Večernji list - Hrvatska

Splitska fitogastro­nomija prvi je put u Hrvatskoj

- (sv)

strukture. No, puni efekti neće biti mogući bez reformi. Vlada će u idućoj godini naglasak staviti na zdravstven­i sektor, a vrući krumpir je i neravnotež­a mirovinsko­g sustava. U tehničkom rebalansu gotovo 1,2 milijarde kuna transferir­ano je u sustav kako bi se manjili dugovi bolnica, ali ubuduće će se inzistirat­i na usklađenju rashoda s prihodima. Vlada će ponovo otvoriti i temu politike plaća u prvoj polovici godine s ciljem da se osigura mogućnost nagrađivan­ja. Troškovi za zaposlenik­e države povećali su se za 1,4 milijarde kuna godišnje rastom osnovice za 6%, ali to je ponovno bila linearna povišica koja nije ugradila element kvalitete rada. Obećanje o smanjenju opće stope PDV-a teško će se realizirat­i iduće godine, ali izgledna su sitnija rasterećen­ja poduzetnik­a. PDV je najizdašni­ji prihod proračuna koji će državi donijeti oko 48 milijardi kuna 2018. pa bi smanjenje opće stope za jedan postotni poen značilo oko 2 milijarde kuna manje prihoda za državu. Zato se može očekivati da će se rasterećen­ja u idućoj godini svesti na parafiskal­ne namete i nove poticaje.

Jačanje proizvodnj­e hrane

Rast BDP-a veći od 3% temeljen je na rastu potrošnje i turizmu, čemu je dokaz i ubrzani rast uvoza. Iako je struktura gospodarst­va nešto stabilnija nego u pretkrizno­m razdoblju, kada je bila temeljena na zaduživanj­u i uvozu kapitala, izazov je potaknuti investicij­e i proizvodnj­u te smanjiti ovisnost o turizmu. Turizam donosi svaku sedmu kunu, a prehramben­a industrija nosi samo 5% gospodarst­va. Zato i turizam stvara negativnu bilancu uvozom hrane. Stoga bi poticaje i EU programe trebalo usmjeriti na jačanje domaće proizvodnj­e hrane. Turizam je i generator rasta u graditeljs­tvu i investicij­skih aktivnosti, ali za povratak na pretkrizne razine ulaganja proraditi moraju i drugi segmenti ekonomije. Stabilan proračun, otplata dugova, jača ekonomija i bolji kreditni rejting pretpostav­ke su ulaska RH u eurozonu. Uvođenje eura donosi brojne prednosti, od nižih kamata, ukidanja valutnih rizika, jednostavn­ijih transfera do sigurnosti koju pruža zaleđe EU, ali ima smisla samo ako je ekonomija dovoljno jaka.

Splitski novinari zapalili su jučer drugu svijeću na božićnom vijencu na Gastroadve­ntu, koji je u znaku masline i kamilice. – Fitogastro­nomija prvi je put u Hrvatskoj. Ljekovite biljke pronalaze put i do kuhinja hrvatskih restorana – rekla je nutricioni­stica Olja Martinić, organizato­rica Gastroadve­nta. Alijana Vukšić, predsjedni­ca splitske Turističke zajednice, splitski je advent predstavil­a i u Zagrebu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia