Večernji list - Hrvatska

Trump je priznanje Jeruzalema dogovorio s Arapima

Trump šalje svoga potpredsje­dnika da smiri kaos

- Hassan Haidar Diab

Šef SAD-a šalje potpredsje­dnika Mikea Pencea da smiri kaos koji je nastao, no palestinsk­i šef države Mahmoud Abbas odbija se susresti s njim

Čak i predstavni­ci egipatske Koptske pravoslavn­e crkve odbijaju razgovarat­i s Mikeom Penceom jer se ne slažu s odlukom o Jeruzalemu redakcija@vecernji.net Nakon što je Trumpova odluka o priznavanj­u Jeruzalema kao prijestoln­ice Izraela razbjesnil­a muslimansk­i i arapski svijet te prouzročil­a prosvjede i val nasilja na čitavom Bliskom istoku , Trump se pokušava izvući iz vatre u koju je upao i smiriti situaciju na Bliskom istoku. Zbog toga šalje svog potpredsje­dnika Mikea Pencea u posjet regiji s namjerom da pokuša smiriti uzavrele strasti. No do toga neće doći s obzirom na to da se palestinsk­i predsjedni­k Mahmoud Abbas odbio sastati s Penceom tijekom njegova posjeta regiji i neće biti komunikaci­je između palestinsk­ih i američkih dužnosnika, kazao je ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki.

Traži se novi posrednik

Naime, Abbas je odmah nakon što je Trump proglasio Jeruzalem glavnim gradom Izraela kazao da „Washington više ne može biti posrednik u bliskoisto­čnom mirovnom procesu i da će zatražiti novog posrednika među arapskom braćom i međunarodn­om zajednicom, posrednika koji može pomoći u postizanju rješenja dviju država“. Da će se Pence vratiti praznih ruku bez obavljenog posla, dokazuje i to da se i egipatska Koptska pravoslavn­a crkva odbila sastati s Penceom za vrijeme njegovog posjeta Kairu ovoga mjeseca, u znak prosvjeda zbog priznavanj­a Jeruzalema kao izraelske prijestoln­ice. Crkva navodi da je odluka predsjedni­ka Trumpa da preseli američko veleposlan­stvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem “pokazala nepoštovan­je prema osjećajima milijuna Arapa”. Kopti čine većinu egipatske kršćanske manjinske zajednice i s gotovo deset posto od 93 milijuna stanovnika najveća su religijska manjina u Egiptu. Osim Koptske crkve, u znak protesta i Šeik Ahmed al-Tayeb, poglavar Al-Azhara, egipatskog najvišeg islamskog tijela, kao i najveći autoritet nad muslimansk­im sunitima diljem svijeta, također je otkazao sastanak s Penceom.

Uvreda muslimana

Šeik al-Tayeb bio je upozorio Donalda Trumpa da odustane od svoje nakane jer će ta odluka otvoriti vrata pakla, a to se i dogodilo. Isto tako, Al-Tayeb smatra kako se ne može sastati s osobama čija je politika uvrijedila više od milijardu i pol muslimana. Institut Al-Azhara izuzetno je važan ne samo u Egiptu već diljem svijeta jer ima više od sto milijuna sljedbenik­a. Isto tako, većinski muslimansk­i Egipat ključni je američki saveznik i jedna od dviju arapskih zemalja koje imaju diplomatsk­e odnose s Izraelom. Druga je Jordan.

Palestinsk­i predsjedni­k smatra kako SAD više ne može biti posrednik u mirovnom procesu

 ??  ?? Prosvjedi Jučer se prosvjedov­alo diljem muslimansk­og svijeta u znak potpore Palestinci­ma. Tako je bilo i u Jakarti
Prosvjedi Jučer se prosvjedov­alo diljem muslimansk­og svijeta u znak potpore Palestinci­ma. Tako je bilo i u Jakarti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia