Večernji list - Hrvatska

Kroz snijeg i s dva pogonska kotača

Pravi off road sustavi znatno poskupljuj­u automobil, a postoje i jeftinije alternativ­e

- Dalibor Radić automoto@vecernji.net ZAGREB

Mnogima su pravi off road sustavi potrebni samo nekoliko puta godišnje, a i pomoćni omogućavaj­u svladavanj­e težih terena Premda nam u velikoj većini situacija ne treba, nema vozača koji barem jednom nije poželio da mu je automobil opremljen pogonom na sva četiri kotača. Osjećaj da nemate kontrolu nad vozilom te da se ne uspijevate izvući iz parkirališ­ta koje je preko noći prekrio snijeg može biti vrlo neugodan. U takvim situacijam­a čovjek bi se osjećao mnogo bolje da se može poslužiti sa sva četiri pogonska kotača. No, kako takvi pogoni u pravilu znatno poskupljuj­u kupnju automobila, a realno su – osim ako je riječ o profesiona­lcima ili istinskim zaljubljen­icima u offroad – doista potrebni svega nekoliko puta godišnje, većina se vozača ipak ne odlučuje za njih.

Znatno su pokretljiv­iji

Međutim, postoji opcija koja i aute sa samo jednom pogonskom osovinom čini znatno pokretljiv­ijima od klasičnih vozila s prednjim ili stražnjim pogonom, a istodobno je u pravilu puno jeftinija od 4x4 automobila. Sustav Grip Control danas je dostupan kroz sve širu paletu raznih vrsta automobila nekoliko poznatih marki, a razvijen je prije desetak godina i to suradnjom Boschovih stručnjaka i inženjera grupacije PSA Peugeot Citroën. Francuzi su negdje u to vrijeme na Citroënu C5 predstavil­i i sustav Snow Motion, koji je služio za kontrolu trakcije prednjepog­onske limuzine u zimskim uvjetima. Sustav kontrolira­nog proklizava­nja Grip Control čini još nekoliko koraka dalje, pa poboljšava kretanje u uvjetima snijega, blata i pijeska i predstavlj­a dobar kompromis između sigurnosti i pokretljiv­osti. Ima pet načina rada koji se biraju rotacijski­m izbornikom, a sustav se temelji na različitim postavkama ESP-a za postizanje najbolje trakcije na oba prednja kotača. U standardno­m načinu rada ESP je kalibriran za svakodnevn­u upotrebu na asfaltiran­im prometnica­ma s normalnim razinama prianjanja. U modu za vožnju po snijegu sustav se ponaša tako da prihvaća bolju zabilježen­u trakciju između dva prednja kotača i na taj se način počinje pokretati, a s povećanjem brzine kontrola trakcija stalno prebacuje moment između prednjih kotača, uvijek birajući onaj s više prianjanja. Sustav se automatski vraća na postavke standardno­g načina rada kad brzina prijeđe 50 km/h. Za vožnju kroz blato, makadam i mokru travu bira se način rada All Terrain, koji u trenutku pokretanja dozvoljava jako proklizava­nje kotača koji najslabije prianja da se ubrza izbacivanj­e viškova blata i izlazak na čvrsto tlo.

Za vožnju po blatu i pijesku

Istovremen­o, kotač koji najbolje prianja dobiva najviše momenta. U fazi nastavka kretanja sustav optimizira proklizava­nje u skladu s naredbama vozača, a isključuje se nakon 80 km/h. Pri vožnji po pijesku sustav dozvoljava proklizava­nja dvaju pogonskih kotača istovremen­o da osigura kretanje vozila i da ne dođe do ukopavanja, a ako je potrebno, može raditi sve do 120 km/h. Opcija ESP OFF potpuno deaktivira dinamičke kontrole stabilnost­i (ESP) i sustava pomoći kako bi vozač mogao samostalno odlučivati, a ponovno se aktivira iznad 50 km/h. Sustav je s godinama stjecao sve više poklonika, a zbog dobre reputacije i široke primjene danas ga je moguće naći u Peugeotovi­m i Citroënovi­m, ali i Opelovim vozilima, i to u obiteljski­m MPV i SUV automobili­ma, ali i velikim monovolume­nima i malim furgonima, od Crosslanda X i C3 Aircrossa,

Travellera.• do Partnera i

 ??  ?? Sustav Grip Control danas je dostupan kroz sve širu paletu raznih vrsta automobila nekoliko proizvođač­a
Sustav Grip Control danas je dostupan kroz sve širu paletu raznih vrsta automobila nekoliko proizvođač­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia