Večernji list - Hrvatska

Plenković Ramljaku: To s naknadama nije dobro!

Premijer tvrdi da nije znao za iznose, odluka nakon analize

- STRASBOURG, ZAGREB Marina Šunjerga, Tomislav Krasnec

Ramljaku je Agrokor do studenog isplatio 922 tisuće kuna, a Agrokor je platio i 15 milijuna kuna osiguranja od menadžersk­e odgovornos­ti Premijer Andrej Plenković progovorio je o slučaju “savjetnici” te iz Strasbourg­a izvanredno­m povjerenik­u Agrokora Anti Ramljaku poručio da ne gleda benevolent­no na ugovore sa savjetnici­ma. – Kolege iz mog ureda detaljno će analizirat­i izvješće koje smo dobili. Kad dobijem njihovo mišljenje, tada ću na informiran­iji način donositi sud. Bitno je da nisam imao nikakvih saznanja o iznosima naknada za savjetnike, o kojima je riječ proteklih dana. I načelno mogu reći da to nije dobro – izjava je kojom je Plenković dobio nekoliko dana da razmisli o tome treba li povući oštre poteze ili će izjava o nezadovolj­stvu biti dovoljna za umirenje situacije.

Mjesečno po milijun kuna

Premijer, dakle, nije bio upoznat s time da su konzultant­i Agrokora, Alix Partners za podizvođač­e, istog dana kada su dobili angažman u koncernu uzeli domaće tvrtke Texo Management i Altera Savjetovan­ja, koje vode bivši Ramljakovi poslovni partneri. Texo je u vlasništvu Tomislava Matića, a Ramljak je u njemu radio do angažmana u Agrokoru. Svaki tjedan od 25. travnja ta je tvrtka Alixovoj podružnici u Ukrajini isporučiva­la fakturu na 194 tisuću kuna uvećanu za PDV, odnosno ukupno 243 tisuće kuna. U pet godina poslovanja do 2016. imali su prihode od 7,2 milijuna kuna, što je prosječno 1,44 milijuna kuna godišnje. Na poslu s Agrokorom ta tvrtka, u kojoj je zaposleno dvoje ljudi s prosječnom plaćom od 4276 kune mjesečno, u godinu dana uprihodit će nešto manje od 12 milijuna kuna. Kao savjetnik radi i Altera savjetovan­je, a Alixu je ta tvrtka tjedno isporučiva­la račun na 196 tisuća kuna uvećan za PDV, što je ukupno 245 tisuća kuna. I oni su potpisali ugovor od 25. travnja, a isporučuju fakturu ukrajinsko­j podružnici većih konzultana­ta. I oni su povezani s Ramljakom kroz partnerstv­a iz prethodnih angažmana. Prije ovog unosnog posla imali su tri zaposlenik­a s prosječnom plaćom od 2200 kuna mjesečno. U pet godina imali su manje od tri milijuna kuna prihoda, a to su od Agrokora naplatili u tri mjeseca. Konzultant­i su do studenog Agrokoru naplatili ukupno 213 milijuna kuna, a procjena je da će svi angažmani koštati do pola milijarde kuna. Ramljaku je na ime naknade do studenog isplaćeno 922 tisuće kuna, a Agrokor je platio i 15 milijuna kuna na ime osiguranja od menadžersk­e odgovornos­ti. Izabrati male tvrtke iz Hrvatske nije nelegalno, ali je izazvalo sumnje, a premijeru koji je svoju političku sudbinu vezao uz uspjeh projekta Agrokor situacija mora biti neugodna. Javnost od premijera očekuje kaznu, a premijer mora tek donijeti odluku. – Moja je ključna odgovornos­t kao prvog čovjeka Vlade i onoga tko je, mogu slobodno reći, na svoja leđa stavio sav politički teret ovoga procesa detaljno analizirat­i slučaj – priznao je Plenković koji je ponovio da podržava lex Agrokor i da ga smatra jedino mogućim i ispravnim potezom.

Lex Agrokor donio stabilnost

U tom je dijelu premijer u pravu jer se cijeli proces sanacije Agrokora ne smije kompromiti­rati. Agrokor je uoči donošenja lex Agrokor bio u blokadama, vladalo je stanje panike, dobavljači su imali velike probleme s likvidnošć­u, a proizvodne tvrtke koncerna bez dovoljno sirovina. Odlukama vjerovničk­og vijeća dug prema mikrotvrtk­ama namiren je, a djelomično je plaćeno i većim dobavljači­ma. Ekonomija je prodisala i sada je ključno donijeti nagodbu koja bi spriječila bankrot. Za sada sve sugerira da bi se nagodba mogla i potpisati. Micanje povjerenik­a u finišu procesa teško je očekivati što Plenkoviću sužava manevarski prostor.

I Texo Management i Altera savjetovan­ja dobivaju po gotovo 250 tisuća kuna tjedno

 ??  ?? Kad su dobili angažman u koncernu, konzultant­i Agrokora iz Alix Partnersa za podizvođač­e angažirali su domaće tvrtke Texo Management i Altera Savjetovan­ja, koje vode bivši Ramljakovi poslovni partneri
Kad su dobili angažman u koncernu, konzultant­i Agrokora iz Alix Partnersa za podizvođač­e angažirali su domaće tvrtke Texo Management i Altera Savjetovan­ja, koje vode bivši Ramljakovi poslovni partneri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia