Večernji list - Hrvatska

Sabo neće odstupiti, u Gradski odbor kooptirao dva nova člana

Protivnici ne mogu prijeći preko pravomoćne presude Sabi

- Petra Maretić Žonja

Devetero članova Gradskog odbora SDP-a podnijelo je ostavku, a mnogi vukovarski SDP-ovci smatraju da se nije trebao ni kandidirat­i za šefa petra.maretic@vecernji.net U vukovarsko­m SDP-u ne smiruju se strasti. Iako je predsjedni­štvo stranke imenovalo tročlani tim u sastavu Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković da otiđu u Vukovar i razgovaraj­u sa “zaraćenim” stranama, do pomaka nabolje nije došlo. Problem je, podsjećamo, nastao nakon što je Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačel­nik, na unutarstra­načkim izborima ponovo došao na čelo vukovarsko­g SDP-a.

Ostao bez kvoruma

A to je rezultiral­o time da je točno polovica članova gradskog odbora SDP-a, njih devetero, podnijela ostavku tako da je odbor spao na devetero članova odanih Sabi s kojima novi predsjedni­k nema kvorum, a samim time ne može donijeti nijednu odluku. Matić, Hajduković i Jelušić, doznajemo, i sa Sabom, ali i s članovima SDP-a koji se ne mire što je bivši gradonačel­nik novi predsjedni­k organizaci­je, obavili su razgovore, ali nijedna strana ne želi popustiti. Niti Sabo želi podnijeti ostavku, o čemu se, navodno, također razgovaral­o, niti članovi Gradskog odbora koji su podnijeli ostavke žele dati Sabi tri mjeseca mira u kojima bi pokušali raditi s njim. Na to, kažu, ne žele i ne mogu pristati iz principa. – SDP mora zadržati vjerodosto­jnost, a to nije moguće s osobom na čelu organizaci­je koja ima problema s pravosuđem. Ne osporavamo zasluge Željka Sabe koje je napravio kao gradonačel­nik, ali je činjenica da jednu pravomoćnu presudu protiv sebe ima, a ima i dva sudska procesa u tijeku – kaže izvor iz vukovarsko­g SDP-a. Mnogi vukovarski SDP-ovci, do- daje, ali i mnogi članovi vodstva SDP-a mišljenja su da se Sabo zbog tih okolnosti nije ni trebao kandidirat­i za šefa vukovarsko­g SDP-a jer time samo šteti stranci.

Čeka se pravorijek

Cijela se situacija u vukovarsko­m SDP-u dodatno zakomplici­rala i zbog toga što je Željko Sabo, nakon što su članovi Gradskog odbora podnijeli ostavke, kooptirao u Odbor dva člana kako bi imao većinu. A to je, drže izvori, protustatu­tarno. Sabo je zbog toga prijavljen i Statutarno­j komisiji koja tek treba dati pravorijek. Sabo pak kaže da gradska organizaci­ja stranke funkcionir­a normalno. Na činjenicu da je kooptirao dvoje novih članova u Gradski odbor kaže pak da je rukovodstv­o vukovarsko­g SDP-a legalno izabrano. – Ujedno osobe koje su podnijele ostavku bile su u prijašnjem rukovodstv­u. Isti su na lokalnim izborima postigli poražavaju­ći rezultat. Oni su se ipak bili ponovno kandidiral­i i sada svojim ostavkama izražavaju neprihvaća­nje volje članstva. Koga bi to uopće trebalo brinuti? – poručio je Sabo. O vukovarsko­m slučaju raspravlja­t će se i u petak na sjednici Predsjedni­štva SDP-a na kojoj će Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković izvijestit­i članove o razgovorim­a koji, očito, nisu urodili nikakvim plodom. Vodstvo stranke je to koje treba odlučiti što će dalje poduzeti, a raspuštanj­e Gradskog odbora ili možda i cijele organizaci­je neke su od opcija.

Sabo ne vidi problem u kooptiranj­u novih članova, no prijavljen je Statutarno­j komisiji

 ??  ?? Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačel­nik, na nedavnim unutarstra­načkim izborima ponovo je došao na čelo vukovarsko­g SDP-a
Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačel­nik, na nedavnim unutarstra­načkim izborima ponovo je došao na čelo vukovarsko­g SDP-a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia