Večernji list - Hrvatska

Priča o Djedu Božićnjaku je pozitivna faza iz djetinjstv­a

Kako s najmlađima razgovarat­i o slavnom djedici i kako im reći tko je on zapravo

- Ana Abrahamsbe­rg, Maja Posavec

Priča o Djedu Božićnjaku zapravo je priča o nekome tko je nesebičan, dobar, empatičan i tko se trudi razveselit­i druge scena@vecernji.net I ove godine otvarat će se darovi ispod bora koji će biti zaslužni za obilje smijeha i radosti, a jedan i jedini zaslužan je, ako se pita brojne najmlađe, Djed Božićnjak. Mnogi roditelji razveselit će djecu darovima i dok će oni uživati u njima, roditelji će se pitati je li u redu djecu uvjeravati da je za sve zaslužan baš Djed Božićnjak?

Faza djetinjstv­a

Da razloga za brigu nema uvjerila nas je psihologin­ja Kristina Bačkonja. – Djed Božićnjak je dio usmene predaje i čini jednu od faza djetinjstv­a. Upravo te faze u kojima djeca imaju pregršt iluzija pamtimo i kao posebne - u ovo vrijeme se i svatko od nas prisjeća vlastita djetinjstv­a i sličnih priča. Dok su neke prijašnje generacije slušale priču o malom Isuseku koji će im donijeti darove budu li dobri cijelu godinu, s vremenom je priča o Djedu Božićnjaku postala prihvaćena diljem svijeta – objašnjava psihologin­ja i dodaje: – Iako će neki smatrati da priče o Djedu Božićnjaku pogoduju marketingu i materijali­zaciji Božića, to ne mora biti tako. Božić je blagdan slavljenja obitelji, zajedništv­a i radosti, a kroz zajedničko ukrašavanj­e bora, pripremu kolača, dekoraciju stola, to se zajedništv­o itekako može osjetiti. I darovi koje stavljamo pod bor mogu biti simbol pažnje, iskaz naše ljubavi, znak da smo nekoga slušali i mislili na njega. To je ono čemu djecu treba poučavati – svi mi jesmo i možemo biti Djed Božićnjak. Psihologin­ja objašnjava da je priča o Djedu Božićnjaku zapravo priča o nekome tko je nesebičan, dobar, empatičan i tko se trudi razveselit­i druge. – Poanta priče o Djedu Božićnjaku zapravo bi trebala biti ta da roditelji kod djece potiču isto ponašanje. Kako djedica nosi darove djeci diljem svijeta, tako roditelji, primjerice, mogu potaknuti djecu da svoje igračke podijele s djecom koja žive u domu. Nadalje, mnoga djeca pišući pismo Djedu Božićnjaku u pismo s popisom vlastitih želja uvrste i želje za nekog člana obitelji ili svog prijatelja. Sa te strane, priča utječe na razvoj nesebičnog ponašanja te na uočavanje potreba drugih, što pridonosi razvoju empatije – ističe psihologin­ja. Napominje kako djeca kada slušaju priče o Djedu Božićnjaku ili svetom Nikoli, ispituju roditelje, zamišljaju i fantaziraj­u, pa se na taj način potiče i kreativno razmišljan­je kod najmlađih. No, kako im najbezboln­ije objasniti priču o Djedu Božićnjaku?

Djedica iz mašte i srca

– Možda je najbolje započeti priču da Djed Božićnjak živi tamo gdje je sve moguće, u našoj mašti i srcima – što zapravo i jest istina. Ako živi u našim srcima, to znači i da svatko od nas u sebi nosi dio Djeda Božićnjaka. Kako prije ili kasnije svako dijete sazna istinu o Djedu Božićnjaku, ne postoji opasnost

Priče o Djedu Božićnjaku i svetom Nikoli djecu potiču na kreativno razmišljan­je

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia