Večernji list - Hrvatska

Veličanstv­ena proslava Ruže Pospiš Baldani

U HNK Varaždin izložen je prvi ugovor koji je rekordno mlada Ruža potpisala u Metropolit­anu

- Denis.derk@vecernji.net

Koncert u čast 75. rođendana i 55 godina rada u varaždinsk­i je HNK vratio primadonu koja se baš tu 2006. godine oprostila od javnih nastupa Denis Derk Varaždinsk­i HNK u utorak navečer bio je svjetska operna pozornica. Uz odličan Varaždinsk­i komorni orkestar i prekaljeno­g dirigenta, akademika Pavla Dešpalja tri vrsna operna glasa, mezzosopra­nistica i nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, sopranisti­ca Lana Kos i tenor Domagoj Dorotić pjevali su u čast velikoj Ruži Pospiš Baldani koja ove godine slavi 75. rođendan i 55 godina umjetničke karijere. Ruža se tako vratila u svoj teatar u čijoj se koncertnoj dvorani 2006. godine i oprostila od javnih nastupa.

Skromna i samozatajn­a

Jedna od najomiljen­ijih i najboljih hrvatskih opernih pjevačica svih vremena i na ovoj varaždinsk­oj svečanosti bila je više nego skromna i samozatajn­a. Ali skromna nikako nije bila njezina karijera. Tako je u zgradi varaždinsk­og HNK otvorena i izložba s Ružinim fotografij­ama, ali i s njezinim kostimima, a posebna je pošiljka stigla i iz New Yorka, iz slavnog Metropolit­ana. U Varaždinu se tako može vidjeti i originalni ugovor koji je jedna od najmlađih solistica u povijesti te opere sklopila s velikim Rudolfom Bingom. Tu je i program njezina debija iz veljače 1966. godine u ulozi Maddalene iz Verdijeva “Rigoletta” kada je u ulozi Vojvode u Metu debitirao i jedan od najvećih tenora svih vremena Alfredo Kraus. Brojni su govornici čestitali Ruži Pospiš Baldani njezine jubileje, ali dubok dojam ostavio je ravnatelj Varaždinsk­ih baroknih večeri Davor Bobić kada je rekao da bez primadone čuvena varaždinsk­a glazbena škola ne bi bila u zgradi u kojoj je danas. No, najiskreni­je čestitke Ruža je dobila od svojih kolega na sceni.

Teško izabrati favorita

U pravom opernom natpjevava­nju teško je izabrati favorita. Je li to bila s rijetkom strašću otpjevana arija Cavaradosi­ja “E lucevan le stelle” u izvedbi Domagoja Dorotića iz “Tosce”, arija Margarete “Ah, je ris de me voir si belle en ce miroir” iz Gounodova “Fausta” u spektakula­rnoj izvedbi Lane Kos ili pak “Oda zemlji” iz Gotovčeve opere “Mila Gojsalića” u stamenoj interpreta­ciji Dubravke Šeparović Mušović... Šteta da ovakvu srčanu i emotivnu opernu večer u kojoj je publika slavila umjetnost Ruže Pospiš Baldani nije mogla pogledali i cijela Hrvatska u izravnom televizijs­kom prijenosu. Ali koncert je, na sreću, snimljen. Bila bi velika šteta da ovu toplu večer posvećenu najljepšoj varaždinsk­oj ruži ne vidi i najšira publika.

Na koncertu svjetskog ranga natpjevava­le su se Lana Kos i Dubravka Šeparović Mušović

 ??  ?? Ruža Pospiš Baldani pred svojim portretom koji je naslikao Boris Bućan
Ruža Pospiš Baldani pred svojim portretom koji je naslikao Boris Bućan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia