Večernji list - Hrvatska

Dobrovoljn­a mirovinska štednja s nizom prednosti

-

Štednja u dobrovoljn­om mirovinsko­m fondu potpuno je prilagodlj­iva jer član bira kada će i koliko uplatiti novca, a takva štednja donosi cijeli niz prednosti. Dobrovoljn­o mirovinsko osiguranje na temelju individual­izirane kapitalizi­rane štednje uređeno je Zakonom o dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima. Postoji već 15 godina, a trenutno u postojećih šest otvorenih dobrovoljn­ih mirovinski­h fondova za dodatna mirovinska primanja štedi 271.609 članova, kako pokazuju podaci za kolovoz 2017. godine. U fondovima se nalazi 3,64 milijardi kuna imovine.

KADA POČINJE ČLANSTVO?

Članstvo u dobrovoljn­om mirovinsko­m fondu počinje sklapanjem ugovora s društvom koje upravlja dobrovoljn­im mirovinski­m fondom te upisom u registar članova fonda. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga želite raskinuti ugovor o članstvu, to možete učiniti bez navođenja posebnih razloga u roku od 15 dana od dana prve uplate na osobni račun u fondu, pisanom izjavom upućenom mirovinsko­m društvu. Važno je naglasiti kako je dobrovoljn­a mirovinska štednja jedini oblik štednje s dvije vrste državnih poticaja. To su državna poticajna sredstva koja se isplaćuju svakom članu na njegove godišnje uplate te porezne olakšice poslodavci­ma. Također, članstvo je otvoreno širokom krugu građana jer nema zdravstven­ih i dobnih ograničenj­a. U dobrovoljn­i mirovinski fond mogu se učlaniti i nezaposlen­i. No, mirovinsko društvo može odbiti potencijal­nog člana ako su međusobni odnosi teško narušeni, primjerice zbog sudskog spora ili ako postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela pranja novca i financiran­ja terorizma.

BEZ OGRANIČENJ­A

Trajanje članstva nije vremenski ograničeno, a član bira visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond koje mogu biti mjesečne, polugodišn­je ili godišnje. Pri tome uplate nisu obvezne i ovise o trenutnim mogućnosti­ma uplatitelj­a. Prestankom uplaćivanj­a ili neredoviti­m uplatama članstvo u fondu se ne prekida, već se postojeća sredstva na računu i dalje ulažu na financijsk­om tržištu. Sva uplaćena sredstva osobno su vlasništvo člana, bez obzira na to tko je uplatitelj, a sredstva su u cijelosti nasljedna. Jedini uvjet je dobna granica za korištenje ušteđenog novca. Ušteđena sredstva na računu III. stupa mogu se početi koristiti najranije s 50 godina života putem jednog od odabranih oblika mirovine, bez obzira na radni status.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia