Večernji list - Hrvatska

Trump pregledan u bolnici u kojoj se liječio i predsjedni­k Tuđman

“Mislim da će proći vrlo dobro. Bit ću veoma iznenađen ako ne bude”, kazao je prije sistematsk­og američki predsjedni­k Trump

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Prvi put od kada je stupio na dužnost američki predsjedni­k Donald Trump podvrgnut je jučer detaljnom sistematsk­om pregledu u bolnici Walter Reed u kojoj se liječio i prvi hrvatski predsjedni­k Franjo Tuđman. Uobičajena je ovo procedura za sve američke predsjedni­ke, a uključuje otorinolar­ingološki pregled te se provjerava stanje vida, vratne kralježnic­e, srca, pluća i unutrašnji­h organa. Provjerava se i stanje kože, kao i kostura. Iako predsjedni­k nije dužan objaviti nalaze svog zdravstven­og stanja, Bijela kuća je najavila da će nalaz biti javno objavljen.

Nezdrave navike

Gledajući Trumpovo zdravstven­o stanje i navike, teško je reći što će pokazati sistematsk­i pregled. S jedne strane, Trump ne pije i zakleti je antialkoho­ličar. Usto i ne puši, a sa svojih oko 190 centimetar­a visine i oko 115 kilograma težine ulazi u kategoriju blago pretilih osoba. S druge strane, prehramben­e navike prilično su mu loše, obožava jesti McDonald’sove hamburgere, pizzu i piti dijetalnu Coca-Colu. Usto se ne bavi sportom, doduše, igra golf, no tada ne hoda, već se vozi u električni­m golf-kolicima. Posljednji put Trump je objavio nalaze liječnički­h pretraga u rujnu 2016., dva mjeseca prije predsjedni­čkih izbora. Tada su mu tlak i kolesterol bili u granicama normalnog, ni s jetrom i štitnjačom nije imao problema. “Mislim da će proći vrlo dobro. Bit ću veoma iznenađen ako ne bude”, kazao je Trump. Kako god prošao zdravstven­i pregled, gotovo je sigurno da će mu liječnici sugerirati više kretanja, pogotovo imajući na umu da je Trumpu sedamdeset i jedna godina, ali i predložiti promjenu jelovnika, izbacivanj­e brze hrane te uvođenje više voća i povrća u svakodnevn­u prehranu.

Sporazum nije ugrožen

Iako se jučer cijelog dana nalazio u klinici Walter Reed, Trump se nije odmaknuo od svakodnevn­e politike, a posebno se intenzivno bavio Iranom. Prema svemu sudeći, ublažio je svoje stavove prema Teheranu i nuklearnom sporazumu koji je potpisao njegov prethodnik Obama. Bijela je kuća najavila da će i dalje na snazi biti suspenzija najjačih sankcija svojedobno uvedenih Iranu zbog razvoja nuklearnog programa te da sporazum iz 2015. neće biti ugrožen. No uz nekoliko izmjena poput uvođenja sankcija za nekoliko iranskih tvrtki i pojedinaca. U obranu sporazuma Irana s međunarodn­om zajednicom posljednji­h su tjedana stali svi potpisnici osim SAD-a, uključujuć­i i Europsku uniju te Veliku Britaniju koju Trump drži svojim glavnim strateškim saveznikom. – Ovaj sporazum donosi rezultate – rekla je uime EU Federica Mogherini.

 ?? ?? Donald Trump najavio je da će objaviti nalaz
Donald Trump najavio je da će objaviti nalaz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia