Večernji list - Hrvatska

Janičin ured prvi put kaznio Šukerove ljude

- Karlo Ledinski

Sportska inspekcija radi svoj posao, kratko je poručila jučer sa Sljemena Janica Kostelić te odbila reći nešto više o Šprajceru i Širiću karlo.ledinski@vecernji.net Sportska inspekcija već nekoliko mjeseci “češlja” po hrvatskom nogometu, a sada su stigli i prvi konkretni rezultati. Inspekcija koja djeluje u sklopu Središnjeg­a državnog ureda za sport, na čijem je čelu Janica Kostelić, krajem protekle godine provela je nadzor u Karlovačko­me nogometnom savezu i u Sportskom savezu grada Osijeka, gdje su zaposleni bili Neven Šprajcer i Željko Širić, te je ustvrdila da su obojica na svojim pozicijama ostala i nakon što su pravomoćno osuđena zbog primanja, odnosno davanja mita u zamjenu za pristrano suđenje utakmica.

Već će se negdje uhljebiti

Inspekcija je utvrdila kako je Šprajcer u NS-u Karlovačke županije bio zaposlen protuzakon­ito, baš kao i Širić koji još uvijek radi kao savjetnik u Sportskom savezu grada Osijeka. Podsjetimo, Širić je osuđen na zatvorsku kaznu i osam godina zabrane rada u nogometu, dok je Šprajcer osuđen na uvjetnu kaznu zatvora i četiri godine zabrane rada u nogometu. Prema zaključku inspekcije, Šprajcerov­o obnašanje dužnosti u Nogometnom savezu Karlovačke županije nespojivo je s odredbama Zakona o sportu prema kojemu osobe koje su u posljednje tri godine pravomoćno osuđene za kaznena djela ili prekršaje u sportu ne mogu biti i imati ovlasti u Skupštini i tijelima sportskih saveza. No Šprajcer kao da je znao što mu sprema sportska inspekcija pa ih je preduhitri­o i krajem studenog dao ostavku na mjesto šefa županijsko­g NS-a, a samim time izgubio i mjesto u skupštini Hrvatskog nogometnog saveza. No Šprajcer je svejedno zbrinut, ostao je u HNS-u na savjetničk­oj funkciji, kao koordinato­r. I tako je naš nogomet dobio još jednog savjetnika, nakon Rene Sinovčića koji je izmislio tu funkciju, a kasnije i Zdravka Mamića koji sa savjetničk­e pozicije u Dinamu i dalje drma hrvatskim nogometu. Janica Kostelić, koja je jučer na Sljemenu gledala žensku utrku Svjetskog kupa, kratko je prokomenti­rala: “Sportska inspekcija radi svoj posao” te odbila išta više reći o toj temi. No Janičinoj inspekciji svaka čast, barem su dokazali da žele ispraviti anomalije i kršenje zakona u hrvatskom nogometu.

Ugledni profesor na fakultetu

Vidjet ćemo hoće li neku savjetničk­u funkciju dobiti i Željko Širić, koji po ovoj odluci Sportske inspekcije više ne smije raditi u Sportskom savezu grada Osijeka. Širiću za utjehu ostaje što će i dalje ostati “ugledan” član akademske zajednice, zaposlen kao profesor na osječkom Fakultetu elektroteh­nike, računarstv­a i informacij­skih tehnologij­a. Apsurdno, ali osoba osuđena za narušavanj­e regularnos­ti najjače hrvatske lige viši je predavač na katedri za društvene i humanistič­ke predmete na tom osječkom fakultetu. Jadno li nam je društvo ako nam djeca moraju učiti od ljudi s takvim dosjeima i takvom prošlošću...

Sportska inspekcija poručila da su Šprajcer i Širić nezakonito obnašali funkcije

 ??  ??
 ??  ?? Prijatelji iz nogometa i s optuženičk­e klupe Željko Širić (na fotografij­i lijevo) i Neven Šprajcer
Prijatelji iz nogometa i s optuženičk­e klupe Željko Širić (na fotografij­i lijevo) i Neven Šprajcer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia