Večernji list - Hrvatska

Dropbox odlučio izaći na burzu

Tvrtka za pohranu podataka vrijedna je 10 milijardi dolara

- Tomislav Pili tomislav.pili@poslovni.hr ZAGREB

Inicijalna ponuda dionica Dropboxa najavljena za siječanj mogla bi biti najvrednij­i ovogodišnj­i izlazak na burzu ili IPO

Američka tvrtka za pohranu podataka u oblaku Dropbox prva je u nizu američkih tehnološki­h kompanija koja je odlučila ove godine izaći na burzu. Štoviše, ako se potvrde trenutačne procjene vrijednost­i kompanije od 10 milijardi dolara, to bi mogla biti najvrednij­a inicijalna ponuda dionica (IPO) nakon lanjskog uvrštenja Snapovih dionica.

Tajna priprema

Prema navodima američkih medija koji se pozivaju na upućene izvore, Dropbox je u tajnosti predao Komisiji za burze i vrijednosn­ice (SEC) dokumente za odobravanj­e javne ponude dionica. U kompaniji se nadaju da će se njihovim dionicama na burzi početi trgovati do kraja ožujka. Aranžeri uvrštenja su banke Goldman Sachs i JPMorgan Cha- se, tvrde upućeni izvori Bloomberga. Predstavni­ci Dropboxa, Goldmana i JPMorgana odbili su komentirat­i ove navode. Dropbox navodno pregovara s još nekoliko banaka koje bi imale dodatnu ulogu u procesu uvrštenja. Uvrštenje Dropboxa, ali još više izvedba dionice u idućim danima bit će u posebnom fokusu financijsk­e i tehnološke zajednice u SAD-u. Naime, Snapova inicijalna ponuda dionica – vrijedna gotovo četiri milijarde dolara – pokazala se kao razočaranj­e s obzirom na pad vrijednost­i dionice. Snap je inače krovna tvrtka koja stoji iza aplikacije Snapchat, iznimno popularne među tinejdžeri­ma, no unatoč popularnos­ti ostvarila je rast broja korisnika manji od očekivanog. Snapova dionica trenutačno vrijedi malo više od 14 dolara, 17 posto manje u odnosu na cijenu iz IPO-a u ožujku.

I Spotify na burzi

Međutim, za razliku od Snapa koji je gubitaš od samog početka, Dropbox stoji dijametral­no suprotno jer prodajni prihodi iznose više od milijardu dolara. Uz Dropbox, na burzu, i to već 18. siječnja izlazi i tvrtka ADT koja cilja prikupiti više od 2,1 milijardu dolara. U prvom tromjesečj­u očekuje se i uvrštenje dionica Spotifya, najvećeg svjetskog glazbenog servisa. Posljednji američki IPO u kojem je neka kompanija vrednovana više od 10 milijardi dolara bilo je uvrštenje dionica First Date 2015. godine. Ta je kompanija vrednovana na 14 milijardi dolara.

Prihodi Dropboxa iznose više od milijardu dolara te bi to mogao biti najvrednij­i IPO u 2018. U ovom kvartalu očekuje se uvrštenje Spotifya, glazbenog servisa, na burzu

 ??  ?? Dropbox je tvrtka koja nudi uslugu pohrane podataka u oblaku
Dropbox je tvrtka koja nudi uslugu pohrane podataka u oblaku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia