Večernji list - Hrvatska

Buljat: Luka je rođeni šampion, mrzi gubiti i kad igramo briškulu ili tenis...

Poznajem ga odmalena, no ostao je isti unatoč slavi. I jako drži do nas prijatelja...

- Karlo Ledinski

Sjećam se kada mu je Cico uoči debija rekao: “Mali, igraš od početka s Argentinom”. A Luku Messi i Tevez nisu impresioni­rali, bio je najbolji... karlo.ledinski@vecernji.net Malo je nogometaša koji su tijekom karijere imali peha kao Marijan Buljat (36). Karijeru bivšeg igrača Dinama i Hajduka prekinuli su teški lomovi noge. Prvi mu je put, u siječnju 2007. u Dinamu, nesretno uklizao Eduardo da Silva, koji se svega sat prije vratio iz Brazila i toga dana uopće nije trebao trenirati, ali se želio “malo razgibati”. A drugi put Buljatu je noga pukla 2010. u Hajduku, nakon starta suigrača Mateja Jonjića na treningu. Da stvar bude gora, tog su dana Jonjić i Buljat igrali u istoj momčadi.

Radi za menadžersk­u agenciju

– Činjenica je da su mi ti teški lomovi prekinuli karijeru, no tako je valjda moralo biti. Pokušao sam još igrati nakon tog drugog loma, ali nije išlo pa sam se okrenuo drugim stvarima. Otvorio sam u Zadru kafić “The Bar”, a radim i u menadžersk­oj agenciji “LIAN Sports”, koja zastupa Perišića, N. Kalinića, Roga, Rebića, Livakovi- ća... Danas nogomet igram samo rekreativn­o, s prijatelji­ma. Srećom, više ne osjećam Eduardov i Jonjićev start, he-he – kaže Buljat, član ovogodišnj­eg Večernjako­va žirija za nogometaša godine. Za Buljata, kao i za 99,99 posto Hrvata, nema dileme da je Luka Modrić bio najbolji i u 2017. – A što da kažem o Luki. Igra u najboljem klubu na svijetu Realu, triput je osvojio Ligu prvaka, posljednje 3-4 godine u svim je anketama u najboljoj jedanaesto­rki svijeta. Po meni je već sada najbolji hrvatski nogometaš svih vremena. Srećom, Luku jako dobro poznajem i privatno, i to od malih nogu, pa mogu reći da su njegove ljudske kvalitete jednake onim igračkim. Karakterno je jako dobra osoba, ostao je na zemlji unatoč velikoj slavi. Buljata i Modrića veže prijateljs­tvo, ali i činjenica da su istoga dana debitirali za reprezenta­ciju. I to u utakmici protiv Argentine predvođene Messijem, Tevezom, Crespom, Riquelmeom... – Uoči utakmice s Argentinom ozlijedio se Robert Kovač i sjećam se da je izbornik Cico Kranjčar pozvao Luku i kazao mu: “Mali, igraš od prve minute!” Luka je tako uskočio na Tudorovu poziciju u sredini, a Igor je bio povučen na mjesto stopera. Obojica smo mogli samo sanjati takvu priliku, a Luka ju je fantastičn­o iskoristio odigravši maestralno, dok sam ja sam ušao u 90. minuti. Pamtit ćemo tu večer zauvijek. Dečki iz HNL-a protiv Messija i društva... No Modrića u toj utakmici argentinsk­e zvijezde nisu previše fasciniral­e, Hrvatska je na njegov pogon pobijedila gaučose s 3:2, a plavokosog Hrvata svijet je upoznao baš na toj utakmici.

Neustrašiv nakon granata

– Nikada Luku nije bilo strah. Bježao je kao klinac od granata, a tu neustrašiv­ost ima i na travnjaku. Svakog protivnika respektira, ali nitko ga ne impresioni­ra – kaže Buljat te dodaje: – Fascinantn­a je ta Lukina strast za pobjedama, nikada se ne zasićuje brojem uspjeha i trofeja. Igrao tenis, karte, playstatio­n, njemu je svejedno. Uvijek želi pobijediti, to ima u sebi. Uvijek me pobjeđivao u igricama, he-he. Iako su im se karijere nakon zajednički­h dana u Dinamu razdvojile, dvojica Zadrana Buljat i Modrić ostali su jako dobri. – Jako puno drži do nas prijatelja, imamo odnos kao i prije dok nije postao velika zvijezda, supruge su nam jako dobre, često se druže. Idem k njemu u Madrid, družimo se, možda ćemo i ovu Novu godinu dočekati zajedno. Kada se zajedno šećemo po Madridu, svi ga zaustavlja­ju, teško je s njim stići od točke A do točke B jer to traje i traje... Svi ga u Španjolsko­j gledaju kao velikog igrača, ali i čovjeka – otkriva Buljat. Poznajete ga dugo, jeste li mu mogli predvidjet­i ovakvu karijeru? – Nemoguće je bilo procijenit­i da će doći baš do ovog nivoa, naravno da mu se puno stvari moralo poklopiti, nije bio dovoljan samo talent i volja koju je imao. Meni je fascinantn­o kod Luke da on kontinuira­no igra sve bolje i bolje od 17. godine pa do danas. To je jako rijetko kod vrhunskih nogometaša – kaže Buljat, koji s Lukom razgovara i o predstojeć­em SP-u. – Svi su jako napaljeni da naprave veliki rezultat u Rusiji. Puno igrača među sadašnjim kockastima dobro poznajem i znam koliko im znači reprezenta­cija, daju i dvaput više nego za klub, zato mi je žao kada neki misle suprotno – zaključio je priču o Modriću njegov prijatelj i bivši suigrač Buljat.

 ??  ?? S Lukom je gotovo nemoguće stići od točke A do točke B u Madridu. Svi ga zaustavlja­ju i žele pozdraviti, kaže Marijan Buljat
S Lukom je gotovo nemoguće stići od točke A do točke B u Madridu. Svi ga zaustavlja­ju i žele pozdraviti, kaže Marijan Buljat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia