Večernji list - Hrvatska

Dijeta može biti i učinkovita i ukusna

Olja Martinić besplatnim priručniko­m objašnjava kako to izbjeći

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

“Najbolje od dijetetike” donosi savjete i recepte u pet poglavlja: dijabetes, debljina, osteoporoz­a, sirova hrana te anti-age prehrana Ivana Rimac-Lesički Hrana je važan dio naše svakodnevi­ce, ona je užitak i razonoda. No, pri spomenu dijete često je prva asocijacij­a bolnička prehrana, a prva slika bezlični i svih ugoda “oslobođeni” obroci.

Zdravo ne mora biti skupo

No, sada postoje suprotni dokazi. Dijeta u svoj svojoj gastronoms­koj raskoši ovisi o nama samima stavovi su to Olje Martinić, koje je zapisala u uvodu knjige “Najbolje od dijetetike”, besplatnog izdanja posvećenog pacijentim­a i izašlog u suradnji s Koordinaci­jom hrvatske obiteljske medicine (KOHOM). Poznata nutricioni­stica i dijetetiča­rka na papir je stavila pravila i konkretne recepte podijeljen­e u pet cjelina za koje su obiteljski liječnici iz spomenute Koordinaci­je procijenil­i da su trenutačno najpotrebn­iji njihovim pacijentim­a. Tako se u toj besplatnoj knjizi mogu naći pravila prehrane i recepti za oboljele od dijabetesa, osteoporoz­e, savjeti i namirnice kad je u pitanju debljina, sirova hrana i tzv. anti-age prehrana. Upravo zadnje navedeno poglavlje posvećeno je hrani kao važnom faktoru za održavanje organizma mladih, a uvod je napisala predsjedni­ca KOHOM-a dr. Vikica Krolo. Među ostalim, u njemu stoji: “Znanstveni­ci su vrlo aktivni u istraživan­jima o očuvanju mladosti pa danas raspolažem­o s velikom količinom znanja kako prirodnim putem, tj. pomoću hrane, smanjiti posljedice starenja, a ne samo korištenje­m krema protiv bora ili čarobnim pilulama za aktivaciju gena koje imaju ulogu u proizvodnj­i kolagena. A koje su ključne namirnice “protiv bora” ili, recimo, zlatno pravilo za anti-age?, pitamo autoricu. Odgvor je neočekivan: - Pedeset grama povrća koje nije termički obrađeno, ali treba ga pojesti za doručak. Detalji, preporuke, recepti opisani su za svaku od kategorija i dijagnoza, a pri tomu je Martinić vodila računa i da nije riječ o skupim namirnicam­a jer, kako kaže, zdrava prehrana ne mora biti skupa. - Vodila sam računa da ne predlažem jela s namirnicam­a izrazito visoke cijene jer uvjerenje da je zdrava prehrana skupa nije istinito. Posebno mi je važno da pacijenti usvoje za njih korisne prehramben­e navike, obrate pažnju na način termičke obrade i svakako da je sve skupa slasno. Sve više pacijenata želi aktivno sudjelovat­i u organizaci­ji kvalitetno­g života uz postojeću dijagnozu.

Namirnice iz običnih trgovina

Preporuke koje dobiju o prehrani postaju osnova njihova jelovnika i dosta napora ulažu u osmišljava­nje jela. Pokušavamo tom brošurom pridonijet­i da im svakodnevi­ca

Recept za mladost: pojesti 50 grama termički neobrađeno­g povrća, ali za doručak Tiskana je knjiga razgrablje­na, ali je dostupna na stranici www.kohom.hr I naše kosti ovise o tome kako se hranimo, a osteoporoz­a ili pojava krhkih kostiju postaje tiha epidemija

bude gastronoms­ki što kvalitetni­ja uz ograničenj­a koja imaju, objašnjava nutricioni­stica i dodaje kako postoji dosta iskustveni­h činjenica koje su posebno važne za pacijente kada se suoče s time da moraju znatno promijenit­i način prehrane. To im je dobar putokaz, a ona se izuzetno trudila da u receptima koristi samo namirnice svima dostupne koje se mogu kupiti u svakoj trgovini i u manjim sredinama. Uvažila je, napominje, i prosječno kulinarsko umijeće ljudi jer je komplicira­na priprema mnogima demotivira­juća. Knjiga u tiskanom izdanju više nije dostupna pa je na internetsk­oj stranici Koordinaci­je (www.kohom.hr) stavljena poveznica gdje je svi pacijenti mogu besplatno preuzeti.

Zdrava prehrana, fizička aktivnost i lijekovi ključne su komponente liječenja šećerne bolesti

 ??  ?? Autorica Olja Martinić Priručnik je izdala u suradnji a Koordinaci­jom hrvatske obiteljske medicine
Autorica Olja Martinić Priručnik je izdala u suradnji a Koordinaci­jom hrvatske obiteljske medicine
 ??  ?? Ovo nije hrana iz bolnice Liječnici su izabrali najčešće bolesti
Ovo nije hrana iz bolnice Liječnici su izabrali najčešće bolesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia