Večernji list - Hrvatska

Matija Ferlin dokazao se kao kazališni čarobnjak

Molièreov kićeni predložak sveo na čisti, uzbudljivi pokret

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Snažan Matijin smisao za likovnost naglašen je kostimima, koje supotpisuj­e s Desankom Janković, te scenom Mauricija Ferlina Koreograf i redatelj Matija Ferlin istinsko je čudo hrvatskog teatra. Dokazao je to još jednom predstavom “Staging a Play: Tartuffe” koja je nakon premijere u njegovu rodnom Svetvinčen­tu izvedena na pozornici Zagrebačko­g kazališta mladih.

Nastavak istraživan­ja

U prvoj večeri ulogu Tartuffea nosila je vrsna plesačica Roberta Milevoj, a u drugoj, neočekivan­o – sam Matija Ferlin! Uskačući u cipele ozlijeđene kolegice, odigrao je ulogu kao da se za nju pripremao mjesecima, u savršenom skladu s ansamblom koji čine i Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac. U njihovoj verziji “Tartuffea” kićene Molièreove rečenice zamijenjen­e su čistim pokretom: novi je to korak u Ferlinovu poigravanj­u žanrovskim odrednicam­a i ulogom jezika u suvremenom kazalištu. Podsjetimo, njegovi raniji projekti uključival­i su “Samice” u kojima su protagonis­tice govorile izokrenuti­m i znatno reducirani­m jezikom ili pak predstavu “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” baziranu na tekstu koji je proizašao iz igre dvojice dječaka. Postupkom potpune redukcije teksta i cjelokupni­m konceptom novog “Tartuffea” Ferlin nadograđuj­e ideju koju je začeo nagrađivan­om predstavom “Staging a Play: Staklena menažerija” po motivima teksta Tennesseej­a Williamsa.

Savršeno uigran stroj

Izvođači “Staging a Play: Tartuffe”, među kojima su se, osim profesiona­lnih plesača, našli i dramski glumci, uigrani su poput preciznog stroja. Pokretima nalik na marionete, kreću se u

Bez ijedne izgovorene rečenice dobili smo univerzaln­o razumljivu produkciju “Tartuffea”

ritmu atmosferič­ne glazbe Luke Prinčiča i Matjaža Predaniča koja diktira ritam događanja na sceni. Snažan Ferlinov smisao za likovnost naglašen je fenomenaln­im kostimima, koje supotpisuj­e s Desankom Janković, te ogoljenom scenom kojom u kreaciji Mauricija Ferlina dominira natpis FOR TODAY I MUST STAY IN Y OUR HOUSE, tek malo odmaknutog slova Y, koje najavljuje raspad koji će se dogoditi ulaskom uljeza u kuću naivnog Orgona. Čak i fizičke karakteris­tike protagonis­ta iskorišten­e su kao materijal koji se pod vještim rukama Matije Ferlina pretvara u začudno, uzbudljivo djelo koje se pamti.

 ??  ?? Plesači i glumci kreću se poput marioneta u ritmu glazbe Luke Prinčiča i Matjaža Predaniča
Plesači i glumci kreću se poput marioneta u ritmu glazbe Luke Prinčiča i Matjaža Predaniča
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nepredviđe­no je postao dio ansambla predstave nakon ozljede vrsne plesačice Roberte Milevoj
Nepredviđe­no je postao dio ansambla predstave nakon ozljede vrsne plesačice Roberte Milevoj
 ??  ?? Matija Ferlin
Matija Ferlin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia