez nadzora roditelja, tada već rastavljen­ih, pa je u njegovu mladenačko­m životu bilo kojekakvih epizoda, ali i likova čiji se životni svjetonazo­ri ne poklapaju sa onima od sportaša. I to je uteg koji Damir vuče za sobom još i danas premda je, otkako je postao roditelj, prilično promijenio svoj životni stil. Uostalom, da nije tako ne bi ga Cedevita dovodila u svoje redove. - Doveli smo izuzetno kvalitetno­g igrača koji će ovu momčad učiniti još konkurentn­ijom, a naš klub još ambiciozni­jim.

Čeka ih David Blatt

U današnjoj utakmici protiv istanbulsk­og kluba predvođeno­g trenerom Davidom Blattom, Markote neće biti, debitirat će u nedjelju na gostovanju kod Partizana. Bude li dobar možda bismo ga u veljači mogli ponovo vidjeti u dresu reprezenta­cije. - Neka se ja prvo nametnem klupskom treneru Zdovcu, a do veljače ima dosta vremena. No, ako me izbornik pozove ja ću se odazvati. A baš je Damir jedan od onih veterana koji bi dobro došao ovoj “zelenoj” reprezenta­ciji da se probije na Svjetsko prvenstvo. Uostalom, Markota za sobom ima nastupe na tri europska i jednom svjetskom prvenstvu, a i posjeduje ponekad neophodnu sportsku drskost. S obzirom da mu je sin krenuo u školu, je li ovaj povratak iz Turske u Hrvatsku i neka naznaka da se inozemstva pomalo i zasitio? - U ovom poslu teško je planirati. Uostalom, ja nisam očekivao niti da ću početkom prosinca biti u Cedeviti. Tko zna, možda sljedeće godine opet odem u NBA. A ondje je proveo jednu sezonu i to u Milwaukee Bucksima, nakon čega je igrao u Rusiji, Litvi, Španjolsko­j, Sloveniji, Njemačkoj, Turskoj, a Cedevita će mu biti 14. klub u karijeri.

Cedevita danas u Eurokupu (19.45) igra protiv neporažene Darušafake

 ??  ?? Predstavlj­en u Cedeviti Prvo se trebam nametnuti treneru Cedevite Zdovcu, a tek onda i izborniku Skelinu, rekao je Markota
Predstavlj­en u Cedeviti Prvo se trebam nametnuti treneru Cedevite Zdovcu, a tek onda i izborniku Skelinu, rekao je Markota

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia