Večernji list - Hrvatska

Damir Karakaš: Prava proza nema milosti ni za koga

U autobiogra­fskom “Sjećanju šume” nema ni riječi viška, ocijenio je žiri

-

ali i njegov protukandi­dat Siniša Ružić, podjednako oduševljen­i činjenicom da je Nagradu Fric dobio baš Ličanin Karakaš. Karakaš se, među ostalima, u svojem govoru zahvalio uredniku knjige Robertu Perišiću, pjesniku Branku Malešu (koji je knjizi dao ime), supruzi Mitri, djeci, ali i izdavaču četvrtog izdanja “Sjećanja šume”, sarajevsko­m Bybooku. Dosadašnji izdavač ovog romana, koji je imao čak tri izdanja te je prodan u više tisuća primjeraka, bio je zagrebački Sandorf. Član žirija Boris Rašeta usporedio je Karakašev roman s “Brezom” Slavka Kolara, ali i s filmovima braće Taviani rekavši da je riječ o djelu koje će sasvim sigurno postati klasično djelo hrvatske književnos­ti.

Citirali Miroslava Krležu

I predsjedni­ca žirija Biljana Romić i Karakaš citirali su Krležu koji je svojedobno izjavio: “Mora se pisati mrko, okrutno, neumoljivo, bez samilosti, pa čak i sa začepljeni­m nosom”, što je Karakaš parafrazir­ao u izjavu: “Prava je proza ona koja nema milosti ni za koga”. A Kruno Lokotar objasnio je naziv nagrade koja je svojim novčanim iznosom “silan poticaj za pisanje”.

Napokon nisam samo finalist, rekao je pisac koji je priznao da pred publikom ima tremu

– Za ime nagrade zaslužan je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović. Nije nam bilo lako izabrati naziv za nagradu, jer se uobičajeno književne nagrade nazivaju po pokojnim piscima što smo u prvi mah pokušali izbjeći. No, mislimo da naziv Fric svjedoči o našem ležernom odnosu prema Miroslavu Krleži. To je odnos bez idolopoklo­nstva – rekao je Lokotar koji je ustvrdio da u Hrvatskoj i nema književne nagrade koja nosi Krležino ime, što i nije točno jer svake druge godine Fond Miroslava Krleže dodjeljuje svoju nagradu, i to od 1986. godine. Glavni urednik Expressa Alen Galović rekao je da će Express baš kao i Styria ustrajati u misiji vraćanja dostojanst­va književnos­ti nazvavši Nagradu Fric hrvatskim Bookerom. U žiriju su uz Biljanu Romić, Gavranović­a i Rašetu bili i filmska redateljic­a Hana Jušić i ginekolog Dubravko Lepušić.

 ??  ?? Karakaš je ove godine bio u nizu užih izbora, od nagrade tportala do regionalne Nagrade Meše Selimovića
Karakaš je ove godine bio u nizu užih izbora, od nagrade tportala do regionalne Nagrade Meše Selimovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia