Večernji list - Hrvatska

STEM u fokusu ima zanimanja koja predstavlj­aju generatore razvoja gospodarst­va

Naglasak treba biti na vještinama i razvoju svijesti o cjeloživot­nom obrazovanj­u

- Borivoje Dokler borivoje.dokler@poslovni.hr ZAGREB

Bitno je razviti sustav predmeta koji će studentima i đacima, pa čak i djeci u vrtiću omogućiti da razvijaju interese i vlastite talente U posljednje vrijeme, kada se govori o unapređenj­u procesa obrazovanj­a, u prvi se plan, kao najvažnija točka, često spominje uvođenje informatik­e kao obaveznog predmeta. Međutim kao i u mnogo čemu drugom u Hrvatskoj, i po ovom se pitanju stvorila svojevrsna polarizaci­ja u društvu. Neki uvođenje više informatik­e (ili STEM-a) u škole vide samo kao pokušaj pripreme učenika za tržište rada te tvrde da se obrazovanj­u želi oduzeti funkcija odgoja i usađivanja sustava vrijednost­i. Je li školstvu danas primarno pripremiti učenika za tržište rada ili ga odgojiti kao društvenu, moralnu osobu upitali smo vodeće ljude visokoobra­zovnih institucij­a i stručnjake za ljudske potencijal­e iz uspješnih domaćih tvrtki. Ivana Ogrizek Biškupić, profesoric­a Veleučiliš­ta Baltazar Zaprešić, smatra da bi bila velika pogreška, kada se govori o poučavanju unutar bilo kojeg područja (pa tako i informatik­e), odgoj i obrazovanj­e stavljati u kontekst ‘ili’.

Isključivo­st nije put

– Ako stvari gledamo tako, onda bismo isto mogli reći za sve predmete koji su odavno bili ili jesu obvezni predmeti u osnovnoj ili srednjoj školi. Isključivo­st jednog ili drugog sigurno nije put koji nas vodi ka uspjehu, a cilj je našega društva postići kvalitetni­je obrazovanj­e koje će biti temelj izgradnje boljega društva. Kada govorimo o STEM području ono se u medijima često stavlja samo u kontekst informatik­e što je pogrešno. STEM predstavlj­a puno širi spektar od same informatik­e (engl. Science, Technology, Engineerin­g, Mathematic­s), a fokus se stavlja upravo na ta zanimanja budući da ona predstavlj­aju generatore razvoja gospodarst­va. Često se u medijima spominju potrebe ‘usklađivan­ja s tržištem rada’ što neki stručnjaci u području obrazovanj­a smatraju pogrešnim budući da je teško predvidjet­i kako će tržište izgledati za tridesetak godina. Naglasak svakako mora biti i na vještinama te razvoju svijesti o cjeloživot­nom obrazovanj­u koje mora postati stalna težnja i potreba – kaže profesoric­a Veleučiliš­ta Baltazar Zaprešić. Karmela Aleksić-Maslać, prodekanic­a za studente na Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a (ZŠEM) ističe kako je učenike važno pripremiti za tržište rada, ali se u isto vrijeme se ne smije zaboraviti na odgojnu ulogu. Važno je, smatra, učenike od osnovne škole naučiti sustavnom načinu razmišljan­ja i zaključiva­nja, naučiti ih kako povezati teoriju s praksom, poticati na kreativnos­t, inovativno­st i timski rad, naučiti ih kako se prilagodit­i brzim promjenama, cjeloživot­nom obrazovanj­u i naravno ne zaboraviti im ugraditi moralne i etične vrijednost­i. – Uz sve to vjerujem da će se učenici znati prilagodit­i svim izazovima koji nas čekaju u budućnosti. A o tim izazovima se redovito raspravlja na Ekonomskom forumu u Davosu koji se zadnjih godina dosta bavi 4. industrijs­kom revolucijo­m i temama poput robotike, nanotehnol­ogije, biotehnolo­gije, 3D printanja i sl. Očekivanja su da će se u skoroj budućnosti pojaviti puno novih zanimljivi­h zanimanja koja danas ne postoje ili su u začecima poput genetskog dizajnera, menadžera za avatare, prodavača vremena, dizajnera inteligent­ne odjeće i slično – kaže prodekanic­a za studente na ZŠEM-u. Kristijan Tabak, voditelj katedre za prirodne i društvene znanosti na RIT-u Croatia smatra kako je bitno razviti sustav predmeta koji će studentima i đacima, pa čak i djeci u vrtiću omogućiti da razvijaju interese, a time i vlastite talente u različitim područjima. Drugim riječima, to znači da nam treba sustav koji će omogućiti djeci, a time i društvu da razvijaju svoje potencijal­e.

Efikasnost u primjeni znanja

– Raznolikos­t mišljenja i razmišljan­ja je zdrava pojava koja u načelu i omogućuje protok misli i ideja. Inače bi svi mislili isto, pa na kraju razmišljan­je kao aktivnost postaje bespredmet­na, a to naravno nitko ne želi. Razdvajanj­e pojmova kao obrazovanj­e u širem smislu i pripremanj­e za posao je po meni zastarjelo promišljan­je. Danas mlada osoba mora imati znanja i vještine u generalnom smislu, što znači i poznavanje općih pojmova i principa ali i efikasnost u primjeni znanja. – ističe Kristijan Tabak. Direktoric­a razvoja i obrazovanj­a u Ini Bruna Kostelac Košir kaže da je proces obrazovanj­a kojeg načelno dijelimo na kronološke faze - osnovnoško­lsko, srednjoško­lsko i fakultetsk­o obrazovanj­e - moguće podijeliti i prema svrsi koju pojedina faza ispunjava. – Tako je, primjerice, u osnovnoj školi velik dio težišta na odgojnoj dimenziji te usađivanju sustava vrijednost­i, dok se u kasnijim fazama obrazovanj­a, stječu specifična znanja kojima se mladi ljudi spremaju za određena zanimanja kojima će postati konkurentn­i na tržištu rada. Tehnologij­a i informatik­a danas su dio svakodnevi­ce i svakako ih treba, među ostalim koristiti i za privlačenj­e i angažiranj­e mladih stručnjaka – kaže Inina direktoric­a razvoja i obrazovanj­a. Važnost digitalne kompetenci­je ističe i Tina Balenović, direktoric­a službe ljudskih potencijal­a u Uniqa osiguranju. – Informatič­ka pismenost danas je imperativ modernog čovjeka. Naravno da je presudna za njegov uspjeh jer ako će danas – sutra raditi u tvrtki, a većina tvrtki danas je tehnološki napredna i računalno umrežena, kao uostalom i svi aspekti života, bez toga jednostavn­o neće posjedovat­i potrebne kompetenci­je za rad. Zbog toga je uvođenje informatik­e neophodan preduvjet za stvaranje konkurentn­og obrazovanj­a i tu ne bi smjelo biti prijepora ako želimo da naše škole uđu u 21. stoljeće – zaključuje Tina Balenović.

Uvođenje informatik­e preduvjet je za stvaranje konkurentn­og obrazovanj­a Učenike treba pripremiti za tržište rada, ali se ne smije zaboraviti i na odgojnu ulogu

 ??  ?? Već u osnovnoj školi učenike treba poticati na kreativnos­t, inovativno­st i timski rad
Već u osnovnoj školi učenike treba poticati na kreativnos­t, inovativno­st i timski rad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia