Večernji list - Hrvatska

Stanovi u Zagrebu 8 posto skuplji, u rekordnoj Puli 11

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Stranci su zadnjih godina oprezni pri kupnji, a ako i ulažu, ne biraju pojedinačn­e stambene objekte nego hotele Nakon pada u 2013. i 2014. godini te stagnacije u 2015., u posljednje dvije godine, a pogotovo u 2017., bilježimo ubrzani rast cijena stanova u Hrvatskoj. Sudeći prema godišnjim indeksima prosječnih cijena kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima, primjećuje se da u Rijeci one rastu, no ispod prosjeka cijele Hrvatske, a iznadprosj­ečan je rast cijena u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru. U Zagrebu su cijene stanova u posljednji­h godinu dana prosječno rasle 8,3 posto, a cijene kuća za minimalnih 0,3 posto. Kada bismo usporedili trenutačne cijene stanova u Zagrebu u odnosu na cijene iz 2011., primijetil­i bismo da su one trenutačno niže 2,24 posto. Kuće, pak, u Zagrebu trenutačno bilježe 17 posto niže cijene u odnosu na 2011. godinu.

Kuće puno jeftinije

Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježen je u kvartovima Kruge i Zapruđe, gdje su cijene rasle 24, odnosno 23 posto, dok je od gradskih četvrti najveći porast zabilježen u četvrti Trešnjevka - jug gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani. Cijene stanova u Dubravi u prosjeku su rasle oko 7 posto u prošloj godini, a cijene stanova u Sesvetama su 0,5 posto niže. Prosječna je cijena četvornog metra stana u Zagrebu 1777 eura i za 512 eura je u prosjeku viša u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće s dvorištem. Najveći rast cijena kuća zabilježen je u četvrti Novi Zagreb - istok gdje su cijene prošle godine narasle 15 posto. Zanimljivo je, pak, da je istodobno cijena kvadrata kuća u gradskoj četvrti Novi Zagreb - zapad prošle godine pala 2,4 posto i trenutačno iznosi 1083 eura.

U Osijeku kvadrat 927 eura

Prvo mjesto u konkurenci­ji najvećih hrvatskih gradova u ovoj kategoriji nosi Pula gdje su cijene stanova u godinu dana porasle čak 11 posto i trenutačno prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1485 eura. U Osijeku je, pak, prosječna cijena kvadrata stana 927 eura i 1,8 posto je niža u odnosu na isti mjesec lani. Dubrovačko-neretvansk­a županija je, zahvaljuju­ći Dubrovniku, i dalje na prvome mjestu po cijenama nekretnina. U navedenoj županiji prosječna je cijena kvadrata stana 2494 eura, a prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 2100 eura. Zanimljivo, cijene stanova u Zagrebačko­j županiji niže su 36 posto u odnosu na Grad Zagreb, dok su cijene kuća niže čak 43 posto. Najniže cijene su i dalje u istočnim dijelovima Hrvatske gdje je prosječna cijena kvadrata stana niža od 800 eura, a prosječna cijena kuća ne prelazi 500 eura za kvadrat. Brže rastu cijene polovnih stanova, dok novi drže cijene samo na dobrim lokacijama i uz more. Stranci su zadnjih godina oprezni s kupnjom, a ako i ulažu, to nisu pojedinačn­i stambeni objekti već hoteli. Potražnju za stanovima određuju i loši demografsk­i trendovi, mladi ljudi ne kupuju stanove nego odlaze iz Hrvatske. Kamatne stope nikad nisu bile povoljnije, no loše iskustvo iz prethodnih godina i stagnacija primanja odvraćaju ljude od ulaganja u nekretnine, čija je cijena i dalje četvrtinu niža nego 2008., do kada je trajao veliki nekretnins­ki balon, a cijene su u nekoliko godina udvostruče­ne.

Rastu cijene polovnih stanova, a novi drže cijene samo na dobrim lokacijama i uz more

 ??  ?? Polovni stanovi lakše se i brže prodaju
Polovni stanovi lakše se i brže prodaju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia