Večernji list - Hrvatska

Hotel Spačva postao policijska postaja

Božinović: Policajci koji osiguravaj­u granicu više ne moraju putovati na posao Za granične policajce uređeno je 7 apartmana, 6 jednokreve­tnih i 49 dvokrevetn­ih soba, kuhinja... Sve troškove pokriva EU

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net BAJAKOVO

Nekadašnji Hotel Spačva, koji se nalazi na autocesti nedaleko od Bajakova, pretvoren je u Smještajno-obučni centar granične policije PU vukovarsko-srijemske županije. Novu policijsku postaju posjetio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je tom prilikom rekao da se centar nalazi na idealnoj lokaciji. – U blizini je malogranič­ni prijelaz Bajakovo kao i sama autocesta. I policijske su postaje koje pokrivaju zelenu granicu sa Srbijom u blizini. Policajci će ovdje imati uvjete kakve želim da imaju svi hrvatski policajci. Ovaj Centar omogućava nam da policija može vrlo brzo reagirati na svaku nenadanu situaciju. Samim time sigurnija je i hrvatska granica – rekao je Božinović.

Klima, hidromasaž­ne kade...

Objasnio je da će Centar koristiti policajci koji u PU vukovarsko-srijemsku dolaze na ispomoć radi poslova osiguravan­ja države granice. Oni su dosad iz svojih matičnih uprava svakodnevn­o putovali na istok Hrvatske. Tako se gubilo vrijeme što je, kako je rekao Božinović, utjecalo i na efikasnost rada policije. To je utjecalo i na prekovreme­ne sate, a samim time i na ukupne troškove. Sada će policajci koji dolaze na ispomoć u ovome Centru provoditi vrijeme dok su na ispomoći. Centar je ukupnog kapaciteta 132 ležaja od čega je sedam apartmana, šest jednokreve­tnih soba i 49 dvokrevetn­ih soba. Ima i kuhinju i kongresnu dvoranu. Svaka od soba ima kupaonicu, klimu, grijanje, televizor, a na katu su i hidromasaž­ne kade. Unutar Centra devet je stalno zaposlenih osoba. – U ovome Centru provodit će se i drugi policijski poslovi poput specijalis­tičkih tečajeva koje ćemo provoditi u suradnji s Frontexom i tečajevi na kojima će sudjelovat­i granične policije država EU. Važno je znati i da sve troškove objekta, smještaja i obuke pokriva EU – rekao je Božinović napominjuć­i da je cijeli projekt vrlo brzo realiziran te da je u međuvremen­u i Vlada donijela izmjene pravilnika kako bi se mogla ustrojiti ova jedinica.

Hotel radio donedavno

Voditelj službe granične policije PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Janjić rekao je da su i sami policajci zadovoljni uvjetima koje imaju u Centru. – Uvjeti su ovdje zaista odlični za boravak i rad policije. Imamo sve što je potrebno da bi posao mogli obavljati još kvalitetni­je. Važno je i što se sada ne gubi vrijeme na transport – rekao je Janjić. Inače, tek ustrojeni Smještajno-obučni centar nalazi se u nekadašnje­m Hotelu Spačva koji je donedavno radio. Ljetos se pojavila i informacij­a da se pregovaral­o da se Hotel počne koristiti za smještaj migranata koji se nalaze u Hrvatskoj. Pregovori su očigledno bili uspješni, ali je promijenje­na namjena. I tada je isticana blizina granice, autoceste i MGCP-a Bajakovo.

U Smještajno-obučnom centru organizira­t će se specijalis­tički tečajevi za graničnu policiju Voditelj službe granične policije Krunoslav Janjić: Uvjeti za boravak i rad policije zaista su odlični

 ?? ?? Lokacija na autocesti nedaleko od Bajakova idealna je, rekao je ministar Davor Božinović
Lokacija na autocesti nedaleko od Bajakova idealna je, rekao je ministar Davor Božinović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia