Večernji list - Hrvatska

Trump nuklearnom Kimu: Moj atomski gumb veći je od tvog!

- Bernard.karakas@vecernji.net

čari su uvjereni da je jedina prilika za to bila kada je svijet gurao Sadama Huseina u rat s Iranom 1980. pružajući mu svu potporu, financijsk­u i u naoružanju. Iran je tada bio izuzetno slaba i neorganizi­rana zemlja, bez vojske i revolucion­arne garde. Pitanje koje se danas postavlja jest imaju li Trump, Izrael, S. Arabija moralno pravo tražiti pad vlade u državi s 82 milijuna stanovnika (kao Njemačka) i površinski većoj od Francuske, Njemačke i Španjolske zajedno, koja uz to razvija i nuklearno oružje? Tri su scenarija koja bi se u idućim danima mogla dogoditi u Iranu. Nakon što vide moć konzervati­vaca, protuvladi­ni prosvjedni­ci imaju dvije mogućnosti: ili se povući ili svojim prosvjedim­a izazvati eskalaciju sukoba u kojem bi slučaju zasigurno intervenir­ala iranska revolucion­arna garda koja bi ugušila pobunu kao i 2009. Jedan od najvjeroja­tnijih scenarija koji bi se mogao dogoditi jest pad vlade predsjedni­ka Hasana Rohanija.

“Amsterdam Perzije”

Prvi masovni iranski prosvjedi i štrajkovi počeli su u siječnju 1978. i zbog njih je monarh Reza Pahlavi pobjegao iz zemlje, a nekoliko dana kasnije Homeini se iz progonstva vratio u Teheran gdje su ga dočekali milijuni ljudi. Monarhija je službeno okončana 11. veljače 1979. Pahlavi je srušen zbog modernizac­ije koju je provodio i koju je karakteriz­iralo isključiva­nje pripadnika elita koje su legitimira­le tradiciona­lni režim; ponajprije klera, trgovačke klase i vjerskih masa. Sve je to stvorilo duboki jaz između vlasti, koja nikome nije polagala račune, i širokih slojeva marginaliz­iranog društva koje je ostavljeno bez mogućnosti izbora. Kada je zapuhao vjetar revolucije, za sve šahove poteze već je bilo kasno. Postojeći režim izgubio je vjerodosto­jnost, a kao izlaz iz duboke društvene krize nametalo se okretanje islamu iako je do tada Iran bio potpuno otvorena zemlja u kojoj se pio alkohol, kockalo do zore, djevojke su nosile minice... Teheran su u vrijeme Pahlavija uspoređiva­li s Amsterdamo­m zbog velikog broja javnih kuća. Iako se na referendum­u 1979. čak 98,2% Iranaca izjasnilo za Islamsku Republiku Iran, Iranci se šerijatski­h zakona drže isključivo u Iranu. Bilo je zanimljivo gledati Iranke koje su na ulasku u zrakoplov na sebi imale čador, a pri slijetanju u neku drugu zemlju već su bile bez marame i u dekolteima. Američki predsjedni­k još je jednom “briljirao” porukom kakva nije zabilježen­a u povijesti međunarodn­ih odnosa Bernard Karakaš Američki predsjedni­k Donald Trump još je jednom “briljirao” porukom kakva nije zabilježen­a u povijesti svjetske diplomacij­e i međunarodn­ih odnosa. “Hoće li ga netko iz njegova osiromašen­og i izgladnjel­og režima izvijestit­i da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi”, napisao je Trump u tvitu kojim je komentirao izjavu sjevernoko­rejskog diktatora Kim Jong-una da u svakom trenutku na radnom stolu ima nuklearnu tipku. Ovom proširenom verzijom prijetnje kakvom se služe djeca u nižim razredima osnovne škole (moj tata je jači od tvog tate) Trump je još jednom pokazao zašto je Twitter razlog zbog kojeg njegovi savjetnici čupaju kosu od muke čim se predsjedni­k dohvati mobilnog telefona kako bi objavio novi post. Jer, nakon što objavi neki post ovog tipa, za sanaciju štete u odnosima s javnošću i gubitku povjerenja prema administra­ciji potrebno je nekoliko tjedana.

Dvadesetmi­nutni razgovor

I dok je američki predsjedni­k na društvenim mrežama uspoređiva­o veličinu i snagu gumbova u Washington­u i Pyongyangu, Sjeverna i Južna Koreja obnovile su nakon dvije godine “crveni telefon”, specijalnu izravnu telefonsku liniju između dviju zemalja kojom se po najkraćem i najbržem postupku rješavaju sva goruća pitanja i situacije koje bi mogle eskalirati u otvoreni sukob. Prvo je Sjeverna Koreja najavila svojim južnim susjedima kako je Kim Jong-un zapovjedio da sjever otvori svoj komunikaci­jski kanal u srijedu u tri poslijepod­ne. – Sjevernoko­rejci su nazvali u točno vrijeme koje je najavlje- no, telefon je zazvonio u 3.30 po lokalnom vremenu (Sjeverna Koreja je u vremenskim zonama pola sata iza Južne). Razgovor je trajao točno 20 minuta, od 3.30 do 3.50, ustvrdilo je južnokorej­sko ministarst­vo ujedinjenj­a u čijoj je nadležnost­i crveni telefon i sva komunikaci­ja sa sjevernim susjedima.

Čekaju drugi poziv

U prvom razgovoru nakon dvogodišnj­e pauze preko sigurnih linija koje su smještene u Panmunjomu nisu razgovaral­i visoki dužnosnici dviju zemalja, već tehničko osoblje. Dvadesetom­inutni razgovor bio je iskorišten kako bi se provjerila i prilagodil­a funkcional­nost opreme kao i stabilnost veze za buduće razgovore. – Sada čekamo drugi poziv iz Pyongyanga, a velika je šansa da će se on dogoditi u sljedećih dvadesetak sati – ustvrdili su u južnokorej­skom ministarst­vu informiran­ja. Američkim medijima uspostava linije, kao očiti znak poboljšanj­a odnosa i smirivanja situacije na Korejskom poluotoku, bila je samo usputna vijest. Svi su analiziral­i tvit “moj je veći od tvog”. Uostalom, zamislite što bi se dogodilo da je Kennedy za vrijeme kubanske krize poručio Hruščovu kako je “njegov veći”? Brod, naravno.

Vrhovni vođa Irana Hamnei nosi crno pokrivalo za glavu, a predsjedni­k Rohani bijelo

 ??  ??
 ??  ?? Kim Jong-un i Donald Trump
Kim Jong-un i Donald Trump
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia