Večernji list - Hrvatska

Bosanski “prvoborci” koji su pušku uzeli tek 1995. postali su dio Hamleta u Mrduši Donjoj

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net

Poznatu priču adaptirao je i režirao Sulejman Kupusović dokazavši da ovo djelo Ive Brešana nema rok trajanja jer kolektivno zlo samo raste “Hamlet u selu Mrduša Donja” Ive Brešana jedno je od onih kazališnih djela koja govore o ljudskim manama, korupciji, indoktrina­ciji, političkim moćnicima... Pisana je davno, a govori o Dalmatinsk­oj zagori, o počecima socijalizm­a u našim krajevima, o nekim novim moćnicima koji su došli iz šume i hvataju se za pištolj na riječ kultura... No, to je i djelo koje nosi to- liko univerzaln­e poruke da sjajno funkcionir­a desetljeći­ma kasnije – sada i ovdje. Kako ga se može “prevesti” u naše dane, vidjeli smo na gostovanju Narodnog pozorišta Sarajevo u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u predstavi “Hamlet u selu Mrduša Donja” ili “Hamlet zna što narod ne zna”, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Groteska pojela smijeh

Ovdje je to priča koja se događa nakon ratova devedeseti­h, priča iz bosanske mahale kojom drmaju “prvoborci” Armije BiH koji su se puške uhvatili 1995. Primitiviz­am i kolektivno zlo kao da je naraslo s godinama koje su prošle od praizvedbe ovog djela, grotesknos­t kao da je pojela sav smijeh koji je izvirao iz situacije kada seljak, prvi put u gradu, zaluta u kazalište na Hamleta pa suseljanim­a prepričava tužnu štoriju o Omletu i Omeliji. Kupusović sve to ovdje naglašava bujicom psovki te iznova stvara likove koji kao da su u uklesani u kamen naših netolerant­nih prostora u kojima kao da zauvijek ostaje najvažnije: “u se, na se i poda se”.

Predugo smo ih čekali

Naglašeno je tako da ni Brešanov Hamlet ni Mrduša u kojoj stanuje ova groteskna tragedija nemaju rok trajanja. Zagrebačka publika, koja trenutačno baš na Kerempuhov­oj sceni ima prilike gledati ovo djelo Ive Brešana u režiji njegova sina Vinka, toplo je primila sarajevske glumce predvođene Josipom Pejakoviće­m u ulozi Bukare i Milanom Pavlovićem kao sekretarom Tufom. Na žalost, trebalo je proći više od šest godina da ta predstava prođe put od Sarajeva do Zagreba.

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Zagrebačka je publika toplo primila goste iz Sarajeva
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Zagrebačka je publika toplo primila goste iz Sarajeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia