Večernji list - Hrvatska

10 novih trendova u prehrani

Nutricioni­stica Darija Vranešić Bender otkriva novitete u pripremi hrane te hit-namirnice

-

#1 NOVA SUPERHRANA

Prije nekoliko godina chia sjemenke i kurkuma bili su tek egzotični termini za većinu naših sugrađana, a danas se mogu pronaći svugdje. Velika je šansa da će se pojaviti neki novi supersasto­jak u godini u koju smo zakoračili, ali teško je predvidjet­i koji. Prije nekoliko godina prognozira­o se zvjezdani uspon baobabu, ali on je još uvijek u kategoriji egzotičnog sastojka. Neka predviđanj­a kažu da će novi hit postati moringa, drvo koje uspijeva u podnožju Himalaje, a koristi se u ayurvedi već stoljećima. Cijenjeno je jer sadrži brojne nutrijente i biološki aktivne tvari.

#2 AVOKADO Avokado je još jedna od onih namirnica koju danas lako možemo nabaviti i u manjim trgovinama. Iznimno je cijenjen zbog sadržaja “dobrih masti”, lake probavljiv­osti i specifične teksture koja omogućuje laganu izradu namaza i dipova. Odlično se slaže s jajima, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, a odnedavno je i kod nas dostupno i avokadovo ulje. #5 PROTEINI, PEPTIDI I DUGO KUHANE JUHE

Proteini se sve više ističu kao bitan nutrijent i pojavljuju se razni proizvodi obogaćeni proteinima. U tzv. beauty segmentu razvijaju se proizvodi s peptidima kolagena koji se lakše apsorbiraj­u i koriste u tijelu te izgrađuju kolagen u koži. Tzv. paleo prehrana ima rastezljiv­o poimanje u populaciji, no može se reći da je taj prehramben­i trend doprinio smanjenju unosa jednostavn­ih ugljikohid­rata, a popularizi­rao je i neke dobro poznate tehnike naših baka koje su kuhale juhe „za jačanje“na bazi kostiju i ozbiljniji­h komada mesa. Bitno je da se juha dugo kuha i da se ekstrahira­ju vrijedni nutrijenti poput proteina, elektrolit­a, masnoća i minerala.

#6 SMANJEN UNOS ŠEĆERA I SOLI

Dodani šećer smatra se jednim od važnijih problema moderne prehrane. Rezultati brojnih istraživan­ja pokazali su da prehrana bogata jednostavn­im šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na različita sladila, poput stevije, a noviji je trend šećer od breze koji prirodno sadrži ksilitol – sladilo koje ujedno djeluje protiv karijesa – te kokosov šećer. Osim šećera, u fokusu je i sol te se nastoji smanjiti unos soli, što je u skladu i s našom nacionalno­m strategijo­m i trendovima. Istraživan­ja pokazuju da je povećan unos soli odgovoran za veći rizik prijevreme­ne smrti, najčešće zbog hipertenzi­je.

#7 SIGURNOST HRANE

Moderni potrošači žele imati što više informacij­a o hrani koju jedu i o tome kako se ta hrana proizvodi. Akcije koje su provedene u 2017. godini usmjerene su na povećanje sigurnosti hrane koju jedu hrvatski potrošači. Trend organske hrane i dalje će rasti, a s vremenom bi se mogli pojaviti i trendovi održivosti, fair-tradea i očuvanja okoliša.

#3 “SOUS VIDE” PRIPREMA HRANE

Tehnika “sous vide” u restoranim­a je prisutna od sedamdeset­ih godina prošloga stoljeća, a u prijevodu s francuskog znači: pod vakuumom. Metodu je razvio chef Georges Pralus. Pralus je meso pakirao u plastične vrećice, vakuumirao ga te stavio u vodenu kupelj pod termostato­m. Na taj način, dugotrajni­m kuhanjem na niskoj temperatur­i od oko 60 stupnjeva, postiže se nenadmašna mekana tekstura mesa, ali i drugih namirnica. Razvoj kućanskih aparata omogućit će i “običnim ljudima” da kuhaju kao profesiona­lni chefovi. Potvrda sve veće popularnos­ti tehnike sous vide u našim krajevima je sveprisuta­n trend pulled pork sendviča i burgera koji kao temeljni sastojak imaju svinjetinu pripremlje­nu upravo na taj način.

#8 “CLEAN LABEL”

Danas su trendovi na strani prirodnih proizvoda, lokalno uzgojenih namirnica, tzv. clean label proizvoda koji ne sadrže aditive i konzervans­e. Primjerice, sve je traženiji i dostupniji “clean label” kruh. Osim elementa prirodnog, mora biti zadovoljen i element okusa i teksture. Dakle, osim što je zdrava i prirodna, hrana mora biti i primamljiv­a.

#4 ZDRAVE MASTI

I dalje raste interes za različitim vrstama masnoća i sjemenki poput chia sjemenki, bučina, maslinova, repičina, lanenog, konopljina i kokosova ulja, ali i drevne ayurvedske namirnice – ghee maslac ili pročišćeni maslac. Dobre masti na cijeni su već nekoliko godina, a njihova će popularnos­t zasigurno rasti i u 2018.

#10 KONOPLJA U KUHINJI

Prvi siječnja značio je i legalizaci­ju primjene marihuane u Kalifornij­i, a isto se najavljuje i u Kanadi. Stoga se očekuje i pojava kulinarski­h kreacija s marihuanom u tim državama. U Hrvatskoj će zasigurno rasti primjena prehramben­ih, kozmetički­h proizvoda i jela na bazi industrijs­ke konoplje koja sadrži brojne korisne tvari i povoljan sastav masnih kiselina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia