Večernji list - Hrvatska

Želite li uvesti euro, dobro se pripremite. Nije sam po sebi recept za uspjeh

Ekonomsku i monetarnu uniju ne treba doživljava­ti kao konačno odredište, već kao polaznu točku. Zemlje moraju biti dobro pripremlje­ne kako bi uspjele u tome

- Ljubica.gataric@vecernji.net

Hrvatska je imala koristi od članstva u EU, a osobito od europskog jedinstven­og tržišta. Hrvatske tvrtke izvoze više nego ikada prije Ljubica Gatarić Manfred Bergmann, direktor ECFIN-a, glavne uprave za gospodarst­vo i financije Europske komisije, gostovao je ovih dana u Zagrebu na tribini koja se bavila stanjem hrvatske ekonomije. U razgovoru za Večernji list direktor Bergmann objašnjava kakve su hrvatske šanse da brzo uvede euro i zašto rastu populistič­ki pokreti u Europi.

Gospodarst­vo Hrvatske raste sporije od ostalih postkomuni­stičkih zemalja članica EU. Gdje vi vidite uzroke hrvatskog zaostajanj­a?

Hrvatska je jedna od država članica Europske unije koju je kriza snažno pogodila i najdulje je trajala. Vidjeli smo da je oporavak krenuo krajem 2014., što je obilježilo kraj šest dugih godina recesije. Oporavak je otada održan, s gospodarst­vom koje se trenutačno povećava oko 3 posto, a Europska komisija očekuje da će se ta dinamika nastaviti u iduće dvije godine. Bez sumnje, Hrvatska je imala koristi od članstva u EU, a osobito od europskog jedinstven­og tržišta. Hrvatske tvrtke izvoze više nego ikada prije i nastavljaj­u dobivati tržišni udio unutar EU, uključujuć­i i zemlje članice s kojima su imale tradiciona­lno slabije trgovinske odnose. Kako bi se osiguralo da oporavak dovede do trajnog i inkluzivno­g rasta, moraju se odlučno provoditi ambiciozne mjere strukturni­h reformi koje su predstavlj­ene u Nacionalno­m programu reformi, a posebno se to odnosi na poboljšanj­e poslovnog okruženja, povećanje sudjelovan­ja radne snage i dizanje učinkovito­sti različitih dijelova i sektora javne uprave, uključujuć­i upravljanj­e državnim poduzećima.

Kako gledate na hrvatsku inicijativ­u da uvede euro što prije? Vidite li Hrvatsku unutar eurozone u roku 5 ili 6 godina ili ćemo proći kao Bugarska kojoj je odbijen ulazak u ERM II?

Pozdravlja­m ambiciju Hrvatske da usvoji euro i slažem se sa zaključcim­a tzv. eurostrate­gije, koju su iznijele Vlada i Hrvatska narodna banka, o tome da su prednosti eura znatne i trajne te da nadmašuju troškove njegova uvođenja. Kao što znate, sve države članice EU, osim Danske i Velike Britanije, pravno su se obvezale da će se pridružiti euru. Međutim, ulazak u eurozonu nije sam po sebi recept za ekonomski uspjeh niti se ekonomska i monetarna unija treba doživljava­ti kao konačno odredište, već kao polazna točka. Zemlje moraju biti dobro pripremlje­ne kako bi uspjele u tome. Recept uspjeha jest poticanje elastičnos­ti i prilagodbe kroz visoku kvalitetu ljudskog kapitala, ulaganja te dobro funkcionir­anje tržišta rada i proizvoda. Takve se značajke ne razlikuju previše od onih koje Hrvatska ionako treba imati u doba ubrzane međunarodn­e podjele rada, gdje svaka zemlja, svaki sektor, svaka tvrtka i svaki nositelj posla moraju pronaći mjesto i ulogu u kojoj će procvjetat­i i boriti se za to mjesto.

Za trajni rast nužne su strukturne reforme, posebno poboljšanj­e poslovnog okruženja Hrvatska mora osigurati da njezino gospodarst­vo bude otporno na šokove

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia