Večernji list - Hrvatska

Sanja Žuljević: Da biste mršavjeli, morate jesti

- Iva Ćurić scena@vecernji.net

Trenerica Sanja Žuljević pratila je uspone i padove natjecatel­ja u obje sezone showa ‘Život na vagi’ i bila im pritom velika podrška Dobra strana showova poput “Života na vagi” jest ta što imaju pozitivan učinak i na gledatelje, odnosno i njih motiviraju na promjene. U nekome će razviti suosjećanj­e prema pretilim osobama, netko će razbiti predrasude prema njima, netko će uvidjeti što nam mogu donijeti neuredne prehramben­e navike i sjedilački način života, a bit će zasigurno i onih koji će poželjeti smršavjeti. Trenerica Sanja Žuljević, koja je pratila kandidate u obje sezone showa, smatra da je motivacija bitna u procesu mršavljenj­a, no i da ona ne mora biti za sve ista te da je vlastiti motiv – ključan. – Svaka osoba treba pronaći svoj razlog, nikakva vanjska motivacija i motivatori neće joj dovoljno pomoći – tvrdi trenerica. Ona i Mario Mlinarić imali su veliku ulogu da ta motivacija ne splasne, a našim čitateljim­a Sanja je odlučila biti od pomoći svojim savjetima.

10 savjeta za mršavljenj­e:

1. Krenite istodobno s promjenom prehrane i vježbanjem. Lakše je tako, rezultat je brži i motivacija jača. 2. Za vježbanje preporučuj­em trenera – ne mora biti osobni, uključite se u neke ciljane grupe. Uz to, krenite dodatno i s najobičnij­im hodanjem bržeg tempa. Ne savjetujem samostalni trening u teretanama i na spravama općenito – ako niste iz svijeta sporta, mudrije je krenuti na vođene treninge. 3. Dinamika treninga je bitna: budite dosljedni i redoviti, barem tri puta tjedno, ali bilo bi izvrsno da svaki dan pola sata brzo hodate. 4. Što se prehrane tiče, matematika unosa i potrošnje hrane nije primarna, nego to da jedete raznolike nutrijente, “pravu” hranu koja nas hrani i gradi, a što manje umjetno proizveden­u. Moje zlatno pravilo je 80-20: 80% posto budite potpuno dosljedni i jedite isključivo zdravo, a 20% možete “zgriješiti”. Naravno da ćete brže napredovat­i ako jurite na 100%, međutim bude li prestresno, uslijedit će kontraefek­t. Zato je 80-20 zlatno pravilo i navika za život. 5. Jedite puno svježeg voća i povrća, proteina i zdravih masti. Informiraj­te se, danas su barem sve informacij­e dostupne. 6. Jedite da biste mršavjeli, nemojte gladovati i biti na dijetama, ne preskačite obroke! Jedite više puta u danu (pet obroka – tri glavna i dva manja je idealno). 7. Pijte puno vode, ali ne tijekom obroka. Izbacite gazirana pića. 8. Vođenje dnevnika prehrane odlična je stvar, upisujte sve što unesete u sebe i pratite raznovrsno­st, redovitost i količine. 9. Potražite plan prehrane i ne budite škrti platiti ako ste krajnje neinformir­ani (novac je veliki motivator), ali zatim se nastavite pridržavat­i toga i proširujte znanje, čitajte i filtrirajt­e informacij­e, ne padajte na pomodne stvari, imajte razvijenu logiku. 10. Dodaci prehrani gotovo su neophodni u programu mršavljenj­a jer se puno toksina otpušta u krv iz sala i narušava zdravlje. Moja preporuka su vitamini i minerali, magnezij, probiotici, omege i proteinski shakeovi (preporučuj­em konoplju).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pravila zdrave prehrane lakše se pridržavat­i kupujete li namirnice na tržnici gdje nećete doći u napast pred gotovim proizvodim­a (lijevo); Sanja sa svojim timom u ‘Životu na vagi’ (gore)
Pravila zdrave prehrane lakše se pridržavat­i kupujete li namirnice na tržnici gdje nećete doći u napast pred gotovim proizvodim­a (lijevo); Sanja sa svojim timom u ‘Životu na vagi’ (gore)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia