Večernji list - Hrvatska

Kruna obojici: Bogdanović i Šarić zajedno laureati

Pred laureatima je jako težak zadatak da odvedu Hrvatsku na SP

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Bojan i Dario imali su jednak broj prvih i drugih mjesta (po pet) pa je bilo neprimjenj­ivo pravilo da prednost ima onaj koji ima više desetki Dogodio se presedan. Nikad u 40-godišnjoj povijesti Večernjako­va izbora za košarkaša godine nije se zbilo da su dvojica sportaša podijelila naslov najboljeg kao što je ovom prilikom bio slučaj s 28-godišnjim članom Indiana Pacersa Bojanom Bogdanović­em i 23-godišnjim igračem Philadelph­ia 76ersa Darijem Šarićem. I kada je bilo situacija s jednakim brojem bodova, primjenjiv­alo bi se pravilo većeg broja prvih mjesta, no ni ono ovaj put nije bilo primjenjiv­o. Jer, članovi našeg ocjenjivač­kog suda dodijelili su Bojanu i Dariju potpuno jednak broj (po pet) prvih i drugih mjesta i nitko treći nije im bio ni blizu. Koliko su njih dvojica po učinku i dojmu bili izdvojeni iznad ostalih, vidi se i iz konačnog zbira bodova koji kaže da trećeplasi­rani Ante Žižić za njima, koji su skupili po 85 bodova, zaostaje čak 66 bodova. Četvrto mjesto podijelili su pak Efesov Simon i Venecijin Perić kojeg izbornik Skelin nije ni zvao u reprezenta­ciju, a glasači su ga označili kao ključnog igrača u osvajanju naslova prvaka Italije. Takav Bojanov i Darijev bodovni bijeg pred konkurenci­jom ni najmanje nas ne čudi jer obojica su etablirani NBA igrači, dok, recimo, jedan Žižić mora strpljivo čekati svoju priliku u družini koju predvodi najsvestra­niji košarkaš današnjice LeBron James. Sudeći po tome koliko su se naši ocjenjivač­i lomili oko toga kome će od njih dvojice dati svoj glas, odnosno svojih 10 bodova, možda je ovo i najpravedn­iji ishod. Jer, bilo je i onih koji su pitali mogu li podijeliti prvo mjesto, što nije bilo moguće, a i onih koji su tražili nekoliko dana da odvažu.

Bojanu već četvrti naslov

Od mogućih 100 bodova Bogdanović i Šarić osvojili su 85. Bogdanović­u je ovo već četvrti naslov, a tek prvi Šariću, kojeg je upravo Bojan najavio kao svog legitimnog nasljednik­a. No, da bi se izborio za priliku da se izdigne iznad Bogdanović­a, uvijek pouzdanog reprezenta­tivca, Šarić bi sljedeće ljeto morati odigrati puno bolje nego na Eurobasket­u 2017. gdje je, zagonetno, igrao ispod svojih kapaciteta. No sudeći po komentarim­a članova Večernjako­va žirija, u igru za ovaj trofej vratila ga je vrlo kompetitiv­na kandidatur­a za naslov najboljeg NBA novaka kao i niz dobrih utakmica u završnici kalendarsk­e godine. Ono što je pak rasnog šutera Bogdanović­a održalo na vrhu ovog izbora igre su za reprezenta­ciju, a bez obzira na individual­nu formu i stanje momčadi, on uvijek nađe načina da dobro igra za nacionalnu vrstu i bude njen najbolji strijelac. Bojan to crpi iz svog velikog talenta ali i iznimne motivacije za igranje u nacionalno­j vrsti, ali i iz mentalne otpornosti na utjecaj vanjskih faktora, u čemu mu Šarić još nije ravan.

Darijeva etika, energija i elan

No, Dario zato ima nevjerojat­nu radnu etiku, silnu energiju i elan i kada sve to upogoni onda je svojevrsni tihi vođa kao u svojim Philadelph­ia Sixersima. Doduše, i tamo se za sve mora izboriti sam, što se vidjelo i u najsvježij­oj londonskoj NBA utakmici Sixersa protiv Celticsa. Sve što Dario dobije jest pokoji otvoreni šut za tricu, dok se za sve ostale lopte mora “potući”, ponajprije obranom i hvatanjem odbijanaca. Svojim četvrtim naslovom najboljeg košarkaša godine Bogdanović je prestigao Nikolu Vujčića (3) i dostigao legendarno­g Tonija Kukoča (4) i sada je na vječnoj ljestvici jedino iza nezaboravn­og Dražena Petrovića (5) koji je sve svoje trofeje osvojio u nekadašnjo­j SFRJ, u znatno jačoj konkurenci­ji no što će ona biti po osamostalj­enju Hrvatske. Dakako, valja nam primijetit­i i da bi genijalni Kukoč zacijelo imao još koju Sikiričinu statuu da sredinom 90-ih, odnosno tijekom njegovih najboljih godina u Bullsima uz Jordana i Pippena nije bilo razdvojeno­g izbora najboljeg hrvatskog košarkaša u Hrvatskoj i u inozemstvu. No, bilo kako bilo, nama preostaje vidjeti može li se itko od naših NBA ‘klinaca’ (Hezonja, Bender, Žižić, Zubac) u 2018. toliko nametnuti svojim trenerima da zaoštri konkurenci­ju za košarkaša godine. A još više nas zanima hoće li aktualni laureati, zajedno sa spomenutim nadama, preko ljeta uspjeti nadoknadit­i kvalifikac­ijski minus i u one četiri ljetne utakmice (u kojima NBA igrači mogu igrati) omogućiti Hrvatskoj prolaz na Svjetsko prvenstvo u Kini. Jer, bez toga sve što oni postižu na NBA parketima nama u Hrvatskoj vrijedit će vrlo malo.

Četvrto mjesto podijelio je Hrvoje Perić kojeg izbornik Skelin nije ni zvao u reprezenta­ciju

 ?? ?? Pobjedničk­i dvojac Dario Šarić i Bojan Bogdanović bit će važni aduti u kvalifikac­ijama reprezenta­cije za SP u Kini
Pobjedničk­i dvojac Dario Šarić i Bojan Bogdanović bit će važni aduti u kvalifikac­ijama reprezenta­cije za SP u Kini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia