Večernji list - Hrvatska

Vlada ignorira rusku ponudu plinofikac­ije

“Žalim što Hrvatska ne želi Rusiju za strateškog partnera”

- Iva Boban Valečić

Za razliku od hrvatske predsjedni­ce, Azimov je uvjeren da je LNG terminal na Krku promašena investicij­a koja će donijeti skuplji plin iva.boban@vecernji.net Rusija je Hrvatskoj ponudila suradnju u nizu energetski­h projekata, spremna je plinoficir­ati Hrvatsku, sagraditi potrebnu infrastruk­turu, ali na taj prijedlog više od mjesec dana nema odgovora iz Zagreba. Kazao je to ruski veleposlan­ik Anvar Azimov na konferenci­ji Večernjeg lista o energetsko­j budućnosti Hrvatske, u panel-diskusiji na temu “Energija i geostrateg­ija – Hrvatska između Istoka i Zapada”. Azimov je dodao kako žali što Hrvatska ne želi Rusiju za strateškog partnera.

“Promašena investicij­a”

Za razliku od predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, Azimov je uvjeren da je plutajući terminal za ukapljeni plin na Krku, koji će EU sufinancir­ati sa 104 milijuna eura, promašena investicij­a. – Ako Hrvatska želi LNG, samo naprijed, Rusija nema ništa protiv, no zanimljivo je da se inzistira na nečem što donosi skuplji plin – kazao je Azimov i zaključio kako je Hrvatska očito bogata zemlja jer je spremna plaćati višu cijenu energenata. Ruski veleposlan­ik odbija i tumačenja o velikim ge- opolitički­m planovima koje Rusija ima u Hrvatskoj i na Balkanu i ističe kako je jedini interes njegove zemlje gospodarsk­a suradnja koja može donijeti korist objema zemljama.

Gdje teče ruska nafta...

Skepsu Hrvatske prema ruskim investicij­ama smatra plodom pritiska EU i SAD-a, koji smatra kontraprod­uktivnom politizaci­jom, s obzirom na to da je Rusija zemlja s najvećim energetski­m resursima u svijetu, zbog čega je, tumači, Hrvatskoj u interesu strateška suradnja. – Rusija opskrbljuj­e Europu energentim­a već 50 godina i nikada to nismo koristili kao sredstvo političkog pritiska. Naša je politika vrlo čista i ne vidimo zbog čega bi članstvo u EU i NATO-u Hrvatskoj trebalo biti prepreka za stratešku suradnju s Rusijom – kazao je Azimov koji je uvjeren da Hrvatska bez suradnje s Rusijom ne može računati na energetsku neovisnost koju priželjkuj­e. Goran Akrap s Instituta za istraživan­je hibridnih sukoba uvjeren je, međutim, da stvari nisu tako jednostavn­e i da nije posve izvjesno da Rusija stratešku prednost koju je posljednji­h godina stekla na Bliskom istoku, kao i dogovor s Njemačkom za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, neće iskoristit­i kako bi ostvarila političku prednost. Tvrdi da je to najavio i ruski predstavni­k na sastanku s predstavni­cima članica EU u vrijeme plinske krize u Ukrajini 2006. godine. – Rekao je: područje gdje teče ruski plin i nafta smatramo svojim ozemljem i štitit ćemo ga svim sredstvima – tvrdi Akrap koji kao jedan od temeljnih problema ističe nepostojan­je zajedničke energetske politike EU. Bivši ministar gospodarst­va i naftni stručnjak Davor Štern ističe pak kako ključni interes Hrvatske mora biti energetska neovisnost i samodostat­nost. – Hrvatska nije kreator svjetske politike, ali naš geostrateš­ki položaj trebali bismo “monetizira­ti” u korist Hrvatske – kazao je Štern. Objasnio je kako smatra da bi se Hrvatska trebala angažirati oko novog plinovoda kojim će se EU opskrbljiv­ati iz dvaju plinskih polja u Izraelu.

Energetska neovisnost

– Hrvatska ima sagrađen plinovod do Dugopolja i trebamo ga iskoristit­i, treba lobirati da plinovod iz Izraela skrenemo kroz Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, što je fantastičn­a mogućnost, po kojoj bi Hrvatska bila tranzitna zemlja za desetke milijardi kubika plina godišnje. To je energetska sigurnost kakva nam treba – kazao je Štern. Nezadovolj­an je što politika za sada nije učinila ništa po tom pitanju i što se Hrvatska ponovo ponaša kao promatrač, kako je činila i u vrijeme kada se govorilo o Južnom toku i plinovodu Nabuco.

 ??  ?? Ruski veleposlan­ik odbija tumačenja o velikim geopolitič­kim planovima koje Rusija ima u Hrvatskoj i na Balkanu
Ruski veleposlan­ik odbija tumačenja o velikim geopolitič­kim planovima koje Rusija ima u Hrvatskoj i na Balkanu
 ??  ?? DAVOR ŠTERN
DAVOR ŠTERN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia