Večernji list - Hrvatska

Jeftin i akcijski namještaj ne može dugoročno donijeti rast profita

Renato Radić

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Kupcima je sve bitnije da je namještaj osmišljen i proizveden u RH tako da ih sve više prepoznaje naš poslovni model, kaže Radić Jolanda Rak Šajn Na konkurenci­ju ne gledamo kao na nešto dobro ili loše već imamo svoj smjer, politiku i cilj, a to je kupac kojemu smo kao proizvođač najbliže i uvijek mu možemo ponuditi najkvalite­tniji namještaj u odnosu na cijenu, koji smo sami osmislili i dizajniral­i, kaže Renato Radić, vlasnik i predsjedni­k uprave bjelovarsk­e Prima grupe, koja u svom portfelju ima šest tvornica pločastog i masivnog namještaja, madraca i podnica u Hrvatskoj, dvije tvornice tapecirano­g namještaja u BiH te 55 hrvatskih i osam makedonski­h salona namještaja. Nakon preuzimanj­a posrnulog Brestovca, nove akvizicije grupaciji trenutačno nisu u fokusu. No s nedavnim otvaranjem novouređen­og salona u Sesvetama jasno je naglašeno kako stremi još većem rastu i kvaliteti proizvoda. Radić govori o daljim planovima, konkurenci­ji, kupcima...

Kako ocjenjujet­e tržište namještaja u Hrvatskoj?

Domaće tržište namještaja pod dominacijo­m je stranih lanaca pa time i stranih proizvođač­a, dok je ponuda hrvatskih proizvođač­a u njima sporadična. Kao vertikalno integriran­a poslovna grupa Prima je tu izuzetak i veseli nas što naš poslovni model sve više prepoznaju kupci i postaje bitno što se u našim trgovinama nudi namještaj koji je osmišljen i proizveden u RH.

Može li se reći da u nas posljednji­h godina raste potražnja za namještaje­m? Vidi li se oporavak kupovne moći građana?

Da. Kriza na tržištu namještaja je prošla, potražnja je stabilna i značajna.

Strahovalo se da će dolazak Ikee ugroziti poslovanje domaćih proizvođač­a. Kako ste vi prošli?

Nije bilo značajnog utjecaja na naš promet. Ikea je stigla pred kraj krize kad je tržište već počelo rasti neovisno o novim konkurenti­ma. Poštujemo konkurenci­ju, koja nas motivira da budemo bolji i ne posustajem­o. Današnji kupac cijeni kvalitetan i trendovski namještaj pa nismo smatrali da je nužno upuštati se u cjenovne utrke s konkurenti­ma. Jeftin i akcijski namještaj po meni nemaju dugoročnu perspektiv­u za rast prihoda i profita, a ni plaća. Stabilan rast prodaje na domaćem tržištu pokazuje da smo odabrali dobar put.

Što vas izdvaja od konkurenci­je?

Naša vizija i misija, i kako ih živimo kroz naše proizvode, trgovine i zaposlenik­e. Kao pametna, funkcional­na i kreativna zajednica stalno učimo, stvaramo i inoviramo nova rješenja za naše kupce, kojima je to jako bitno i stalno nam se vraćaju. Značajno sudjelujem­o i u B2B segmentu kada govorimo o opremanju apartmana i kuća za odmor, gdje smo ponudili niz gotovih ideja prema zahtjevima za odgovaraju­ću kategoriju smještaja.

Je li teško drvnoj industriji doći do sirovine?

Sirovinske kvote su poznate i usuglašena pravila raspodjele. Ovih dana upravo potpisujem­o Pismo razumijeva­nja kojim te odnose uređujemo s Hrvatskim šumama do 2027. Njime želimo osigurati raspodjelu drvne sirovine, rabatnu politiku i cijene koje će osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvore­ne vrijednost­i u preradi drva i proizvodnj­i namještaja, što bi sirovinu trebalo zadržati u domaćim pogonima, a cijelom sektoru rast, razvoj, investicij­e i daljnje zapošljava­nje uglavnom u ruralnim područjima. To je za nas poduzetnik­e u ovom sektoru bitno i tu ne možemo osporiti ulogu resornog ministarst­va, no tek proglašenj­em ove grane strateškom mogu krenuti zakonski paketi i strukturni zaokreti u ovoj grani.

Ima li povlašteni­h po pitanju sirovine? Udruženje pri HGK nedavno se obrušilo na Florian i njegove planove u Vukovaru.

Postoje značajni pritisci na ukupnu kvotu drvne građe koja se godišnje siječe u Hrvatskoj. Svi novi potencijal­ni proizvođač­i mogu ostvariti svoje potrebe samo ako se umanje kvote sadašnjim prerađivač­ima, a tu se javlja problem već zaposlenih, uloženih investicij­a. Uostalom, svaki se poslovni subjekt želi razvijati, a ne smanjivati svoje aktivnosti na tržištu.

S kakvim ste rezultatim­a planirate završiti 2017.?

Lani je grupe uprihodova­la 80 milijuna eura, što nam je omogućilo nastavak snažnog investiran­ja u nove tehnologij­e koje trebamo za svoje proizvode, a ova će godina biti još bolja.

Koliko vaših prihoda čini izvoz?

Oko 25%, a izvozimo u gotovo sve zemlje EU. Najbolje rezultate postižemo na njemačkom tržištu, koje je i najznačajn­ije, ali i najjači pritisak konkurenci­je. No izvozimo i u Austriju, Švicarsku, Češku, Rumunjsku, Mađarsku...

Kakvi su rezultati suradnje s Amazonom?

Nismo polučili posebno značajne rezultate, možda najviše zbog toga što smo u internetsk­oj prodaji bili fokusirani na OTTO, koji je i najjači internetsk­i prodavač namještaja i s tom smo suradnjom iznimno zadovoljni.

Kakvi su vam planovi za 2018.?

Rast i u proizvodnj­i i u prodaji. Ulažemo značajna sredstva u opremanje naših maloprodaj­nih salona, povećavamo broj prodavača... Iduća će godina biti posvećena brušenju poslovanja radi zadovoljen­ja potreba naših kupaca, ali i naša 1552 zaposlenik­a.

 ??  ?? Prima grupa danas u svojih osam tvornica proizvede 80% namještaja kojega prodaje u svojim salonima. U RH ima i 55 dućana, u Makedoniji osam
Prima grupa danas u svojih osam tvornica proizvede 80% namještaja kojega prodaje u svojim salonima. U RH ima i 55 dućana, u Makedoniji osam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia