Večernji list - Hrvatska

You’ll never wok alone

Zbog navijačkih poruka podrške Tibetu Kinezi su stopirali projekt da njihovi U-20 reprezenta­tivci igraju četvrtu njemačku ligu

- Anton Filić vanja.dezelic@vecernji.net

Nakon velikog preokreta i velike pobjede nad 10. tenisačem svijeta Španjolcem Pablom Carrenom Bustom u prvom kolu, Borna Ćorić u drugom je kolu turnira u Dohi (nagradni fond od 1,3 milijuna USD) imao mnogo lakši posao. Gruzijac Nikoloz Basilašvil­i u međusobnim je susretima vodio s 2-0 (Cincinnati i Lyon prošle godine), ali Borna je u 2018. ušao kao preporođen, za samo sat i 14 minuta pobijedio je neugodnog suparnika sa 6:1, 6:3 i ušao u četvrtfina­le. Ono što je vidljivo na prvi pogled: Borna je znatno popravio servis. Protiv Basilašvil­ija imao je 71 posto ubačaja prvog servisa, protiv Carrena Buste 70 posto uz 13 asova. Odlično kretanje i upornost otprije su dijelovi Bornina imidža, ali sada je i tu učinio korak više. I tako, dok je na početku 2016. u prvih 10 mečeva postigao samo tri pobjede (30 posto), ove godine (s trenerom Kristijano­m Schneidero­m) ima već dvije pobjede iz isto toliko utakmica. Treću ovosezonsk­u pobjedu 21-godišnji Zagrepčani­n tražit će u dvoboju s mladim Rusom Andrejem Rubljovom (20) koji je u drugom kolu bio bolji od španjolsko­g veterana Fernanda Verdasca sa 6:4, 3:6, 6:4. U jedinom dosadašnje­m srazu dvojice igrača iz grupacije “koja dolazi” Rubljov je pobijedio Ćorića u polufinalu lanjskog Mastersa tenisača do 21 godine u Milanu. Dvije pobjede u Dohi ne jamče Borni neki veliki pomak na ATP listi (s 48. ide na 45. mjesto), ali igra koju pruža navješćuje i veći napredak. U četvrtfina­le je očekivano, ali na turniru u indijskom gradu Puneu (500.000 USD), ušao i Marin Čilić. On je u drugom kolu (kao prvi nositelj u prvom je bio slobodan) sa 6:4, 6:3 pobijedio Indijca Ramkumara Ramanthana, 148. tenisača svijeta. Iako je jednom izgubio servis (u prvom setu), Marin je uglavnom bio vrlo siguran, obavio je posao za samo sat i 13 minuta. Marinov suparnik za polufinale bit će Francuz Pierre-Hugues Herbert koji je sa 4:6, 6:3, 6:4 nadjačao još jednog Indijca – Yukija Bhambrija. Čilić i Herbert dosad se nisu sastajali. Ideja je što se tiče Kineza bila odlična, podržao ju je i sam predsjedni­k Xi Jinping, ali Nijemci nisu bili do kraja kooperativ­ni Vanja Deželić Kineski (CFA) i njemački (DFB) nogometni savez potpisali su petogodišn­ji ugovor kojim se kineskoj nogometnoj reprezenta­ciji do 20 godina sljedećih pet godina garantira mjesto u četvrtoj njemačkoj ligi. Cilj je podići razinu nogometa u Kini i biti kompetitiv­niji na Olimpijski­m igrama u Tokiju 2020. godine te potom i na natjecanji­ma koja dolaze. Nekome se to može činiti apsurdnim jer četvrta liga nije nešto što na prvu sugerira kvalitetu, ali za kineske mladiće ta je razina odlična za razvoj, mnogo bolja od onoga što imaju kod kuće. Zapravo, u Kini i nemaju previše pristupa klubovima jer stranci su “okupirali” prvu i drugu ligu, a treća je ipak preslaba da bi ih kvalitetno pripremila za sve nogometne izazove. Naravno, postoje određeni kriteriji i razlozi zašto se ova suradnja uopće pokrenula.

Predsjedni­k Kine urgirao

– Samo 19 klubova uspjelo je ispuniti potrebne kriterije za ulazak u Regionalli­ga Südwest i to mjesto koje nedostaje popunili smo kineskom U20 reprezenta­cijom. No ona se ne natječe ravnopravn­o, sve utakmice tretiraju se kao prijateljs­ke pa nema bodovanja ni utjecaja na konačni ishod samog prvenstva – napomenuli su u DFB-u. Njemački su mediji otkrili i da se ovdje radi o nešto višoj razini organizaci­je. Kineski predsjedni­k Xi Jinping veliki je obožavatel­j nogometa pa mu ne odgovara što Kina nema dovoljno talenata da bi se nadmetala s najboljima i to želi promijenit­i koliko može. Zato je država počela toliko ulagati u nogomet, od klubova do infrastruk­ture. Svoju ideju predočio je kancelarki Angeli Merkel i suradnja je dogovorena još u studenom prošle godine potpisom između nje i kineske potpredsje­d- nice vlade Liu Yandong. Naravno, Njemačkoj se time otvara kinesko nogometno tržište, dobili su priliku dodatno zaraditi i na TV pravima dodatni novac, kao i besplatne trenerske seminare u Kini. Zvuči idealno – u teoriji. Praksa je ipak ispala ponešto drugačija. Umjesto svakog vikenda, uspjela se održati tek jedna od dogovoreni­h 16 utakmica. Time je kineska nogometna turneja u Europi doživjela fijasko i još ništa nije postignuto. Naime, prije početka lige iz nje su istupila tri kluba – Waldhof, Kickers Stuttgart i TuS Koblenz. To što im se za svaku utakmicu s Kinezima nudilo 15 tisuća eura nije ih pokolebalo. Odlučili su popustiti pred pritiskom navijača koji kritiziraj­u kapitalist­ički potez DFB-a. Smatraju da se zbog Kineza namjerno jedno mjesto ostavilo slobodnim, a opravdalo neispunjen­im kriterijim­a za sudjelovan­je u natjecanju. – Završili smo 14. prošle sezone i izbacili su nas iz lige uz smiješ- na objašnjenj­a da odjednom ne zadovoljav­amo kriterije. Samo tako, preko noći. To je čisti kapitaliza­m, utrka za novcem i nema veze s nogometom i sportom. Čak na ovim razinama uspjeli su zagaditi sve – oštro je napao DFB predsjedni­k FK Pirmasensa Christoph Radtke.

Politizaci­ja sporta nije dobra

Još se pet momčadi našlo u identičnoj situaciji pa su se s njima solidarizi­rali Waldhof, Kickers Stuttgart i TuS Koblen. Svejedno, liga je nakon tih turbulenci­ja krenula, ali Kinezi su tek 17. studenog trebali istrčati na prvu od 16 utakmica europske turneje, i to protiv TSV Schott Mainza pred 400 gledatelja, pet TV kamera i 25 novinara. Prekinuta je u 25. minuti pa nastavljen­a, ali tjedan dana kasnije doznalo se da je cijela suradnja potpisana na državnoj razini obustavlje­na na neodređeno. Navijači su u znak protesta na tribinama izvjesili tibetanske zastave, što je Kinezima smetalo pa su napustili travnjak. Domaći igrači zamolili su navijače da uklone zastave, nekako se sve izgladilo i utakmica je odigrana, a njemački klub pobijedio je s 3:0 te potvrdio koliko kineski nogomet kvalitetom još nije dorastao višim razinama. Ali zato se na višim političkim razinama nešto što je trebalo biti most u odnosima pretvorilo u predmet sukoba ne samo različitih politika nego i društvenih pogleda na svijet, građanska prava... – Pozivamo na uzajamno poštovanje. Braniti pozive na separatiza­m i antikinesk­e aktivnosti protivno je svemu što zastupamo i što želimo od naših partnera. Politizaci­ja nije potrebna u sportu – kazao je kineski ministar vanjskih poslova Lu Kang, ali iz vrha njemačkog nogometa i politike stigla je usuglašena poruka: – Želimo biti dobri domaćini, ali nećemo ukidati slobodu govora svojim građanima. Zbog svega, čini se, kineski mladići ipak više neće igrati u Njemačkoj, ali sigurno će ostati u Europi te igrati prijateljs­ke utakmice s niželigaši­ma. I, osim što će se uvjeriti u svoj nedostatak kvalitete u ovom trenutku, uvjerit će se u kineskim nogometnim i političkim strukturam­a u to da se sloboda govora u većini europskih država ipak ne može ugušiti. Zato se čini da bi nova destinacij­a mladićima iz Kine trebala biti Rusija, no s obzirom na zimu koja tamo vlada, do proljeća će cijeli projekt ipak biti obustavlje­n... Osim ako nekim čudom u Kini ne odluče popustiti na poruke s tribina.

Zakazano je igranje 16 utakmica u sezoni, ali sve se ekspresno zaustavilo nakon prve

 ??  ?? Povijesni dolazak na teren uoči utakmice Kineza i Nijemaca
Povijesni dolazak na teren uoči utakmice Kineza i Nijemaca
 ??  ?? Kineski reprezenta­tivci do 20 godina osjetili su kako izgleda nogomet u Europi
Kineski reprezenta­tivci do 20 godina osjetili su kako izgleda nogomet u Europi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia