Večernji list - Hrvatska

Za odvodnju i vodovod od Nina do Vira 400 milijuna kn

- Majda Mikulandra (mm)

Ovaj projekt na najbolji način dokazuje uspješnost suradnje lokalne i regionalne samouprave te državnih institucij­a – kaže župan majda.mikulandra@poslovni.hr Projekt “Poboljšanj­e vodnokomun­alne infrastruk­ture aglomeraci­je Nin-Privlaka-Vrsi”, kojim će se izgraditi mreža odvodnje i obnoviti vodovodna mreža u Gradu Ninu i općinama Privlaka, Vir i Vrsi ukupno je vrijedan 397,2 milijuna kuna, a sufinancir­a se s 224,9 milijuna kuna bespovratn­ih EU sredstava. Nešto više od 20 posto vrijednost­i projekta financirat će Hrvatske vode, dok će preostali iznos, 7,7 %, platiti jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt provodi.

Veća priključen­ost

Ovo je trenutno najveći infrastruk­turni projekt u Zadarskoj županiji koji će se financirat­i europskim sredstvima. Ugovore o dodjeli bespovratn­ih sredsta- va i sufinancir­anju potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačel­nik Grada Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić te Hrvoje Bašić, direktor Vodovoda Vir d.o.o. koji je nositelj projekta. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je kako će se kroz projekt izgraditi više od 102 kilometra kanalizaci­jske mreže i 34 crpne stanice, uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda, sanirati vodovodna mreža u duljini 31,8 km te nabaviti oprema za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda. – Aglomeraci­ja Nin-Privlaka-Vrsi jedna je od većih aglomeraci­ja u Hrvatskoj. Ovaj projekt predstavlj­a veliki iskorak, njime će se povećati priključen­ost na javni sustav odvodnje otpadnih voda na 83%. Time povećavamo kvalitetu života stanovnika ovoga kraja, kao i turista koji posjećuju ovo područje. Također, povećavamo i razinu zaštite okoliša – kazao je ministar Ćorić. Gradonačel­nik Grada Nina Emil Ćurko zahvalio je Vladi RH, Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama, Zadarskoj županiji i projektnom timu.

Gradnja oko tri godine

– Ovo je za nas projekt stoljeća. Bez izgradnje ovog sustava odvodnje nema daljnjeg razvoja ovog kraja. Našem stanovništ­vu donosi boljitak u budućem životu i razvoju. Procjene su da će realizacij­a projekta trajati oko tri godine, a radove ćemo pažljivo planirati kako ne bi negativno utjecali na turizam, prvenstven­o po pitanju prometa – rekao je gradonačel­nik Ćurko. Župan Zadarske županije Božidar Longin govoreći o važnosti projekta, posebno je naglasio kako je budućnost ovog dijela županije turizam, koji se ne može razvijati bez kvalitetne infrastruk­ture. – Ovaj projekt još je jedan konkretni pokazatelj sustavne skrbi lokalne samouprave i Vlade RH za područje grada Nina, općina Privlaka, Vrsi i Vir te ujedno označava i potpuno nov pristup cjelokupno­m razvoju i poboljšanj­u uvjeta življenja stanovnika tog područja. Kao župan Zadarske županije s posebnom pozornošću pratim ovaj projekt koji na najbolji način dokazuje uspješnost zajednički­h nastojanja lokalne i regionalne samouprave te državnih institucij­a u provedbi razvojnih projekata. Naime, potpisivan­jem ugovora o izgradnji vodovodne i kanalizaci­jske mreže, Nin, Privlaka, Vrsi i Vir dobit će napokon kvalitetno i moderno rješenje kada su u pitanju vodovod i kanalizaci­ja dostojni izazovima i zahtjevima 21. stoljeća. Posebno sam zadovoljan i ponosan što će ovaj projekt biti sufinancir­an sredstvima fondova EU udjelom od 70 posto, dok ostatak pokrivaju jedinice lokalne samouprave i Hrvatske vode – istaknuo je župan Zadarske županije Božidar Longin. Novcem iz EU fondova napravit će se 100 km kanalizaci­jske i 30 km vodovodne mreže, 34 crpne stanice, nabavit će se uređaj za pročišćava­nje voda kapaciteta za 26 tisuća stanovnika i podmorski ispust duljine 5 kilometara. Izgradnjom vodovodne i kanalizaci­jske mreže oko 6600 objekata dobit će mogućnost spajanja na odvodnju. Potaknuta pozitivnim iskustvom iz do sada četiri održane ljetne škole tehničke kulture u Telašćici, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra odlučila je organizira­ti i zimsku školu tehničke kulture. Jedinstven­a je to škola tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjav­anja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnos­t, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranj­a, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalno­st u istraživan­ju i zaključiva­nju. U program su uključene udruge, članice Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra, i to: Aeroklub „Zadar“, Astronomsk­o astronauti­čko društvo „Zadar“, Foto-kino-video klub „Zadar“, Planinarsk­o društvo „Paklenica“i Radio klub „Zadar“te Društvo informatič­ara „Zadar“koje je osiguralo radne strojeve i materijale za radionice modelarstv­a. Program je trajao sedam dana, u novoobnovl­jenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana, sa svakodnevn­im izletima po Zadarskoj županiji. U školi je sudjeloval­o 14 darovitih učenika osnovnih škola s područja Zadarske županije.

 ??  ?? Polaznike je posjetio i župan
Polaznike je posjetio i župan
 ??  ?? Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačel­nik Nina Emil Ćurko, načelnik općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik općine Vrsi Luka Perinić te Hrvoje Bašić, direktor Vodovoda...
Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačel­nik Nina Emil Ćurko, načelnik općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik općine Vrsi Luka Perinić te Hrvoje Bašić, direktor Vodovoda...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia