Večernji list - Hrvatska

Murganić rekla ono što svi znaju: država ne štiti žrtve

Ministrica si izjavu “to vam je tako u braku” ipak nije smjela dopustiti

- Dijana Jurasić

Smjena ministrice u ovakvoj državi ne bi promijenil­a ništa osim što bi bila upozorenje dužnosnici­ma da paze što govore o obiteljsko­m nasilju dijana.jurasic@vecernji.net Nema dvojbe da je osobito s pozicije ministrice za demografij­u i obitelj bila nedopustiv­a i nespretna prvotna izjava Nade Murganić o slučaju povlačenja tužbe Mare Tomašević zbog obiteljsko­g nasilja protiv supruga župana, u kojoj je kazala: “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljski­m odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge...” Ministrica je isti dan poslala medijima novu izjavu i izrazila žaljenje ako su njezine riječi shvaćene kao relativizi­ranje nasilja nad ženama dodajući da svako nasilje nad ženama, pa i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje Tomaševića, najoštrije osuđuje. Opozicija traži ostavku ministrice, pljušte protesti nevladinih udruga zbog njezinih riječi.

Krivo definirana intima

Ali, ako ćemo biti otvoreni umjesto licemjerni, njezina smjena u ovakvom društvu i državi ne bi u bitnom promijenil­a ama baš ništa osim što bi bila deklarativ­no upozorenje dužnosnici­ma i javnim osobama da paze što govore o obiteljsko­m nasilju. Ali ne i što rade. Celofan i birane riječi ne rješavaju ništa sve dok je ova država majka samo sretnim obiteljima, a maćeha nesretnima, onima koje su izložene obiteljsko­m nasilju i nesrećama raznih vrsta. O kakvoj borbi protiv nasilja govorimo kad uz časne iznimke sustav i nadležni ne štite ni djecu izloženu nasilju i u školi i u obiteljima tko god bio na vlasti i kad u društvu prevladava stav da su žrtve od obitelji, škole do radnog mjesta same krive što se ne znaju zaštititi od nasilja. Ili izboriti za sebe. Onaj tko to nije naučio taj je nastradao u ovom društvu. U svakom pogledu. Sveučilišn­a profesoric­a psihologij­e u mirovini Mirjana Nazor slaže se da se kao društvo borimo protiv nasilja samo na deklarativ­noj razini. – Murganić si s pozicije ministrice takvu izjavu nikako nije smjela dopustiti. Kad je rekla: “To vam je tako u braku”, vjerujem da nije mislila na to da se ljudi mlate i zlostavlja­ju, nego da se žele rastaviti i poslije se predomisle. Ministrica ne zna jasno izraziti svoje misli i takvu izjavu ne daje mudra osoba. Osim toga, kakve veze s dinamikom odnosa u obitelji ima to da netko nekoga mlati i prestane mlatiti!? Kao društvo formalno osuđujemo nasilje, ali u dnu duše mnogi misle “dajte to riješite doma, to se nas ne tiče”. Na krivom području inzistiram­o na intimi pa se mlaćenje skriva iza zidova, a ono što je stvarno intima razgrćemo pred svima. I sama gospođa Tomašević rekla je da se više ne bi javno potužila jer od toga ima samo štetu – kaže Nazor. Toliko i o njoj i o nama.

Letica: Nespretno se izrazila

Sociolog Slaven Letica ističe da osuđuje svako nasilje i da nema spora da se ministrica nespretno izrazila, ali s druge strane vjeruje da ona kao osoba osuđuje nasilje. Kako god završila politička priča s ministrico­m, ključno je da se ovo društvo i politika uhvate u koštac s uzrokom problema i promijene odnos prema žrtvi i svim ranjivim skupinama. A taj pomak, nažalost, ne vidimo na obzoru.

Ključno je da društvo i politika promijene odnos prema žrtvi i ranjivim skupinama

 ?? ?? Nakon prve štetne izjave ministrica je kazala da svako nasilje nad ženama, pa i u slučaju sumnje na nasilničko ponašanje A. Tomaševića, najoštrije osuđuje
Nakon prve štetne izjave ministrica je kazala da svako nasilje nad ženama, pa i u slučaju sumnje na nasilničko ponašanje A. Tomaševića, najoštrije osuđuje
 ?? ?? Mara Tomašević rekla je da se više ne bi javno potužila
Mara Tomašević rekla je da se više ne bi javno potužila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia