Večernji list - Hrvatska

Ne damo da Čistoća Blato pretvori u divlje smetište

Zaboravlje­ni na kraju grada Mještani tvrde da se sa zelenih otoka otpad odvozi samo na njihov poziv

- Redakcija@vecernji.net

U Čistoći tvrde da se smeće odvozi prema planu. Uz mještane na taj problem u Blatu upozoraval­i su grad i iz obližnjeg trgovačkog centra Jelena Ružić Blato. Naselje koje vrvi kontrastim­a. S jedne strane prizori koji kao da su precrtani iz kataloga – luksuzni golf-tereni i raskošne vile, ali s druge strane, samo 100-tinjak metara od tog luksuza, kriju se divlja odlagališt­a otpada, problem s kojim se građani bore već godinama kao da se bore s vjetrenjač­ama. Još uvijek neuspješno. – Naš problem s otpadom i divljim deponijima traje znatno dulje od ovih nekoliko kritičnih posljednji­h dana kada se diljem grada stanovnici žale na prenatrpan­e kontejnere – rekao je Davor Tomaško, vijećnik Mjesnog odbora Blato, te dodao kako cijeli sustav pokazuje nemoć.

Moraju moljakati za odvoz

Naime, obližnji trgovački centar u čijoj se blizini nalazi jedan od zelenih otoka žalio se Gradu na nagomilani otpad jer kvari estetski dojam centra. Grad ih je pak uputio na Mjesni odbor Blato koji se obratio svojoj Gradskoj četvrti, a sam upit je na kraju opet završio na adresi Grada. Začarani je to krug iz kojeg se ne izlazi već nekoliko godina. – Naš problem sa smećem dodatno je pogoršan u posljednji­h nekoliko dana otkako se smeće nakon blagdana nagomilalo i na ulicama ispred kuća – govori Boris Zrnc, predsjedni­k Vijeća mjesnog odbora Blato. Stanovnici­ma Blata razvrstava­nje otpada nije teško palo. Dapače, mislili su da će Zakon o održivom gospodaren­ju otpadom biti rješenje njihovih problema. Otpad će pažljivo razvrstava­ti i on će se redovno odvoziti. Međutim, redovitost­i u ovom slučaju nema. – Žalosno je što moramo doslovno moljakati nadležne institucij­e da nam odvezu smeće. Bili bismo sretni kada bi se ono odvozilo barem dva puta mjesečno, a ne samo kada situacija postane toliko kritična da kvart postane nezdrava okolina za život. Otpad nam odvoze isključivo kada mi intervenir­amo i to je zapravo najveći problem – ističe Tomaško. Druga strana s tim se pak ne slaže.

Dolazak na teren je rješenje

Mještani tvrde da bi bili sretni da se otpad iz naselja odvozi dva puta mjesečno

– Odvoz otpada iz reciklažni­h dvorišta odvija se prema redovitom programu pražnjenja. Za plastiku je to jednom tjedno, a za papir ili staklo nešto rjeđe. Također, na teren se uvijek pošalju dodatne patrole čim primimo poziv građana koji zahtijevaj­u intervenci­ju – ističu iz Čistoće te dodaju kako je najveći problem taj što se otpad ne razvrstava i što se ne odlaže u za to predviđene spremnike. Međutim, ako je pražnjenje redovito, kako je moguće da su svi zeleni otoci u Blatu pretrpani otpadom? – Divlje deponije stvaraju ljudi iz drugih dijelova grada koji svoj otpad bacaju duž cijelog nasipa – ističu Tomaško i Zrnc.

 ?? ?? Davor Tomaško i Boris Zrnc iz mjesnog odbora Blato sve čine da se višegodišn­ji problem s odvozom smeća u njihovu naselju napokon riješi
Davor Tomaško i Boris Zrnc iz mjesnog odbora Blato sve čine da se višegodišn­ji problem s odvozom smeća u njihovu naselju napokon riješi
 ?? PRIVATNI ALBUM ?? Osim divljih deponija izniklih duž nasipa s kojima se stanovnici Blata bore godinama, život im zagorčava i to što se otpad ne odvozi ni sa zelenih otoka ponedjelja­k, 15. siječnja Elektra Zagreb 8–12: Husenička 2-6 par., 1-3 nep., Zdenački zavoj 2-16 par., 1-19 nep., 23, Evernička, Evernički odvojak 2-6 par., 1-5 nep., Vugrovečka 86-do kraja par., Glavna 2-8 par., 1-45 nep., Rožići, Židaki; 9–12: Glavica, Zaluka, Klenovšak, Novoselova, Kudekov put 6-10 par., 7-13 nep., Kovačićeko­v put, N. Vavre; 9.30–12.30: Čmarci, Marščica, Mišeki, Vidovec 40-62 par., 72-104 par., 51-71 nep., 75-111 nep.. Elektra Samobor 8-14: Sveta Nedjelja – Sopot 2, V. Nazora 27-33; 8-11: Samobor – Okićka 13-21, 2-8a; Elektra Zelina: 11-12: Bisag prema Mirkovcu.
PRIVATNI ALBUM Osim divljih deponija izniklih duž nasipa s kojima se stanovnici Blata bore godinama, život im zagorčava i to što se otpad ne odvozi ni sa zelenih otoka ponedjelja­k, 15. siječnja Elektra Zagreb 8–12: Husenička 2-6 par., 1-3 nep., Zdenački zavoj 2-16 par., 1-19 nep., 23, Evernička, Evernički odvojak 2-6 par., 1-5 nep., Vugrovečka 86-do kraja par., Glavna 2-8 par., 1-45 nep., Rožići, Židaki; 9–12: Glavica, Zaluka, Klenovšak, Novoselova, Kudekov put 6-10 par., 7-13 nep., Kovačićeko­v put, N. Vavre; 9.30–12.30: Čmarci, Marščica, Mišeki, Vidovec 40-62 par., 72-104 par., 51-71 nep., 75-111 nep.. Elektra Samobor 8-14: Sveta Nedjelja – Sopot 2, V. Nazora 27-33; 8-11: Samobor – Okićka 13-21, 2-8a; Elektra Zelina: 11-12: Bisag prema Mirkovcu.
 ?? ??
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Divlji deponiji prepuni su industrijs­koga otpada koji se redovito dovozi iz cijeloga grada
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Divlji deponiji prepuni su industrijs­koga otpada koji se redovito dovozi iz cijeloga grada
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia