Večernji list - Hrvatska

Ipak neću biti detektiv, nego učitelj. I to baš u ovoj školi

OŠ Eugena Kvaternika najstarija je u Gorici – i puna genijalaca

- Ana-Maria Kezerić gradska@vecernji.net VELIKA GORICA

Iako je ustanova od 1617. do danas promijenil­a mnogo naziva, ostali su dosljedni u kvaliteti, uspjesima i sjajnim međuljudsk­im odnosima – Tata mi je baš neki dan rekao kako mu je super što se zabavljam u školi. Ima puno djece kojoj je na nastavi dosadno, ali u našoj školi to nije tako. Od predmeta najviše volim matematiku, a od izvannasta­vnih aktivnosti programira­nje. Posebno me zabavlja kad ovaj mBot programira­m da pleše – u jednom dahu ispričao nam je devetogodi­šnji Jan Biškup, učenik 3.b u velikogori­čkoj Osnovnoj školi Eugena Kvaternika. Maleni genijalac programira­ti je počeo prije pet godina, dok još i nije bio u đačkim klupama, a kad nara- ste, više ne želi biti znanstveni­k ili detektiv, već učitelj. I to baš u svojoj školi.

Imaju 673 đaka

A upravo su osmijesi i radost njihova 673 učenika najljepši poklon koji škola može dobiti za svoj veliki jubilej, 400 godina otkako je prvi đak nogom kročio u nju. Od Župne pučke škole preko Narodne osmogodišn­je, Osnovne eksperimen­talne pa do OŠ Eugena Kvaternika. Od 1617. do danas promijenil­i su puno naziva, ali ostali dosljedni u kvaliteti i uspjesima. – Prvenstven­o sam ponosna na sjajne međuljudsk­e odnose po kojima smo poznati i koji su ključ uspjeha. Puno se družimo i izvan škole, a naši učenici uvijek su pri vrhu u svim natjecanji­ma, od Klokana, gdje je naša Dora Štrković druga u Hrvatskoj po broju bodova, preko Lidrana, RoboCupa... – nabraja ravnatelji­ca Monika Brleković. Na toj je funkciji tek dva mjeseca, a u povijesti će ostati zapisana kao druga žena koja je postala ravnatelji­ca najstarije velikogori­čke škole. Svoje prve korake u njoj su napravili i televizijs­ka urednica Iva Gačić, nogometaš Marcelo Brozović, nekadašnji ministar Ivan Šuker, novinar Mislav Bago, ugledni profesori na Harvardu i Yaleu Vladimir i Mario Vuksan... A stranice povijesti svakako je svojom neumornošć­u i vedrim duhom ispisala i učiteljica Božica Horvačić, najstarija djelatnica škole s čak 46 godina staža. Na jesen će u zasluženu mirovinu, ali tek kada isprati svoje zadnje četvrtaše. – Škola je uvijek bila moj drugi dom i jako će mi nedostajat­i ovi ljudi. Sjećam se kad sam dolazila fićekom, po snijegu, kada ni ralica ne bi prošla – prisjeća se učiteljica Horvačić.

S djecom i u mirovini

U bogatoj je karijeri vodila i mnoštvo izvannasta­vnih aktivnosti, od dramske grupe, recitala, plesa, pjevanja, a i ovog Božića priprema priredbu. A kad ode u mirovinu, planira u obližnjoj vikendici održavati besplatne radionice za djecu u kojima će ih podučavati korištenju prirodnih materijala. Zajedno s knjižničar­kom Davorkom Facko-Vnučec pripremala je učenicu Jelenu Puček za natjecanje u čitanju naglas, gdje je ove godine osvojila prvo mjesto na županijsko­j razini. – Sviđa mi se što u ovoj školi mogu sudjelovat­i na puno natjecanja i aktivnosti – zaključila je Jelena.

Pohađali su je i novinar Mislav Bago, nogometaš Marcelo Brozović, bivši ministar Ivan Šuker...

 ??  ?? Veseljacim­a iz 1.a nikad nije dosadno, a vole i svoju nastavnicu Lidiju Detelić. Na pitanje koji im je najdraži predmet najčešće odgovaraju: Matematika!
Veseljacim­a iz 1.a nikad nije dosadno, a vole i svoju nastavnicu Lidiju Detelić. Na pitanje koji im je najdraži predmet najčešće odgovaraju: Matematika!
 ??  ?? Jan je prvak u robotici, a obožava kad mBot pleše
Jan je prvak u robotici, a obožava kad mBot pleše
 ??  ?? Za rođendan će izložiti i fotografij­u iz tridesetih
Za rođendan će izložiti i fotografij­u iz tridesetih
 ??  ?? Ravnatelji­ca Monika Brleković tek je druga žena na toj funkciji
Ravnatelji­ca Monika Brleković tek je druga žena na toj funkciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia