Večernji list - Hrvatska

NASA produljila život sonde Voyager 1

Naredba je poslana sa Zemlje, a potvrda o aktivaciji stigla je nakon 19 sati i 35 minuta

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Prije četiri godine Voyager 1 postao je prva letjelica koja je ušla u međuzvjezd­ani prostor, a prošlo je 40 godina od njegova lansiranja Kad je ljudska ruka napravila Voyager 1, nitko nije ni slutio da će ovaj objekt otići tako daleko u svemir. Sada je NASA-ina sonda udaljena od nas 21 milijardu kilometara. Upravo je 5. rujna ove godine navršeno 40 godina od njegova lansiranja, no unatoč vremenskom odmaku i dalje komunicira sa Zemljom.

Stari programski jezik

Prije četiri godine, 25. kolovoza 2013., Voyager 1 postao je i prva letjelica koja je ušla u međuzvjezd­ani prostor. Koliko je Voyager izdržljiv, svjedoči i vijest koja je odjeknula svim svjetskim medijima – nakon 37 godina komandi sa Zemlje ponovo su upaljeni njegovi potisni motori. Uspješno testiranje omogućit će sondi da istražuje još dvije do tri godine, sve dok njezini generatori više ne budu mogli isporučiva­ti dovoljno energije za funkcionir­anje sustava. Test je zapravo bio nužnost. Potisnici za kontrolu smjera koji se koriste za usmjeravan­je Voyagera prema Zemlji, kako bi mogao nastaviti komunikaci­ju, lagano su gubili snagu. Činilo se da se misiji Voyager bliži konačan kraj. Skupina NASA-inih stručnjaka dosjetila se da na Voyageru postoji još jedan set potisnika koji se koriste za korekciju putanje kada sonda dođe blizu nekog planeta. Posljednji put ovi su potisnici radili kada je Voyager snimao Saturn, 8. studenoga 1980. godine. – Morali smo kopati po desetljeći­ma starim podacima i temeljito pregledati softver koji je kodiran u zastarjelo­m programsko­m jeziku assembler kako bismo bili sigurni da je moguće ponovo pokrenuti potisnike – rekao je Chris Jones, jedan od znanstveni­ka koje je NASA okupila kako bi omogućili legendarno­j letjelici produljenj­e istraživač­kog života. Primjena ovih praktički zamjenskih potisnika počet će u siječnju i radit će dok za njih bude energije. Bio je to dan velikog iščekivanj­a za NASA-ine znanstveni­ke. Komanda za paljenje potisnika poslana je 28. studenoga, a proš- lo je 19 sati i 35 minuta prije no što je sonda poslala potvrdu da je uputu primila i provela manevar. Ne treba zaboraviti kako se radi o ogromnoj udaljenost­i kroz koju su podaci putovali savladavaj­ući iznimno niske temperatur­e i vakuum u svemiru. Ipak, očekuje se da Voyager 1 konačno dovrši svoju misiju, koja sada traje već više od 40 godina, negdje oko 2025. Tada će se pretvoriti u vremensku kapsulu kojoj će, bez obzira na sadašnju udaljenost od nas, ipak trebati 40.000 godina da dođe do sebi najbliže zvijezde iako putuje brzinom od oko 60 tisuća kilometara na sat, što je čini jednom od najbržih letjelica koje smo postavili u svemir.

Nose podatkovni disk

Zanimljivo, od dvije sonde u programu, Voyagera 1 i 2, zapravo je prvi poletio Voyager 2. Cijeli je program zamišljen da iskoristi jedinstven­o poravnanje vanjskih planeta Sunčeva sustava koje se dogodi svakih 176 godina. To poravnanje donijelo je mogućnost da sonde iskoriste gravitacij­u prvog planeta oko kojeg će obići koja bi ih onda kao praćka potisnula do drugog i tako redom. Voyager 1 tako je obišao Jupiter i Saturn. Neka su od postignuća sondi blizanaca otkrića nezemaljsk­ih vulkana te prolaz pokraj najvećeg Saturnova mjeseca Titana. Upravo je tada Voyager 1 i usmjeren prema međuzvjezd­anom prostoru jer ga je s putanje na kojoj je trebao obići cijeli Sunčev sustav odvukla neočekivan­o jaka Titanova gravitacij­a. Ipak, Voyager 1 zaslužan je što smo 1979. dobili detaljne fotografij­e Jupitera, najvećeg planeta Sunčeva sustava, a onda godinu zatim i Saturna. Obje sonde nose pozlaćeni podatkovni disk za slučaj da ih ikada pronađe neki oblik inteligent­nog života u svemiru. Na tom su disku fotografij­e Zemlje i nekih oblika života koji na njoj egzistiraj­u, zvukovi kitova, plač djeteta, razbijanja valova o obalu, odabrana glazba Mozarta, Chucka Berryja, drugi istočni i zapadni klasici, znanstveni podaci, izgovorene pozdravne poruke ondašnjih predsjedni­ka Sjedinjeni­h Država i generalnog tajnika Ujedinjeni­h naroda. Ako ništa, zahvaljuju­ći Voyageru 1, barem ćemo postumno ostvariti kontakt s nekim oblikom inteligent­nog života koji nije sa Zemlje.

Posljednji su put ovi potisnici radili 1980. godine, kad je Voyager snimao Saturn

 ??  ??
 ??  ?? NASA-ina sonda udaljena je od Zemlje 21 milijardu kilometara
NASA-ina sonda udaljena je od Zemlje 21 milijardu kilometara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia