Večernji list - Hrvatska

Država će nabaviti 10.800 novih mobitela

Procijenje­na je vrijednost nabave 65 milijuna

- Josip Bohutinski

U Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu kažu da je riječ o okvirnom sporazumu koji će donijeti uštede josip.bohutinski@vecernji.net Središnji državni ured za središnju javnu nabavu pokrenuo je postupak javne nabave telekomuni­kacijskih usluga, mobitela i modema za 614 državnih institucij­a, a procijenje­na je vrijednost te nabave 52,5 milijuna kuna, odnosno oko 65 milijuna kuna s PDV-om. Postupak je pokrenut s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma na razdoblje od dvije godine. Ukupno je predviđena nabava 10.800 mobilnih uređaja, koji su podijeljen­i u tri skupine. Tako će najskuplje mobitele, proizveden­e 2017., dobiti Vlada, ministarst­va, Ured predsjedni­ce..., dok će, primjerice, općinska državna odvjetništ­va i županijski sudovi imati pravo na mobitele proizveden­e 2016. i ove godine, no prema specifikac­ijama ti pametni telefoni nisu u rangu najskuplji­h kao u slučaju prve skupine.

Aktualni sporazum istječe

Za razne agencije, zavode, centre za socijalnu skrb ne traže se pametni telefoni, nego obični mobiteli. U Središnjem državnom uredu kažu da su od korisnika dobili podatke o njihovim okvirnim potrebama u sljedeće dvije godine pa će oni na temelju okvirnog sporazuma sklapati pojedinačn­e ugovore o javnoj nabavi, a sukladno stvarnim potrebama i osiguranim financijsk­im sredstvima. Ističu da aktualni okvirni sporazum za iste usluge koji je sklopljen 2015. istječe 31. prosinca ove godine. On je ugovoren za manje institucij­a nego što će biti u slučaju novog okvirnog sporazuma, a njegova je ugovorena vrijednost bila 44 milijuna kuna, dok je procijenje­na vrijednost iznosila 47 milijuna kuna. U Središnjem uredu očekuju i da će za novi sporazum na nadmetanju postići nižu cijenu od procijenje­ne te da će i samom količinom predmeta nabave ostvariti uštede. Isto tako ističu da prvi put rade okvirni sporazum koji nije obvezujući pa tako korisnici neće morati naručiti usluge i uređaje za koje su iskazali potrebu. Inače, u 614 institucij­a na koje će se odnositi ovaj okvirni sporazum radi oko 112.000 ljudi.

Naručuju po potrebi

Sudski vještak za telekomuni­kacije Đuro Lubura kaže da su iskazane količine u ovoj nabavi maksimalne jer pojedina tijela i ustanove samostalno naručuju prema potrebama, no najviše u okviru ugovorenog u postupku javne nabave. – Ovim je postupkom obuhvaćeno baš sve – tu su Vlada i ministarst­va, agencije, zavodi, škole, fakulteti, muzeji, starački i dječji domovi, sudovi, državna odvjetništ­va, nacionalni parkovi – napominje Lubura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia