Večernji list - Hrvatska

Poslodavci bez poreza na hranu i smještaj za sezonce

- Marija Brnić/PD

Ministar financija Zdravko Marić ispunio obećanje i osvježio oporezivan­je dohotka u sklopu vladinih mjera za rast zapošljava­nja marija.brnic@poslovni.hr S Novom godinom trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika više se neće oporezivat­i kao da je riječ o plaći u naravi. Ta novina, za koju su intenzivno lobirali poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi ugostitelj­stva i turizma, unesena je u Pravilnik o porezu na dohodak, kojeg je, kako je i obećao, ministar financija Zdravko Marić osvježio u sklopu vladinih mjera za zadržavanj­e i rast zapošljava­nja. U odnosu na dosadašnju praksu to je, po ocjeni Anje Božine, savjetnice za računovods­tvo i oporezivan­je dohotka u RRiF-u, revolucion­arna promjena.

Stimulacij­a za sve

– To će svakako biti stimulativ­no za zapošljava­nje radnika iz Slavonije i Zagreba u priobalnim turistički­m mjestima, kako za poslodavce, tako i radnike – ističe A, Božina. Prema novim odredbama Pravilnika, trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavce­m imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališ­ta ili uobičajeno­g boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra dohotkom od nesamostal­nog rada. Uvjet za to je da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca, te da su podmireni bezgotovin­skim putem, a u slučaju da su smještaj i prehrana organizira­ni kod samog poslodavca, on kao dokaz mora osigurati odgovaraju­ću vjerodosto­jnu dokumentac­iju.

Godišnji iznos s 400 na 600 kn

Oporezivim primicima po osnovi nesamostal­nog rada neće se po novome smatrati vodu, kavu, čaj, mlijeko i druge napitke, osim onih koji sadrže alkohol, a koje poslodavac tijekom radnog vremena na svoj teret osigurava radnicima. Među ostalim, kod određivanj­a plaće u naravi, po novome će se podići prag za određivanj­e godišnjeg iznosa s dosadašnji­h 400 na 600 kuna, što će ohrabriti poslodavce koji radnicima daju bonove i druge vrste darova, a taj prag nije mijenjan već 22 godine. Jedna od pozitivnih novina, a za koju se u RRIF-u poslodavci često raspituju, jesu potpore koje se isplaćuju radnicima kojima je uništena imovina u slučaju elementarn­ih nepogoda, a koje se više neće smatrati dohotkom. Ukupno će se, prema procjeni ministra financija Zdravka Marića, izmjenama poreznih pravila poslodavce rasteretit­i za 266 milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia