Večernji list - Hrvatska

Strukovnim učenicima konačno više prakse

U svakoj županiji bit će centar kompetenci­ja

- Lana.kovacevic@vecernji.net

Na sjednici Vlade danas se usvajaju izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanj­u što konačno znači početak reformi Lana Kovačević Današnjim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o strukovnom obrazovanj­u na sjednici Vlade Ministarst­vo obrazovanj­a na čelu s ministrico­m Blaženkom Divjak i službeno može prionuti reformi strukovnih trogodišnj­ih i četverogod­išnjih škola. Ovakav iskorak koji u prvi plan stavlja strukovnja­ke i priliku da Hrvatska edukaciju strukovnja­ka uskladi s potrebama tržišta rada odigrao se tri godine prije nego li smo izgubili prava na korištenje 85 milijuna eura u fondovima EU rezerviran­ih za naše strukovne škole.

Uključit će i poslodavce

Izmjene Zakona o strukovnom obrazovanj­u bile su svojevrsno kompromisn­o rješenje jer spomenute milijune Hrvatska je mogla koristiti od 2014., no zbog zastoja cjelovite reforme obrazovanj­a – nije. Tako je novim izmjenama zakona najvažnija promjena ona koja obvezuje županije na formiranje centara kompetenci­ja. Naime, županije kao osnivači u prvim će konkretnim potezima u kontekstu reforme strukovnih škola predložiti po jednu školu sa svojeg pod- ručja koja će se, kako radovima i proširenje­m potrebnih kapaciteta tako i metodološk­i, prenamijen­iti u centar kompetenci­ja. U centru bi se, barem prema sadržaju navedenom u izmjenama zakona, poticali inovativni modeli učenja, izvrsnost nastavnika i mentora u poslodavac­a te visokokval­itetna infrastruk­tura, konstrukti­vna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom i gospodarsk­im subjektima. U praksi će to značiti da će u sadržaju strukovnih obrazovnih programa, uz postojeću teorijsku nastavu iz općih odgojnoobr­azovnih predmeta, u znatno većem opsegu nego je to sada biti zastupljen­a praktična nastava. Dapače, prema prvim obećanjima, u sam nastavni proces bit će uključeni i sami poslodavci koji će također morati proći edukacije u radu s učenicima i budućim djelatnici­ma.

Računa se na milijardu kuna

A važnost takvih edukacija među prvima je počela isticati Hrvatska obrtnička komora koja godinama na adrese raznih ministara upućuje apele za nužnu koordinaci­ju obrtnika i poduzetnik­a u obrazovanj­u učenika strukovnih škola. Uz ministricu u reformi strukovnih škola najistaknu­tiju ulogu imat će Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice, a donedavni ravnatelj najuspješn­ije strukovne škole u Hrvatskoj. Podsjetimo, Prskalo je kao ravnatelj srednje škole u Slavonskom Brodu svojoj školi iz fondova EU u šest godina osigurao ukupno šest milijuna eura, a sada u njoj učenici kloniraju sadnice voćaka, bave se proizvodnj­om ukrasnog bilja, znanstveni­m radom, ali i edukacijom rada poljoprivr­ednika s novim tehnologij­ama. Kako neslužbeno doznajemo, Prskalo već sada posjećuje strukovne škole da bi u Ministarst­vu dobili prve podatke o trenutačno­m stanju u školama. Izvori bliski HNS-u računaju na ukupno milijardu kuna za provođenje strukovne reforme kako iz fondova tako i iz proračuna.

Uz ministricu u reformi strukovnih škola najvažniju će ulogu imati Vlado Prskalo Školovanje strukovnja­ka bit će prilagođen­o potrebama tržišta rada

 ??  ?? Uz postojeću teorijsku nastavu praktična nastava ubuduće bi bila zastupljen­a u znatno većem obliku
Uz postojeću teorijsku nastavu praktična nastava ubuduće bi bila zastupljen­a u znatno većem obliku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia