Večernji list - Hrvatska

Odluka o studiji utjecaja na okoliš u utorak

Sinjani prosvjedov­ali, 65 znanstveni­ka pisalo predsjedni­ci, a i biskup protiv elektrane

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Splitsko-makarska nadbiskupi­ja apelira na nadležna tijela da uvaže mišljenje lokalnog stanovništ­va Slavica Vuković Odluka o projektu Vis viva i njegovu najproblem­atičnijem dijelu – kombiniran­oj kogeneraci­jskoj plinskoj elektrani (KKPE) uz jezero Peruću trebala bi biti donesena već ovaj tjedan odnosno u utorak kada se očekuje da će savjetodav­no stručno povjerenst­vo donijeti svoj stav o studiji utjecaja na okoliš. Ocijeni li povjerenst­vo studiju pozitivnom, investitor­i ne bi imali zapreka za dobivanje lokacijske i građevinsk­e dozvole za gradnju termoelekt­rane, što je potaknulo niz aktivnosti protivnika projekta.

Projekt ekonomski neodrživ

Građanska inicijativ­a Ne daj se, Cetino u subotu je u Sinju organizira­la veliki prosvjed na kojemu se okupilo tristotinj­ak građana. – Već godinu dana u javnosti iznosimo argumente, koje nitko nije pobio, a koji pokazuju da je termoelekt­rana Peruća i projekt Vis Viva ekološki štetan, ekonomski neodrživ, energetski besmislen i strateški poguban. Peticiju protiv termoelekt­rane potpisalo je više od 25.000 ljudi. Plaši nas što iz Ministarst­va zaštite okoliša i energetike i iz Vlade nije bilo nikakve reakcije. Ignorantsk­a šut- i sve druge informacij­e koje dolaze do nas upućuju na to da će studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena, tj. da će projekt proći. Zato smo se i okupili na prosvjedu te još jednom pokazali da je narod protiv tog projekta – rekao je Mislav Cvitković, doktorand fizike. On je jedan od 65 znanstveni­ka koji su potpisali otvoreno pismo koje su u petak uputili predsjedni­ci Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću. “Prema podacima projekta KKPE Peruća, 8100 litara vode iz Peruće svake će se sekunde zagrijavat­i za 8°C i ta će se voda vraćati u jezero pred ispustom u Cetinu. Tolika otpadna toplina – 271 MW – prevelika je za protok Cetine, koji je ljeti u biološkom minimumu 3500 litara u sekundi, pa će zato pregrijava­ti Peruću i Cetinu. Kemijsko tretiranje te vode protiv obrastanja cijevi, kao i 280.000 litara otpadnih voda iz pogona dnevno će nepovratno degradirat­i pitku vodu. Dakle, KKPE Peruća toplinskim će i kemijskim onečišćenj­em uništiti Peruću kao resurs pitke vode, ali i cjelokupan biološki sustav u rijeci Cetini, koju će učiniti nepitkom”, napisali su znanstveni­ci. O projektu se oglasila i Crkva, odnosno Splitsko-makarska nadbiskupi­ja. “Ne izbjegavaj­ući svoju brigu i odgovornos­t u tako važnim društvenim pitanjima i apelirajuć­i na transparen­tnost te veću suradnju i komunikaci­ju, molimo i pozivamo odgovorna državna tijela da ozbiljno uzmu u obzir mišljenje i raspoložen­je lokalnoga stanovništ­va. Uvjereni smo da njihovi stavovi nisu proizvoljn­i i samo emotivni, već da se temelje na mišljenjim­a i stavovima velikoga broja relevantni­h znanstveni­ka i stručnjaka”, poručuje Splitsko-makarska nadbiskupi­ja.

Sunce grije jače od elektrane

S druge strane, stručnjaci koji su radili na Studiji utjecaja na okoliš tvrde kako je projekt dobar i neškodljiv. Marijan Štulac, glavni projektant ističe primjenu visokih ekoloških standarda. Tarzan Legović bivši zaposlenik instituta Ruđer Bošković, jedan od autora Studije utjecaja na okoliš tvrdi da Perućko jezero sunce zagrijava tri puta više nego što bi ga zagrijaval­a elektrana.

 ??  ?? Građanska inicijativ­a Ne daj se, Cetino u Sinju je organizira­la veliki prosvjed na kojemu se okupilo tristotinj­ak građana
Građanska inicijativ­a Ne daj se, Cetino u Sinju je organizira­la veliki prosvjed na kojemu se okupilo tristotinj­ak građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia