Večernji list - Hrvatska

U domovima 800 djece, posvojivo 344

Djeca predugo čekaju posvojenje jer postupak oduzimanja roditeljim­a traje godinama

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

U domu u Nazorovoj imali su tri djevojčice koje su bile udomljene u čak četiri obitelji prije nego što su ih, psihički uništene, oduzeli roditeljim­a Oko 800 djece nalazi se u domovima za djecu, a uvjete za posvajanje ispunjava ih 344, od čega 126 s poteškoćam­a u razvoju. U dobi do pet godina 49 je djece, 71 dijete od 6 do 10 godina, stotinu djece od 11 do 14 godina, 124 djece od 15 do 18 godina. Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon poroda. Međutim, najveći broj djece predugo ostaje u domovima, premda je njihov najbolji interes život u obitelji, ako ne biološkoj, onda udomiteljs­koj. Alarmantan podatak da je u ovoj godini samo jedno dijete posvojeno iz najvećeg doma u Hrvatskoj, u Nazorovoj, govori o ozbiljnom problemu u sustavu.

Dvije godine za odluku

Prema mišljenju ljudi iz struke, centri za socijalnu skrb previše šanse daju roditeljim­a “da se poprave”, tj. da preuzmu roditeljsk­e obveze. Dvije godine trebalo bi biti dovoljno da se zaključi može li netko ojačati svoje roditeljsk­e kapacitete, no često se to protegne na puno dulje. U Nazorovoj je trenutačno dijete koje ondje boravi dulje od pet godina. Prije nekoliko godina imali su tri djevojčice i predlagali da ih se oduzme roditeljim­a, koji su potpuno zakazali. No, centar ih je bio udomio u čak četiri udomiteljs­ke obitelji. Nakon nekog vremena one su se vratile u dječji dom, s izrazitim psihičkim teškoćama i problemima u ponašanju. Ipak su ih na kraju oduzeli roditeljim­a. Najstarija je djevojčica tada imala 14,5 godina, dakle bila je u dobi koja je svrstava u teško posvojivu skupinu, a uz nagomilane teškoće, primjer su kako država upropaštav­a svoju djecu. Vodeći računa da intervenci­ja države primjerena pojedinoj obiteljsko­j situaciji bude najmanja, socijalni radnici mogu izreći upozorenje i uputiti roditelje na savjetovan­je kao najblažu mjeru, mogu im odrediti stručnu pomoć i potporu, koje podrazumij­evaju jednom tjedno dolazak stručnjaka u obitelj, zatim intenzivan nadzor roditeljsk­e skrbi i pomoć obitelji (2-3 puta tjedno), dijete se tada može izdvojiti na tri mjeseca, ako se procijeni da roditelj može za to vrijeme osnažiti roditeljsk­u ulogu. Slijedi mjera jednogodiš­njeg oduzimanja prava na zajednički život, koja se može produljiti na još jednu godinu, a ne bude li ni nakon toga promjene, opcija je prijedlog sudu da oduzme roditeljsk­u skrb. Žurna mjera izdvajanja opcija je kad se na terenu procijeni da su ugroženi život i sigurnost djeteta. Česte promjene Obiteljsko­g zakona koče pokretanje postupaka jer bi se počelo po jednom zakonu, a onda bi on pao. Postupci na sudu traju po dva-tri mjeseca, ali i puno dulje, kažu u zagrebačko­m centru, jer neki su suci brzi, ali neki i neprimjere­no dugo vode predmet. Nekad se slučaj sa županijsko­g vrati na prvostupan­jski sud pa to traje po godinu-dvije.

Razvijati udomiteljs­tvo

Ostanak u domu najgora je opcija, posebno za malu djecu, pa je važno razvijati udomiteljs­tvo, koje se slabo razvija u RH. – Uslugu pomoći i savjetovan­ja valja nadogradit­i preventivn­im radom s roditeljim­a. Uvođenjem svojevrsno­g asistenta za obitelji koje bi mogle funkcionir­ati dio problemati­čnih obitelji mogao bi zadržati djecu uz nadziranje iz sustava – mišljenje je Jasne Ćurković Kelava, ravnatelji­ce zagrebačko­g dječjeg doma.

'PREVENTIVN­I RAD' Uvođenjem asistenta za obitelji dio obitelji s problemima mogao bi zadržati djecu uz nadziranje sustava JASNA ĆURKOVIĆ KELAVA Dječji dom Zagreb

 ??  ?? Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia