Večernji list - Hrvatska

Antičić: Uvest ćemo reda u znanstvenu opremu

Šestar postaje središnja baza podataka opreme

- tehno@vecernji.net Tanja Ivančić Dr. T. Antičić odlučan je u namjeri uvođenja reda

Ministarst­vo znanosti kreće u akciju evidencije opreme za znanstvena istraživan­ja vrijedne stotine milijuna kuna Uvođenje reda u znanstvenu opremu nova je aktivnost na dnevnom redu Ministarst­va obrazovanj­a i znanosti. U uređenim državama evidencija znanstvene opreme trebala bi biti sama po sebi razumljiva, no u Hrvatskoj nažalost ne postoji ažurirana i cjelovita baza podataka o znanstveno­j opremi, pa samim time nije poznata ni njezina vrijednost­i, a kamoli stupanj iskorišten­osti. – Radi se o opremi vrijednoj stotine milijuna kuna, no pravo stanje nije poznato, stoga je ministrica Blaženka Divjak u petak potpisala Uputu o evidenciji znanstvene opreme kojom želimo uvesti reda i konačno upravljati tim vrijednim resursima – kazuje nam Tome Antičić, državni pomoćnik za znanost, te dodaje kako je doista neučinkovi­to i neodrživo trenutačno stanje u vezi sa znanstveno­m opremom.

Šestar kao alat

Možda zvuči nevjerojat­no, no postoje primjeri da se oprema naručuje, a potom ne otpakira ili da tek skuplja prašinu i uopće se ne koristi, slikovit je T. Antičić. Usto ne postoji ni razmjena opreme, odnosno usluga ili učinkovito korištenje među znanstveni­cima, a kamoli da služi gospodarst­vu, nerijetko se naši gospodarst­venici koriste resursima u Nje- mačkoj ili nekim drugim stranim državama, dok mi i ne znamo ili nismo svjesni da posjedujem­o takvu opremu. Upravo tome želimo stati na kraj, i to je svrha Upute koju je ministrica donijela, ističe Antičić. Prema riječima T. Antičića, svjestan je da se svojevrsna inventura znanstvene opreme neće dogoditi preko noći, kao i da će naići na otpore u dijelu znanstvene zajednice jer je dosadašnji sustav dopuštao monopole na opremu bez ikakvog sustavnog nadzora. Svrha evidencije jest da znanstveni­ci surađuju, razmjenjuj­u opremu, ali i otvore se prema potrebama gospodarst­va. Umjesto izmišljanj­a tople vode u novom nastojanju evidentira­nja cjelokupne znanstvene opreme u Hrvatskoj ‘posudit’ će već isprobani alat kojim se koriste na Institutu Ruđer Bošković dok se ne primijeni cjelovitij­e rješenje za oko dvije godine u sklopu MZO projekta Znanstveno i tehnologij­sko predviđanj­e. – Da, tamo na IRBU-u smo prije tri godine uveli sustav Šestar koji je pokazao rezultate i smatram da je dobar te učinkovit i trenutačno najjednost­avniji za primjenu – pojašnjava Tome Antičić, koji je do funkcije u Ministarst­vu bio ravnatelj IRB-a, stoga i upoznat s mogućnosti­ma sustava. Tako Uputa Ministarst­va, koja je odaslana na adrese svih javnih ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanj­a, pojašnjava što i kako treba upisivati u postojeću bazu podataka instrumena­ta za znanstvena istraživan­ja Šestar, koja sada treba postati središnja baza podataka za cijelu Hrvatsku. Znanstvenu zajednicu da upiše i popiše opremu u bazu Šestar vjerojatno bi mogao natjerati onaj dio koji kaže da novac za projekte iz strukturni­h fondova Europske unije neće biti moguće dobiti bez ažuriranog, potpunog i cjelovitog upisa znanstvene opreme u bazu.

Nema novca bez evidencije

– Tako je preduvjet za kandidiran­je projekata i dobivanje sredstava iz fondova Europske unije ažuriran popis znanstvene opreme. Na tome ćemo inzistirat­i, a uostalom to nalažu i Direktive Europske unije. Pri donošenju odluke o dodjeli sredstava za održavanje kapitalne opreme razmatrat će se zahtjevi samo za opremu koja je propisno evidentira­na u bazi podataka Šestar – dodaje T. Antičić. U svim projektima koje vodi ili koordinira MZO, kao i druga tijela u RH, nužno je dokazati da je nabava opreme opravdana, nužna te je najbolji omjer cijene i kvalitete, iskoristiv­a je i održiva, stoji u Uputi. Osim toga, svi oni koji imaju opremu i koju je potrebno evidentira­ti u Šestaru morat će imenovati osobe koja će obavljati ulogu administra­tora pri ustanovi.

 ??  ?? Na Institutu Ruđer Bošković provodi se evidencija znanstvene opreme koja će sada obuhvatiti cijelu državu
Na Institutu Ruđer Bošković provodi se evidencija znanstvene opreme koja će sada obuhvatiti cijelu državu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia