Večernji list - Hrvatska

Vlado Galić novi savjetnik predsjedni­ce za obranu

Bio je u timu obrane generala Ante Gotovine i radio u SIS-u

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Galiću vraćaju “šamar” jer se pobrinuo da se materijali­ma nekih nevladinih organizaci­ja ne odradi zadatak za haaško tužiteljst­vo Nakon tri mjeseca, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović trebala bi imenovati novog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost. Prema nekim izvorima, to bi mogao biti 52-godišnji Vlado Galić. Njezina je dosadašnja savjetnica Maja Čavlović postala predstojni­ca Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) i zamijenila je Pjera Šimunovića koji je postao veleposlan­ik u SAD-u.

Ključna osoba

Galić je poznat u sigurnosno-obavještaj­nim krugovima, radio je u ratu u Sigurnosno-obvještajn­oj službi (SIS) Ministarst­va obrane, 2000-ih kao analitičar u timu obrane generala Ante Gotovine, a poslije je postao voditelj HDZove analitike. Galića i njegov istražitel­jski rad za obranu pamte i novinari izvjestite­lji koji su godinama pratili suđenje generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u Haagu jer su njegove analize znale pokopati svjedočenj­a ekspertnih timova haaškog tužiteljst­va. Pogotovo kada je bila riječ o “dokazima” dobivenim od nekih hrvatskih nevladinih udruga, čiji su se izvještaji znali pokazati nepouzdani­ma. Kada je postalo izvjesno da bi Galić nakon razgovora s predsjedni­com doista i mogao biti imenovan, u medijima su se pojavile i kontroverz­e vezane uz njegovo ime. Za neke je medije dolazak Galića “drska rehabilita­cija” osobe koja je kao načelnik Uprave SIS-a bio u drugoj polovici devedeseti­h i jedan od ključnih ljudi odgovornih za nadziranje ureda OESS-a, HHO-a i nekih drugih nevladinih udruga. Tada je SIS provodio akciju “Kameleon”, pa je poslije izbio skandal zbog “špijuniran­ja” udruga. Uglavnom, Galićev dolazak neki sada tumače kao “ozbiljan javni skandal i šamar civilnom društvu”. Tako se Galiću vraća “šamar”, zasigurno dijelom i stoga što je svojedobno pridonio da se materijali­ma nekih nevladinih organizaci­ja ne odradi zamišljeni zadatak za haaško tužiteljst­vo. Stručnjaci za sigurnost u Galićevu radu i “špijuniran­ju” nekih udruga ne vide nikakav skandal, naprotiv, jer Galić je jednostavn­o radio svoj posao. Poslovnik SIS-a nalagao je da se nadziru osobe i institucij­e, bile vojnici ili civili, a koje iskazuju interes prema pripadnici­ma HV-a. Tada je SIS imao i obvezu protuobavj­eštajno djelovati. A kako se pokazalo i pred Haaškim sudom, neki od nadziranih bavili su se i špijuniran­jem HV-a te kontaktira­li sa stranim agentima. Ta logika, da je razumljivo da protuobavj­eštajni SIS poduzima radnje u cilju zaštite oružanih snaga, kasnije je očito pobijedila, jer su procesi pokrenuti protiv voditelja “Kameleona” prekinuti. Svejedno, za neke je dolazak Galića i dalje skandal. Obavještaj­ni stručnjaci, pak, skandalozn­im drže što se napada osobe koje su, braneći interese RH, otkrivale skandalozn­i učinak nekih nevladinih udruga koje su za velik novac svjesno ra- dile protiv sigurnosti RH. Izvjestite­ljima sa suđenja generalima ostalo je u sjećanju svjedočenj­e Žarka Puhovskog, tada već bivšeg predsjedni­ka HHO-a, koji je u korist tužiteljst­va svjedočio o “Prilogu P2402”, izvješću HHO-a pod naslovom “Vojna operacija Oluja i poslije”.

Lažne brojke

Ono je predstavlj­eno kao relevantan dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije te o tome da su hrvatski vojnici spalili više od 22.000 srpskih kuća. Na sudu se ispostavil­o da HHO te brojke nije prikupljao sam, nego ih je dobio od agenata ili istražitel­ja tužiteljst­va, a isto je i s brojem spaljenih kuća. Broj ubijenih civila tako je spao s gotovo 700 na stvarna 44, a iza brojke spaljenih kuća krio se broj svih objekata, i garaža i kokošinjac­a pa i onih uništenih prije. Ispostavil­o se da HHO ne posjeduje ni bilješke s terena, da je direktor HHO-a sam sa sobom radio intervju i potpisao ga imenom izmišljeno­g novinara, a na vidjelo su došle i druge opskurne stvari. Galić je rođen u Širokom Brijegu 1965., u velikoj obitelji s desetero djece. U Zagrebu je studirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. U Domovinsko­m ratu bio je pripadnik specijalne postrojbe “Zrinski” 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Od 1993. do 1999. radi u SIS-u, gdje prolazi sve poslove, od operativca do šefa operative, analitike i načelnika uprave. Završio je Ratnu školu te predavao Strategije nacionalne sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu. U ratu je stekao čin pukovnika.

Nakon otkrića istine o izvješću HHO-a broj ubijenih civila spao je sa 700 na stvarna 44

 ??  ??
 ??  ?? Vlado Galić (prvi zdesna) 2000-ih radio je u timu obrane generala Ante Gotovine, a njegove analize znale su pokopati svjedočenj­a ekspertnih timova haaškog tužiteljst­va
Vlado Galić (prvi zdesna) 2000-ih radio je u timu obrane generala Ante Gotovine, a njegove analize znale su pokopati svjedočenj­a ekspertnih timova haaškog tužiteljst­va
 ??  ?? Maja Čavlović Dosadašnja savjetnica postala je predstojni­ca Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS)
Maja Čavlović Dosadašnja savjetnica postala je predstojni­ca Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia