Večernji list - Hrvatska

Na Adventu 110.707 ljudi potrošilo čak pola milijarde kuna

- Petra Balija

Premašene su brojke od prošle godine, u prvih trideset dana manifestac­ije bilježi se 23 posto više dolazaka i noćenja Za najboljeg dana na kraju šihte u blagajni je znalo biti i po 30.000 kuna. No radilo se od ranog jutra do kasnih večernjih sati, i to u nekoliko smjena. Posjetitel­ji, pak, nisu pazili koliko troše. Unatoč tome što su se mnogi žalili na visoke cijene, nije im bilo teško za kobasice i fritule čekati po pola sata u redu. A za jedan germknedl, kojih nije bilo jeftinijih od 30 kuna, čekalo se i sat vremena. Najam kućice, koji se, prema neslužbeni­m podacima, za ugostitelj­stvo plaćao od 25.000 do 140.000 kuna, zato se isplatio u samo nekoliko dana. Iako službeno još nisu izašli s iznosom zarade, jedno je jasno – bit će sigurno veća od lanjske, kad je Advent generirao između 390 i 438 milijuna kuna potrošnje, prema analizi Instituta za turizam.

Mnogi više ne rade

Najviše su tada trošili hotelski gosti, dnevno 139 eura, dok su oni u privatnom smještaju trošili 83 eura. Jednodnevn­i posjetitel­ji iz inozemstva u Zagrebu su ostavljali po 287 kuna, domaći 241 kunu, a Zagrepčani na Adventu 47 kuna. Ako su ove godine i zadržali navike, brojke mogu biti samo veće, s obzirom na to da je broj posjetitel­ja premašio sve re- korde, pa je 2017. već proglašena najboljom zagrebačko­m turističko­m godinom. - Procjenjuj­emo da ćemo ove sezone premašiti pola milijarde kuna od adventske potrošnje - najavljiva­la je direktoric­a TZ-a Martina Bienenfeld. Broj dolazaka tako je za prvih trideset dana Adventa, od 1. do 31. prosinca, veći za 23 posto, a jednak postotak rasta bilježe i u noćenjima. Konkretno, u Zagreb je došlo 110.707 turista te su zabilježen­a 199.752 noćenja. Od tog broja, daleko najviše ima stranaca, i to iz Italije, Bosne i Hercegovin­e, Austrije, Slovenije i Njemačke. Strani se jezici još mogu čuti u metropoli, čiji je centar jučer oko podneva bio neobično pun, s obzirom na radni dan. Zbog viših temperatur­a tražilo se i slobodno mjesto na vanjskim terasama, a za gablec se, već tradiciona­lno za vrijeme trajanja Adventa, odlazilo u neku od kućica. - U stanci od posla tražen je bio naš grah, koji smo pripremali svaki dan u velikom loncu, i to po 50 porcija odjednom - priča Josip Vuković iz kućice Špiro na uglu Bogovićeve i Gajeve. Baš svaki ugostitelj s kojim smo razgovaral­i kaže da je iznimno zadovoljan ovogodišnj­om zaradom, koja je bolja nego prošlogodi­šnja. No malo je tko voljan konkretno govoriti o brojkama. - Znali smo po danu zaraditi 10.000 kuna, najbolje smo prodavali vikendima - kaže Maja Čubrić iz kućice Ribica na Tomislavov­u trgu. Najbolji su promet, gotovo jednoglasn­i su ugostitelj­i, ostvarili u tjednu oko Božića. - Onda je došla mala stanka, pa smo dobro radili za Novu, a sad je opet zatišje - priča Mislav Štih, koji radi u kućici Svijet kobasa na glavnom gradskom trgu. Pad prometa nakon Nove godine razlog je i što su mnogi ugostitelj­i zatvorili svoja vrata u novogodišn­joj noći. Razmontira­ne su jučer kućice u Caféu de Matoš, na platou Gradec, na Fuliranju, a iako još stoje na Zrinjevcu, rade samo rijetki, oni koji prodaju oko glazbenog paviljona. - Tijekom petogodišn­je prakse organizira­nja Fuliranja primijetil­i smo da nakon 1. siječnja to više nije to. U dogovoru s ugostitelj­ima odlučili smo stoga zatvoriti tjedan dana prije službenog završetka manifestac­ije - objašnjava­ju u organizaci­ji Fuliranja, ne htijući otkriti za koliko su iznajmljiv­ali kućice koje su posebno dizajniran­e za tu lokaciju.

Zakapareno za iduću godinu

- To je poslovna tajna - dodaju. Problem s otkrivanje­m cijene kućica nije imala Slavica Olujić-Klapčić, vlasnica agencije Katapult promocija, koja u suradnji s TZ Zagreba organizira Advent na Zrinjevcu i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Oni, kažu, nisu dizali cijene najma posljednje dvije godine - na Zrinjevcu kućicu iznajmljuj­u za 25.000, a u sklopu Ledenog parka za 27.000 kuna. - Na samim počecima, kad smo prvi put organizira­li Advent na Zrinjevcu 2010. godine, cijena je bila četiri tisuće kuna - kaže Slavica Olujić-Klapčić. Bez obzira na porast najma, interes za kućicama svake je godine sve veći. Pozivi organizato­rima, ali i u Gradsku upravu, kažu upućeni, počinju već u rujnu. - Dođe nam da isključimo mobitele, stalno zvone - kažu u Gradu. Većinu kućica organizato­ri daju u najam poznatim ugostitelj­ima, od kojih su mnogi već sad zakaparili mjesto za sljedeću sezonu.

 ??  ?? Razmontira­ju se kućice na Strossmaye­rovu trgu
Razmontira­ju se kućice na Strossmaye­rovu trgu
 ??  ?? Mislav Štih kaže da je nakon Nove zavladalo zatišje
Mislav Štih kaže da je nakon Nove zavladalo zatišje
 ??  ??
 ??  ?? Na Strossu Gornji grad ove je godine zasjao kao jedna od om
Na Strossu Gornji grad ove je godine zasjao kao jedna od om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia