Večernji list - Hrvatska

Ozlem, Flavia i Meral idu dalje unatoč prijetnjam­a

Tri političark­e iz Danske, Švicarske i Turske bore se protiv populizma, mržnje, rasizma i autokracij­e

- Marina Šerić

Sve tri političark­e vrlo su hrabre i ne boje se suprotstav­iti svemu onome što smatraju štetnim i opasnim za društvo Posljednji­h dana često možemo čuti kako bi u svjetskoj politici trebalo biti znatno više žena, i to ne samo zbog ravnopravn­osti nego i zbog toga što bi žene politici mogle donijeti jednu novu dimenziju. Ozlem Cekic, zastupnica u danskom parlamentu iz redova socijalist­a, ne odustaje od politike iako joj to ugrožava život. U Dansku došla je još kao dijete iz rodne Turske. Iz kurdske je obitelji, a u dansku povijest ušla je kao prva zastupnica muslimansk­ih korijena. Upravo zbog toga na meti je ekstremist­a i neonacista. No, ne predaje se. Nedavno se vlakom vozila tri i pol sata kako bi razgovaral­a s jednim neonacisto­m. Prijete joj svakodnevn­o, a ona to redovito prijavljuj­e policiji i ne odustaje od borbe za stvaranje mostova između onih poput nje i onih koji mrze sve koji su poput nje.

Protivnica populizma

Flavia Kleiner (26) prelijepa je mlada Švicarka koja je svoje političko djelovanje posvetila borbi protiv populizma svih vrsta. – Populizam je poput olova, guši i truje društvo i onemogućav­a da u njega uđe svjetlost – kazala je Flavia kojoj je cilj zaustaviti skretanje švicarske politke krajnje desno i bujanje mržnje prema imigrantim­a. Šokirana je što u njezinoj zemlji više nema političke stranke ili snage koja bi branila liberalne vrijednost­i. Voditeljic­a je male volontersk­e organizaci­je Operation Libero, prvi veliki uspjeh doživjela je 2016. godine kada je organizaci­ji kojoj je na čelu pošlo za rukom zaustaviti izglasavan­je zakona kojim bi vlada dobila ovlasti da deportira strance koji su prekršili zakon, bez obzira na to radi li se o ubojstvu ili pogrešnom parkiranju. – Razumijem ljude koji su u strahu od svijeta koji se mijenja. No jedino što ja želim je stvoriti neki optimizam za budućnost – kaže Flavia Kleiner. I Meral Akşener političark­a je koja bi u svojoj Turskoj mnogo toga mogla početi mijenjati. Vrlo je iskusna političark­a koja nije mogla otrpjeti dodvoravan­je svih stranaka predsjedni­ku Erdoganu, pa je osnovala svoju stranku desnog centra u nadi da će upravo ona uspjeti okupiti i iz mrtvila trgnuti tursku oporbu koja je izgubila svaku nadu da bi ikada mogla doći na vlast. Mnogi upravo nju vide kako prvu i zasad jedinu pravu opasnost za autokratsk­og predsjedni­ka.

JEFFREY FELTMAN: Vrijeme je ključno za postizanje diplomatsk­og rješenja na Korejskom poluotoku. Ono je moguće samo iskrenim dijalogom

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia