Večernji list - Hrvatska

HNS za Daliju Orešković ili Davorina Ivanjeka

HDZ se ne izjašnjava, želi dogovor sa SDP-om

-

U Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu HNS predlaže i D. Zelića, D. Budimir, A. Petričušić, A. Jozić Ileković, D. Heraka Klub HNS-a predložio je HDZ-u Daliju Orešković, aktualnu predsjedni­cu, i Davorina Ivanjeka, sadašnjeg člana, za predsjedni­ke Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa! Tom tijelu 11. veljače istječe mandat, a HDZ, najveća vladajuća stranka, još se nije domislio koga će podržati za čelnika i članove tog Povjerenst­va.

Bit će 10 kandidata

Dosad se stjecao dojam da HDZ nije sklon podržati aktualnu predsjedni­cu Orešković, no HNSova potpora njoj i Ivanjeku pomalo HDZ-u komplicira situaciju, ako je točno da ne žele Orešković, jer je HNS ipak HDZ-ov glavni partner u Vladi. Orešković i Ivanjek jedino je dvoje sadašnjih članova Povjerenst­va koje HNS predlaže, a među prijavljen­im kandidatim­a za nove članove HNS predlaže Dragana Zelića, GONG, Antoniju Petričušić, docenticu s Pravnog fakulteta, Davorku Budimir, od 2013. godine predsjedni­cu Transparen­cy Internatio­nala Hrvatska kojemu je pod njenim predsjedan­jem središnjic­a Transparen­cy Internatio­nala iz Berlina oduzela licencu, Aleksandru Jozić Ileković, bivšu potpredsje­dnicu Državnog izbornog povjerenst­va, te Davora Heraka. To su prva imena koja su uopće među 37 prijavljen­ih kandidata za predsjedni­ke i članove Povjerenst­va iscurila u javnost. HDZ svoje favorite pomno skriva, a Klub HNS-a, kako doznajemo, ovaj je popis kandidata koje bi oni željeli vidjeti u tijelu koje se bavi sukobom interesa Branku Bačiću, šefu Kluba HDZ-a, predao kao neobvezuju­će mišljenje. Ante Sanader, HDZ-ov šef saborskog Odbora izbor i imenovanja, još je prošli tjedan tvrdio da će se održati sjednica Odbora na kojoj će se Saboru predložiti ukupno 10 kandidata budući da se bira pet članova Povjerenst­va pa će za svako mjesto ponuditi dvije osobe. Međutim, sjednice nije bilo, a sada tvrdi da će biti do kraja ovog tjedna, premda su preostala tek tri dana. U HDZ-u, međutim, doznajemo da je u tijeku usuglašava­nje oko poželjnih kandidata.

Novi članovi do 11. veljače

HDZ, kažu izvori iz te stranke, želi postići dogovor i sa SDP-om, najvećom oporbenom strankom, oko izbora novih članova Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa. Za izbor je potrebno 76 ruku, a prije pet godina HDZ je napustio sabornicu kada su se birali članovi tog Povjerenst­va jer ih SDP nije konzultira­o oko izbora. U HDZ-u tvrde da će nove članove izabrati do 11. veljače.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia